Przepisy na Jednogarnkowe Dania i Przekąski | Przepisy.pl pixel

Jednogarnkowe Dania

668 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JednogarnkoweJednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to znakomita opcja na szybki obiad dla całej rodziny. Są zazwyczaj proste w przyrządzeniu, gdyż kolejne etapy gotowania polegają jedynie na dokładaniu do dużego naczynia wstępnie przygotowanych różnorodnych składników. Dania jednogarnkowe sprawdzą się przede wszystkim na co dzień, gdy czas i łatwość wykonania staje się często głównym kryterium wyboru przepisu. Najpopularniejsze w tej kategorii są oczywiście aromatyczne i wyraziste w smaku gulasze. Ten typ potraw świetnie komponuje się z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, kopytkami, plackami ziemniaczanymi lub po prostu z chrupkim wiejskim pieczywem. Gulasz zrobisz z dowolnego rodzaju mięsa, które należy najpierw lekko podsmażyć, a następnie połączyć z podanymi w przepisach dodatkami. Są nimi głównie warzywa (w wersji typowo węgierskiej obowiązkowa jest papryka) oraz grzyby, ale mogą być to również inne składniki, na przykład kasza gryczana, jęczmienna lub pęczak. Bardziej płynną formę tego dania stanowi zupa gulaszowa – doskonała propozycja na obiad. Daniem jednogarnkowym zbliżonym do gulaszu jest także stroganoff. W wariancie klasycznym składa się z kawałków smażonego mięsa, cebuli oraz pieczarek, czasem z dodatkiem buraków zasmażanych, ogórków kiszonych lub korniszonów. W podanych poniżej przepisach znajdziesz jednak wiele innych propozycji przygotowania tego dania. Podobnie rzecz się przedstawia w przypadku bigosu, który jako jedno z niewielu dań, z kolejnym odgrzaniem nie tylko nie traci ze smaku, ale wręcz staje się coraz lepszy. Bigos świetnie nadaje się również do wekowania i mrożenia. Jeśli zaś masz ochotę na szybki posiłek bez mięsa – wybierz leczo wegetariańskie z cukinii i pomidorów. To idealna opcja, jeśli chcesz wykorzystać lubiane przez siebie warzywa sezonowe, gdyż pasować będą niemal każde. Szukasz kolejnych inspiracji na pełne aromatu dania jednogarnkowe? Znajdziesz je w poniższych sprawdzonych przepisach. Skorzystaj z nich i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.