Diety do wyboru - przepisy dietetyczne - różne diety | Przepisy.pl pixel

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DietyDiety

Korzystając z sezonowych warzyw oraz kasz, makaronów i bogactwa różnych przypraw, przygotujesz wiele różnorodnych dań. Wśród zebranych tu przepisów znajdziesz potrawy na każdą porę dnia i roku. Jako prosty i szybki obiad świetnie sprawdzą się przede wszystkim wszelkie dania jednogarnkowe, czyli curry i gulasze. Z dyni hokkaido o lekko orzechowym posmaku, pomidorów oraz mleka kokosowego przyrządzisz pikantny gulasz, przyprawiony imbirem i świeżą kolendrą. Podawaj go z ryżem lub pieczywem, na przykład chlebkiem naan. Inny popularny "jednogarnkowiec" to francuski klasyk, czyli wielowarzywny ratatouille. Dobrym sposobem na przyrządzenie jarzyn jest wywodząca się z kuchni chińskiej metoda stir-fry, czyli szybkie smażenie w woku na dużym ogniu. Dzięki niemu warzywa zachowują swój kolor, smak oraz zapach. Tak przygotujesz m.in. orientalne danie z papryką i szparagami z dodatkiem orzeszków ziemnych, limonki oraz ostrej papryczki chili. Kluczem każdej diety jest regularność posiłków, dlatego wychodząc do pracy czy szkoły, warto zabrać ze sobą fit drugie śniadanie, takie jak chociażby sałatka z soczewicy z warzywami. Będziesz do niej potrzebować pieczarek, fasolki szparagowej, marchewki i zielonej lub brązowej soczewicy. Smak warzyw podkreśli dressing przyrządzony na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, wymieszany z drobno posiekaną natką pietruszki. W sezonie jesienno-zimowym chętniej gotuje się gorące zupy, więc na dietetyczny obiad lub kolację przygotuj gęstą zupę krem. Wybierz jej wersję pomidorową, doprawioną świeżym tymiankiem i śmietaną, lub brokułową, podawaną ze startym parmezanem. Po obiedzie nie może oczywiście zabraknąć deseru – wypróbuj słodką, a jednocześnie dietetyczną sałatkę owocową z kiwi, gruszką, winogronami i orzechami, polaną jogurtem naturalnym. Doskonale sprawdzi się też twarożek z gruszką i orzechami, jogurtowy pudding z nasionami chia lub kisiel jabłkowy z żurawiną. Bądź fit i skorzystaj z naszych przepisów na przyrządzenie prostych i dietetycznych dań na każdą okazję.