Dania i potrawy z sałaty | Przepisy.pl pixel

Przepisy z sałatą

193 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SałataSałata

Oto warzywo, które zasługuje na odegranie w kuchni dużo większej roli niż tylko uzupełnienie bułki z masłem, szynką i serem. Choć w kanapkach sałata sprawdza się bardzo dobrze, warto dodać im odrobinę finezji. Dzięki sałacie z odpowiednimi dodatkami najzwyklejsza kromka zamieni się w cieszący oko i podniebienie posiłek. Będzie fantastyczną podstawą większości warzywnych i warzywno-owocowych kompozycji sałatkowych. Pora w pełni docenić jej atuty!

Dla kogo?

Improwizacja to Wasza ulubiona technika kulinarna? Wobec tego bez sałaty ani rusz. Liści nie trzeba kroić jak od linijki. Najlepiej wyglądają porwane rękami, więc możecie pozwolić sobie na artystyczny nieład w potrawach. Przekonacie się, jak szybko można przyrządzić zjawiskową sałatkę z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami oraz niezwykłe kanapki z szynką parmeńską, parmezanem, pomarańczą i rozmarynem. Sałata jest idealnym tłem dla różnokolorowych dodatków.

Na jaką okazję?

Umycie i podzielenie sałaty nie wymaga szczególnej koncentracji, więc smaczny posiłek przygotujecie nawet wtedy, gdy nie macie wielkiej ochoty na gotowanie. Zdarzają się takie dni, kiedy wszystko idzie jak po grudzie… Te drobne niepowodzenia zrekompensuje udany obiad. Grunt, by mieć pod ręką sałatę, awokado, grillowanego kurczaka, oliwki, ser feta, pieczoną paprykę albo pastę jajeczną. Wykorzystajcie to, co zostało w zapasach. Z sałatą nic się nie zmarnuje!

Czy wiesz, że?

Sałata doskonale smakuje z sosem majonezowym, jogurtowym, musztardowo-miodowym, winegretem. Najważniejsze jest dodanie go nie wcześniej niż 15 minut przed planowanym posiłkiem. W tym czasie smaki zdążą się wymieszać, ale liście sałaty nie stracą swojej atrakcyjnej faktury i nie zwiotczeją.

Dla urozmaicenia:

Istnieje wiele odmian sałaty, które wzbogacą każdy jadłospis. Sałata masłowa ma bardzo miękkie i delikatne liście. Radicchio zachwyca bordowo-białą barwą. Długie, pomarszczone liście sałaty rzymskiej cechują się słodkim posmakiem. To dopiero początek – na degustację czekają także endywia i cykoria.