Surówka z pora i marchewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z pora i marchewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
287 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

20 gramów

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, pora przetnij po długości na pół, umyj sprawdzając czy nie ma ziemi między listkami i pokrój w poprzek w krótkie paseczki.

Surówka z pora i marchewki - Krok 1

Krok 2

Jabłko i marchew obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wyciśnij sok z połówki cytryny.

Surówka z pora i marchewki - Krok 2

Krok 3

Przygotowane składniki sałatki wymieszaj ze sobą, dodaj rodzynki i orzechy.

Surówka z pora i marchewki - Krok 3

Krok 4

W misce połącz jogurt z majonezem oraz z sokiem z cytryny.

Surówka z pora i marchewki - Krok 4

Krok 5

Dodaj powstały dresing do sałatki, dopraw do smaku pieprzem i o ile uznasz to za konieczne szczyptą soli i cukru.

Surówka z pora i marchewki - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Łyżka chrzanu nada sałatce charakteru.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 26.12.2020

    Prosta w przygotowaniu, dobra, ostrawa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z pora i marchewkiSurówka z pora i marchewki

Prawdziwe, tradycyjne dania obiadowe nie mogą obyć się bez surówek. To kropka nad i oraz warzywny akcent, który wieńczy kulinarne dzieło! Zaopatrz swoją spiżarnię w pora, pietruszkę, marchewkę i jabłko, a zasmakujesz jednej z najbardziej popularnych propozycji – surówkę z pora i marchewki, której przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut!

Dla kogo?

Dla wielbicieli swojskości i kuchni „jak u mamy”. Spróbuj taką surówką przekonać również tych, którzy na co dzień raczej stronią od warzyw.

Na jaką okazję?

Okazji nie trzeba długo szukać. Surówka z pora i marchewki to dodatek typowo obiadowy. Dobrze wypada zarówno podczas bardziej, jak i mniej formalnej uroczystości.

Czy wiesz, że?

Por uprawiany był już w starożytności – głównie w Rzymie, Egipcie i Grecji. Swą popularność zyskał dzięki kuchni włoskiej.

Dla urozmaicenia

Aby nieco odmienić dość tradycyjny charakter tego typu surówek, do pora i marchewki spróbuj przemycić trochę bakalii – nie tylko rodzynek czy orzechów włoskich, ale też nerkowców albo orzeszków pinii.