Gołąbki wegetariańskie bez zawijania - bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

160

1416 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1848 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2628 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Kapustę posiekaj, paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę.

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - Krok 1

Krok 2

Z ryżem wymieszaj kapustę, paprykę, Fix Knorr, jajko oraz bułkę tartą.

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - Krok 2

Krok 3

Cebulę, bazylię i czosnek drobno posiekaj, przesmaż na patelni, dodaj pomidory i wodę, dopraw do smaku.

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - Krok 3

Krok 4

Z gotowej masy formuj kotlety, włóż delikatnie do sosu i gotuj 10 min.

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - Krok 4

Krok 5

Gołąbki podawaj oblane sosem.

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • adam adam

    adam adam , 15.04.2021

    Całkiem dobrze wyszło, musiałem dać dwa jajka zamiast jednego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Paluszewicz

    Halina Paluszewicz , 20.02.2020

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • teresa CHOMIUK

    teresa CHOMIUK , 04.10.2017

    gołąbki nie ciekawe! dlaczego w każdym przepisie tyle chemii,przecież można gotować bez tych fixow ,są przyprawy i zioła!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monii

    Monii , 05.05.2016

    Gołąbki zrobione i więcej ich nie zrobię. Dla mnie i mojemu ,mężowi nie podeszły smakowo ,podczas gotowania sie troche rozłażą a kapusta i papryka muszą być miękkie :(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki bez zawijania wegetariańskieGołąbki bez zawijania wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to nowe podejście do znanych mięsnych gołąbków zawijanych w liść kapusty. Jest to doskonała propozycja dla osób, które chcą oszczędzić czas i cieszyć się wykwintnym obiadem. Wege gołąbki bez zawijania stanowią świetny sposób na zwiększenie w menu ilości warzywnych składników i potraw bezmięsnych.

Dla kogo?

To jedno z tradycyjnych dań, uwielbianych w kuchni polskiej. Wobec tego, czy jest sens wprowadzać zamieszanie do sprawdzonej receptury? Jasne, że tak! Potrzebujesz odmiany w wersji wegetariańskiej? Gołąbki bez zawijania i bez mięsa to nowe spojrzenie na kultową potrawę, dzięki któremu gotowanie przestanie być wyłącznie nużącym obowiązkiem.

Na jaką okazję?

Przepis na wegetariańskie gołąbki bez zawijania jest łatwy, a wykonanie ich zajmuje tylko 30 minut. Przygotowując danie, oszczędzisz swój czas dzięki temu, że nie musisz gotować i studzić liści kapusty. Do tego przepisu wystarczy posiekać pół główki kapusty włoskiej i dodać ją do farszu. Nie będziesz więc uznawać gołąbków wegetariańskich za danie świąteczne, którego smakiem cieszyć się można tylko od wielkiego dzwonu.

Czy wiesz, że?

Na Kresach zawijane w liść kiszonej lub białej kapusty gołąbki bez mięsa, z farszu z kaszy gryczanej, traktowane są jako jedna z potraw wigilijnych. W naszej recepturze tajemnica wyrazistości i aromatu gołąbków warzywnych bez zawijania ukryta jest w składnikach: w pomidorach pelati – są to włoskie pomidory, które nie mają skórki, rozgotowują się i lepiej parują niż zwykłe pomidory oraz w listkach świeżej bazylii.

Dla urozmaicenia:

Przed podaniem polej wegetariańskie gołąbki bez zawijania sosem pomidorowym, który został z gotowania. Potrawę możesz serwować z purée ziemniaczanym lub ciabattą.