Jednogarnkowe Dania
669 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Jednogarnkowe
Dania jednogarnkowe to znakomita opcja na szybki obiad dla całej rodziny. Są zazwyczaj proste w przyrządzeniu, gdyż kolejne etapy gotowania polegają jedynie na dokładaniu do dużego naczynia wstępnie przygotowanych różnorodnych składników. Dania jednogarnkowe sprawdzą się przede wszystkim na co dzień, gdy czas i łatwość wykonania staje się często głównym kryterium wyboru przepisu. Najpopularniejsze w tej kategorii są oczywiście aromatyczne i wyraziste w smaku gulasze. Ten typ potraw świetnie komponuje się z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, kopytkami, plackami ziemniaczanymi lub po prostu z chrupkim wiejskim pieczywem. Gulasz zrobisz z dowolnego rodzaju mięsa, które należy najpierw lekko podsmażyć, a następnie połączyć z podanymi w przepisach dodatkami. Są nimi głównie warzywa (w wersji typowo węgierskiej obowiązkowa jest papryka) oraz grzyby, ale mogą być to również inne składniki, na przykład kasza gryczana, jęczmienna lub pęczak. Bardziej płynną formę tego dania stanowi zupa gulaszowa – doskonała propozycja na obiad. Daniem jednogarnkowym zbliżonym do gulaszu jest także stroganoff. W wariancie klasycznym składa się z kawałków smażonego mięsa, cebuli oraz pieczarek, czasem z dodatkiem buraków zasmażanych, ogórków kiszonych lub korniszonów. W podanych poniżej przepisach znajdziesz jednak wiele innych propozycji przygotowania tego dania. Podobnie rzecz się przedstawia w przypadku bigosu, który jako jedno z niewielu dań, z kolejnym odgrzaniem nie tylko nie traci ze smaku, ale wręcz staje się coraz lepszy. Bigos świetnie nadaje się również do wekowania i mrożenia. Jeśli zaś masz ochotę na szybki posiłek bez mięsa – wybierz leczo wegetariańskie z cukinii i pomidorów. To idealna opcja, jeśli chcesz wykorzystać lubiane przez siebie warzywa sezonowe, gdyż pasować będą niemal każde. Szukasz kolejnych inspiracji na pełne aromatu dania jednogarnkowe? Znajdziesz je w poniższych sprawdzonych przepisach. Skorzystaj z nich i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.