Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki
średnie
228 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
3 sztuki
2 listków
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
60 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój w kostkę cebulę, seler, ziemniaka, marchew. Wlej wodę do dużego garnka. Następnie włóż pierś z kurczaka, goździki, 3 liście szałwii, liść laurowy, gałązkę rozmarynu, pokrojone w kostkę – cebulę, seler, ziemniaka, marchew. Dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Gotuj przez około 45 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Krok 2
Wyjmij miękkie mięso, by ostygło. Następnie pokrój w małe kawałki.

Krok 3
Porwij sałatę, posiekaj liście selera. Pokrój w kostkę szynkę, jabłko i ananasa. Włóż do salaterki pokrojone mięso, dodaj porwane liście sałaty, posiekany liść selera, pokrojone w kostkę szynkę, jabłko i ananasa.

Krok 4
Odcedź wywar po ugotowaniu. Wyjmij goździki, szałwię i liść laurowy. Warzywa zmiksuj z jedną szklanką wywaru, następnie dodaj jajko, żółtka, musztardę i przyprawy. Zmiksuj wszystko razem.

Krok 5
Gotuj na małym ogniu do momentu, aż powstanie gęsty sos. Dodaj oliwę i wymieszaj.

Krok 6
Polej sałatkę sosem i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki
Nadaje się na obiad, ale równie dobrze pasuje na kolację. Sałatka z kurczaka to proste i dobrze prezentujące się danie. By potrwa była smaczna, pamiętaj o kilku ważnych kwestiach. Kurczaka można przyrządzić na dwa sposoby, w zależności od rodzaju sałatki. Pierwsza opcja to usmażenie (idealne, gdy chcesz dodać dużo składników i sos), inna – ugotowanie. W przypadku dania z powyższego przepisu sprawdzi się szczególnie drugie rozwiązanie. Ugotuj filety z kurczaka razem z cebulą, marchewką, selerem oraz pozostałymi warzywami. Do wywaru dodaj liście szałwi, goździki i rozmaryn. Gotuj przez około czterdzieści pięć minut, do czasu aż mięso zmięknie. Następnie wyjmij kurczaka, wkrój sałatę (najlepiej lodową). Ananas i jabłko pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Ważnym elementem sałatki jest sos. W tej wersji wykorzystaj pozostałe w garnku ugotowane warzywa – zblenduj je, połącz z musztardą i jajkiem. Całość gotuj do momentu powstania sosu, którym polejesz całość. Możesz również użyć dipu czosnkowego, curry lub gyros – każdy nadaje się do sałatki. Już dziś przygotuj to pyszne danie. Smacznego!


































