Przepisy z warzywami | Przepisy.pl pixel

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej
Najnowsze artykuły

przepisy.pl - WarzywaWarzywa

Kolorowych, różnorodnych i przede wszystkim smacznych warzyw nigdy dość. Bez nich nasze jadłospisy byłyby okropnie nudne! Choć dla wielu osób nijaka zupa jarzynowa oraz rozgotowana brukselka i szpinak były zmorą dzieciństwa, czas przekonać się, że właściwie przygotowane warzywa prezentują się i smakują pierwszorzędnie. Można zajadać je na surowo, duszone, pieczone, smażone… Każdy z łatwością znajdzie swoich warzywnych faworytów.

Dla kogo?

Nie tylko dla zwolenników diet roślinnych. Warzywa dają ogromne pole do popisu dla każdego kucharza. Po warzywne kotleciki z cukinii, marchewki i soczewicy z przyjemnością sięgną najwięksi fani mielonych i schabowych. Surówki i sałatki to idealne uzupełnienie każdego dania głównego. Warzywa są świetnym sposobem na rozszerzanie kulinarnych horyzontów. Poza ziemniakami i kapustą warto próbować selera naciowego, batatów, fenkułu, karczocha… Będzie ciekawie!

Na jaką okazję?

Nie potrzeba szczególnych pretekstów, by podawać smakowite warzywa. Uważacie, że chrupiące przekąski to punkt obowiązkowy każdego filmowego seansu w domowym zaciszu? Zamiast popcornu i chipsów pokrójcie w cienkie słupki świeże ogórki, papryki, marchewki i serwujcie je z ziołowym dipem albo pastami z warzyw strączkowych np. hummusem czy wege smalcem z fasoli. Warzywne sałatki to hit każdej imprezy. Warzywa można również łączyć z makaronem, kaszą i ryżem. Szukacie czegoś na ciepło? Faszerowane, pieczone warzywa sprawdzają się zarówno jako pomysł na obiad, kolację, jak i efektowne danie na przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Proste, kuchenne triki mogą znacznie usprawnić codzienne gotowanie. Obieranie ogórka należy zaczynać od jaśniejszej strony – nie będzie wtedy gorzki. Pieczenie papryki przez około 20 minut w wysokiej temperaturze i po owinięciu w folię, ułatwi ściągnięcie jej delikatnej skórki. Z kolei gotowana kukurydza smakuje lepiej, gdy do wody dodana zostanie odrobina cukru oraz mleka.

Dla urozmaicenia:

Wartym uwagi sposobem na przyrządzenie warzyw jest gotowanie ich na parze. Nie tracą mniej witamin w porównaniu z gotowaniem w dużej ilości wody oraz swojej chrupkiej konsystencji, zmniejsza się też ryzyko rozgotowania. Nie potrzeba do tego specjalnego parowaru. Na garnek z gotującą się wodą wystarczy nałożyć sito albo specjalną nakładkę do gotowania na parze, w którym ułożone zostaną pokrojone na kawałki warzywa. Prosto i smacznie!