Przepisy na Jednogarnkowe Dania i Przekąski | Przepisy.pl pixel

Jednogarnkowe Dania

669 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JednogarnkoweJednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to znakomita opcja na szybki obiad dla całej rodziny. Są zazwyczaj proste w przyrządzeniu, gdyż kolejne etapy gotowania polegają jedynie na dokładaniu do dużego naczynia wstępnie przygotowanych różnorodnych składników. Dania jednogarnkowe sprawdzą się przede wszystkim na co dzień, gdy czas i łatwość wykonania staje się często głównym kryterium wyboru przepisu. Najpopularniejsze w tej kategorii są oczywiście aromatyczne i wyraziste w smaku gulasze. Ten typ potraw świetnie komponuje się z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, kopytkami, plackami ziemniaczanymi lub po prostu z chrupkim wiejskim pieczywem. Gulasz zrobisz z dowolnego rodzaju mięsa, które należy najpierw lekko podsmażyć, a następnie połączyć z podanymi w przepisach dodatkami. Są nimi głównie warzywa (w wersji typowo węgierskiej obowiązkowa jest papryka) oraz grzyby, ale mogą być to również inne składniki, na przykład kasza gryczana, jęczmienna lub pęczak. Bardziej płynną formę tego dania stanowi zupa gulaszowa – doskonała propozycja na obiad. Daniem jednogarnkowym zbliżonym do gulaszu jest także stroganoff. W wariancie klasycznym składa się z kawałków smażonego mięsa, cebuli oraz pieczarek, czasem z dodatkiem buraków zasmażanych, ogórków kiszonych lub korniszonów. W podanych poniżej przepisach znajdziesz jednak wiele innych propozycji przygotowania tego dania. Podobnie rzecz się przedstawia w przypadku bigosu, który jako jedno z niewielu dań, z kolejnym odgrzaniem nie tylko nie traci ze smaku, ale wręcz staje się coraz lepszy. Bigos świetnie nadaje się również do wekowania i mrożenia. Jeśli zaś masz ochotę na szybki posiłek bez mięsa – wybierz leczo wegetariańskie z cukinii i pomidorów. To idealna opcja, jeśli chcesz wykorzystać lubiane przez siebie warzywa sezonowe, gdyż pasować będą niemal każde. Szukasz kolejnych inspiracji na pełne aromatu dania jednogarnkowe? Znajdziesz je w poniższych sprawdzonych przepisach. Skorzystaj z nich i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.