Diety do wyboru - przepisy dietetyczne - różne diety | Przepisy.pl pixel

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DietyDiety

Korzystając z sezonowych warzyw oraz kasz, makaronów i bogactwa różnych przypraw, przygotujesz wiele różnorodnych dań. Wśród zebranych tu przepisów znajdziesz potrawy na każdą porę dnia i roku. Jako prosty i szybki obiad świetnie sprawdzą się przede wszystkim wszelkie dania jednogarnkowe, czyli curry i gulasze. Z dyni hokkaido o lekko orzechowym posmaku, pomidorów oraz mleka kokosowego przyrządzisz pikantny gulasz, przyprawiony imbirem i świeżą kolendrą. Podawaj go z ryżem lub pieczywem, na przykład chlebkiem naan. Inny popularny "jednogarnkowiec" to francuski klasyk, czyli wielowarzywny ratatouille. Dobrym sposobem na przyrządzenie jarzyn jest wywodząca się z kuchni chińskiej metoda stir-fry, czyli szybkie smażenie w woku na dużym ogniu. Dzięki niemu warzywa zachowują swój kolor, smak oraz zapach. Tak przygotujesz m.in. orientalne danie z papryką i szparagami z dodatkiem orzeszków ziemnych, limonki oraz ostrej papryczki chili. Kluczem każdej diety jest regularność posiłków, dlatego wychodząc do pracy czy szkoły, warto zabrać ze sobą fit drugie śniadanie, takie jak chociażby sałatka z soczewicy z warzywami. Będziesz do niej potrzebować pieczarek, fasolki szparagowej, marchewki i zielonej lub brązowej soczewicy. Smak warzyw podkreśli dressing przyrządzony na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, wymieszany z drobno posiekaną natką pietruszki. W sezonie jesienno-zimowym chętniej gotuje się gorące zupy, więc na dietetyczny obiad lub kolację przygotuj gęstą zupę krem. Wybierz jej wersję pomidorową, doprawioną świeżym tymiankiem i śmietaną, lub brokułową, podawaną ze startym parmezanem. Po obiedzie nie może oczywiście zabraknąć deseru – wypróbuj słodką, a jednocześnie dietetyczną sałatkę owocową z kiwi, gruszką, winogronami i orzechami, polaną jogurtem naturalnym. Doskonale sprawdzi się też twarożek z gruszką i orzechami, jogurtowy pudding z nasionami chia lub kisiel jabłkowy z żurawiną. Bądź fit i skorzystaj z naszych przepisów na przyrządzenie prostych i dietetycznych dań na każdą okazję.