Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
łatwe
2742 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Kapustę posiekaj, paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Z ryżem wymieszaj kapustę, paprykę, Fix Knorr, jajko oraz bułkę tartą.
Krok 3
Cebulę, bazylię i czosnek drobno posiekaj, przesmaż na patelni, dodaj pomidory i wodę, dopraw do smaku.
Krok 4
Z gotowej masy formuj kotlety, włóż delikatnie do sosu i gotuj 10 min.
Krok 5
Gołąbki podawaj oblane sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Gołąbki bez zawijania Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to nowe podejście do znanych mięsnych gołąbków zawijanych w liść kapusty. Jest to doskonała propozycja dla osób, które chcą oszczędzić czas i cieszyć się wykwintnym obiadem. Wege gołąbki bez zawijania stanowią świetny sposób na zwiększenie w menu ilości warzywnych składników i potraw bezmięsnych.
Dla kogo?
To jedno z tradycyjnych dań, uwielbianych w kuchni polskiej. Wobec tego, czy jest sens wprowadzać zamieszanie do sprawdzonej receptury? Jasne, że tak! Potrzebujesz odmiany w wersji wegetariańskiej? Gołąbki bez zawijania i bez mięsa to nowe spojrzenie na kultową potrawę, dzięki któremu gotowanie przestanie być wyłącznie nużącym obowiązkiem.
Na jaką okazję?
Przepis na wegetariańskie gołąbki bez zawijania jest łatwy, a wykonanie ich zajmuje tylko 30 minut. Przygotowując danie, oszczędzisz swój czas dzięki temu, że nie musisz gotować i studzić liści kapusty. Do tego przepisu wystarczy posiekać pół główki kapusty włoskiej i dodać ją do farszu. Nie będziesz więc uznawać gołąbków wegetariańskich za danie świąteczne, którego smakiem cieszyć się można tylko od wielkiego dzwonu.
Czy wiesz, że?
Na Kresach zawijane w liść kiszonej lub białej kapusty gołąbki bez mięsa, z farszu z kaszy gryczanej, traktowane są jako jedna z potraw wigilijnych. W naszej recepturze tajemnica wyrazistości i aromatu gołąbków warzywnych bez zawijania ukryta jest w składnikach: w pomidorach pelati – są to włoskie pomidory, które nie mają skórki, rozgotowują się i lepiej parują niż zwykłe pomidory oraz w listkach świeżej bazylii.
Dla urozmaicenia:
Przed podaniem polej wegetariańskie gołąbki bez zawijania sosem pomidorowym, który został z gotowania. Potrawę możesz serwować z purée ziemniaczanym lub ciabattą.