Przepisy z sałatą
189 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (189) 
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej
Sałata
Oto warzywo, które zasługuje na odegranie w kuchni dużo większej roli niż tylko uzupełnienie bułki z masłem, szynką i serem. Choć w kanapkach sałata sprawdza się bardzo dobrze, warto dodać im odrobinę finezji. Dzięki sałacie z odpowiednimi dodatkami najzwyklejsza kromka zamieni się w cieszący oko i podniebienie posiłek. Będzie fantastyczną podstawą większości warzywnych i warzywno-owocowych kompozycji sałatkowych. Pora w pełni docenić jej atuty!
Dla kogo?
Improwizacja to Wasza ulubiona technika kulinarna? Wobec tego bez sałaty ani rusz. Liści nie trzeba kroić jak od linijki. Najlepiej wyglądają porwane rękami, więc możecie pozwolić sobie na artystyczny nieład w potrawach. Przekonacie się, jak szybko można przyrządzić zjawiskową sałatkę z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami oraz niezwykłe kanapki z szynką parmeńską, parmezanem, pomarańczą i rozmarynem. Sałata jest idealnym tłem dla różnokolorowych dodatków.
Na jaką okazję?
Umycie i podzielenie sałaty nie wymaga szczególnej koncentracji, więc smaczny posiłek przygotujecie nawet wtedy, gdy nie macie wielkiej ochoty na gotowanie. Zdarzają się takie dni, kiedy wszystko idzie jak po grudzie… Te drobne niepowodzenia zrekompensuje udany obiad. Grunt, by mieć pod ręką sałatę, awokado, grillowanego kurczaka, oliwki, ser feta, pieczoną paprykę albo pastę jajeczną. Wykorzystajcie to, co zostało w zapasach. Z sałatą nic się nie zmarnuje!
Czy wiesz, że?
Sałata doskonale smakuje z sosem majonezowym, jogurtowym, musztardowo-miodowym, winegretem. Najważniejsze jest dodanie go nie wcześniej niż 15 minut przed planowanym posiłkiem. W tym czasie smaki zdążą się wymieszać, ale liście sałaty nie stracą swojej atrakcyjnej faktury i nie zwiotczeją.
Dla urozmaicenia:
Istnieje wiele odmian sałaty, które wzbogacą każdy jadłospis. Sałata masłowa ma bardzo miękkie i delikatne liście. Radicchio zachwyca bordowo-białą barwą. Długie, pomarszczone liście sałaty rzymskiej cechują się słodkim posmakiem. To dopiero początek – na degustację czekają także endywia i cykoria.