Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
291 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

3 sztuki

2 listków

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

60 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę cebulę, seler, ziemniaka, marchew. Wlej wodę do dużego garnka. Następnie włóż pierś z kurczaka, goździki, 3 liście szałwii, liść laurowy, gałązkę rozmarynu, pokrojone w kostkę – cebulę, seler, ziemniaka, marchew. Dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Gotuj przez około 45 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - Krok 1

Krok 2

Wyjmij miękkie mięso, by ostygło. Następnie pokrój w małe kawałki.

Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - Krok 2

Krok 3

Porwij sałatę, posiekaj liście selera. Pokrój w kostkę szynkę, jabłko i ananasa. Włóż do salaterki pokrojone mięso, dodaj porwane liście sałaty, posiekany liść selera, pokrojone w kostkę szynkę, jabłko i ananasa.

Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - Krok 3

Krok 4

Odcedź wywar po ugotowaniu. Wyjmij goździki, szałwię i liść laurowy. Warzywa zmiksuj z jedną szklanką wywaru, następnie dodaj jajko, żółtka, musztardę i przyprawy. Zmiksuj wszystko razem.

Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - Krok 4

Krok 5

Gotuj na małym ogniu do momentu, aż powstanie gęsty sos. Dodaj oliwę i wymieszaj.

Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - Krok 5

Krok 6

Polej sałatkę sosem i podawaj.

Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczaka, ananasa i szynkiSałatka z kurczaka, ananasa i szynki

Nadaje się na obiad, ale równie dobrze pasuje na kolację. Sałatka z kurczaka to proste i dobrze prezentujące się danie. By potrwa była smaczna, pamiętaj o kilku ważnych kwestiach. Kurczaka można przyrządzić na dwa sposoby, w zależności od rodzaju sałatki. Pierwsza opcja to usmażenie (idealne, gdy chcesz dodać dużo składników i sos), inna – ugotowanie. W przypadku dania z powyższego przepisu sprawdzi się szczególnie drugie rozwiązanie. Ugotuj filety z kurczaka razem z cebulą, marchewką, selerem oraz pozostałymi warzywami. Do wywaru dodaj liście szałwi, goździki i rozmaryn. Gotuj przez około czterdzieści pięć minut, do czasu aż mięso zmięknie. Następnie wyjmij kurczaka, wkrój sałatę (najlepiej lodową). Ananas i jabłko pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Ważnym elementem sałatki jest sos. W tej wersji wykorzystaj pozostałe w garnku ugotowane warzywa – zblenduj je, połącz z musztardą i jajkiem. Całość gotuj do momentu powstania sosu, którym polejesz całość. Możesz również użyć dipu czosnkowego, curry lub gyros – każdy nadaje się do sałatki. Już dziś przygotuj to pyszne danie. Smacznego!