Gołąbki wegetariańskie bez zawijania - bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

178

1537 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2038 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2994 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj deskę do krojenia. Liście kapusty włoskiej sparz wrzątkiem i drobno posiekaj. Paprykę umyj, oczyść z ziaren i pokrój w drobną kostkę.

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - Krok 1

Krok 2

Przygotuj duży garnek i napełnij go wodą. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Z ryżem wymieszaj kapustę, paprykę, Fix Gołąbki bez zawijania Knorr, jajko oraz bułkę tartą. Składniki najlepiej połączyć ręcznie, wtedy zyskają odpowiednią konsystencję. Gotowa masa powinna być kleista i dać łatwo się formować. Ukształtuj z niej niewielkie gołąbki.

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos do gołąbków wege bez zawijania. Cebulę, bazylię i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i poczekaj, aż ładnie się zarumienią. Następnie dodaj opakowanie pomidorów pelati i wodę. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj ok. 5-10 minut bez przykrycia, żeby woda trochę odparowała. Dopraw całość do smaku według uznania, a na koniec dodaj posiekaną wcześniej zieloną bazylię.

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - Krok 3

Krok 4

Z gotowej masy ryżowej uformuj swoje gołąbki wegetariańskie bez zawijania. Powinny być dość zwarte. Następnie włóż delikatnie przygotowanego wcześniej sosu i duś pod przykrywką ok. 10 minut.

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - Krok 4

Krok 5

Gotowe wege gołąbki bez zawijania wyłóż na talerz obficie zanurzone w sosie. Możesz udekorować danie listkami świeżej bazylii. Smacznego!

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie możesz serwować solo lub z ulubionymi dodatkami. Dobrze sprawdzi się surówka ze świeżego pora i marchewki.

4

Opinie o przepisie

  • adam adam

    adam adam , 15.04.2021

    Całkiem dobrze wyszło, musiałem dać dwa jajka zamiast jednego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Paluszewicz

    Halina Paluszewicz , 20.02.2020

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • teresa CHOMIUK

    teresa CHOMIUK , 04.10.2017

    gołąbki nie ciekawe! dlaczego w każdym przepisie tyle chemii,przecież można gotować bez tych fixow ,są przyprawy i zioła!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monii

    Monii , 05.05.2016

    Gołąbki zrobione i więcej ich nie zrobię. Dla mnie i mojemu ,mężowi nie podeszły smakowo ,podczas gotowania sie troche rozłażą a kapusta i papryka muszą być miękkie :(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki bez zawijania wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki bez zawijania wegetariańskieGołąbki bez zawijania wegetariańskie

Gołąbki bez zawijania bez mięsa to nowe podejście do tradycyjnych mięsnych gołąbków zawijanych w liść kapusty. Jest to doskonała propozycja dla osób, które chcą zaoszczędzić czas, a jednocześnie cieszyć się smacznym obiadem. Wege gołąbki bez zawijania stanowią świetny sposób na zwiększenie w menu ilości warzywnych składników.

Dla kogo?

Gołąbki bez zawijania wegetariańskie to danie, które powinno znaleźć się w menu każdego jarosza. Doskonale smakuje i jeszcze lepiej się prezentuje! Gołąbki bez zawijania bez mięsa nie są jednak zarezerwowane dla osób, które nie jedzą mięsa. Wypróbuj ten przepis, jeśli po prostu szukasz ciekawych smaków!

Na jaką okazję?

Wegegołąbki bez zawijania to danie obiadowe, które można skonsumować również na kolację. Tej wyjątkowej potrawy nie powstydziliby się gospodyni i gospodarz domu, serwując ją swoim gościom.

Czy wiesz, że?

Na Kresach zawijane w liść kiszonej lub białej kapusty gołąbki bez mięsa, z farszu z kaszy gryczanej, traktowane są jako jedna z potraw wigilijnych. W naszej recepturze tajemnica wyrazistości i aromatu gołąbków warzywnych bez zawijania ukryta jest w składnikach: w pomidorach pelati – są to włoskie pomidory, które nie mają skórki, rozgotowują się i lepiej parują niż zwykłe pomidory – oraz w listkach świeżej bazylii.

Dla urozmaicenia:

Gołąbki bez zawijania i bez mięsa to nowe spojrzenie na kultową potrawę, dzięki któremu gotowanie przestanie być wyłącznie nużącym obowiązkiem. Potrawę możesz serwować z purée ziemniaczanym lub ciabattą.