Surówka z pora i marchewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z pora i marchewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
287 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

20 gramów

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, pora przetnij po długości na pół, umyj sprawdzając czy nie ma ziemi między listkami i pokrój w poprzek w krótkie paseczki.

Surówka z pora i marchewki - Krok 1

Krok 2

Jabłko i marchew obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wyciśnij sok z połówki cytryny.

Surówka z pora i marchewki - Krok 2

Krok 3

Przygotowane składniki sałatki wymieszaj ze sobą, dodaj rodzynki i orzechy.

Surówka z pora i marchewki - Krok 3

Krok 4

W misce połącz jogurt z majonezem oraz z sokiem z cytryny.

Surówka z pora i marchewki - Krok 4

Krok 5

Dodaj powstały dresing do sałatki, dopraw do smaku pieprzem i o ile uznasz to za konieczne szczyptą soli i cukru.

Surówka z pora i marchewki - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Łyżka chrzanu nada sałatce charakteru.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 26.12.2020

    Prosta w przygotowaniu, dobra, ostrawa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z pora i marchewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z pora i marchewkiSurówka z pora i marchewki

Prawdziwe, tradycyjne dania obiadowe nie mogą obyć się bez surówek. To kropka nad i oraz warzywny akcent, który wieńczy kulinarne dzieło! Zaopatrz swoją spiżarnię w pora, pietruszkę, marchewkę i jabłko, a zasmakujesz jednej z najbardziej popularnych propozycji – surówkę z pora i marchewki, której przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut!

Dla kogo?

Dla wielbicieli swojskości i kuchni „jak u mamy”. Spróbuj taką surówką przekonać również tych, którzy na co dzień raczej stronią od warzyw.

Na jaką okazję?

Okazji nie trzeba długo szukać. Surówka z pora i marchewki to dodatek typowo obiadowy. Dobrze wypada zarówno podczas bardziej, jak i mniej formalnej uroczystości.

Czy wiesz, że?

Por uprawiany był już w starożytności – głównie w Rzymie, Egipcie i Grecji. Swą popularność zyskał dzięki kuchni włoskiej.

Dla urozmaicenia

Aby nieco odmienić dość tradycyjny charakter tego typu surówek, do pora i marchewki spróbuj przemycić trochę bakalii – nie tylko rodzynek czy orzechów włoskich, ale też nerkowców albo orzeszków pinii.