Przepisy na Warzywa
8851 przepisów
Bakłażan
Bataty
Bób
Botwina
Brokuły
Buraki
Cebula
Ciecierzyca
Cukinia
Cykoria
Dynia
Fasola
Fasolka szparagowa
Fenkuł
Groch
Groszek
Jalapeno
Jarmuż
Kalafior
Kalarepa
Kapusta
Kapusta czerwona
Kapusta kiszona
Kapusta pekińska
Kapusta włoska
Karczochy
Kukurydza
Marchewka
Ogórek
Papryka
Papryka chili
Pomidory
Pomidory koktajlowe
Por
Rukola
Rzodkiewka
Sałata
Sałata lodowa
Sałata masłowa
Seler
Seler naciowy
Soczewica
Soja
Suszone pomidory
Szparagi
Szpinak
Ziemniaki
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejWarzywa
Kolorowych, różnorodnych i przede wszystkim smacznych warzyw nigdy dość. Bez nich nasze jadłospisy byłyby okropnie nudne! Choć dla wielu osób nijaka zupa jarzynowa oraz rozgotowana brukselka i szpinak były zmorą dzieciństwa, czas przekonać się, że właściwie przygotowane warzywa prezentują się i smakują pierwszorzędnie. Można zajadać je na surowo, duszone, pieczone, smażone… Każdy z łatwością znajdzie swoich warzywnych faworytów.
Dla kogo?
Nie tylko dla zwolenników diet roślinnych. Warzywa dają ogromne pole do popisu dla każdego kucharza. Po warzywne kotleciki z cukinii, marchewki i soczewicy z przyjemnością sięgną najwięksi fani mielonych i schabowych. Surówki i sałatki to idealne uzupełnienie każdego dania głównego. Warzywa są świetnym sposobem na rozszerzanie kulinarnych horyzontów. Poza ziemniakami i kapustą warto próbować selera naciowego, batatów, fenkułu, karczocha… Będzie ciekawie!
Na jaką okazję?
Nie potrzeba szczególnych pretekstów, by podawać smakowite warzywa. Uważacie, że chrupiące przekąski to punkt obowiązkowy każdego filmowego seansu w domowym zaciszu? Zamiast popcornu i chipsów pokrójcie w cienkie słupki świeże ogórki, papryki, marchewki i serwujcie je z ziołowym dipem albo pastami z warzyw strączkowych np. hummusem czy wege smalcem z fasoli. Warzywne sałatki to hit każdej imprezy. Warzywa można również łączyć z makaronem, kaszą i ryżem. Szukacie czegoś na ciepło? Faszerowane, pieczone warzywa sprawdzają się zarówno jako pomysł na obiad, kolację, jak i efektowne danie na przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Proste, kuchenne triki mogą znacznie usprawnić codzienne gotowanie. Obieranie ogórka należy zaczynać od jaśniejszej strony – nie będzie wtedy gorzki. Pieczenie papryki przez około 20 minut w wysokiej temperaturze i po owinięciu w folię, ułatwi ściągnięcie jej delikatnej skórki. Z kolei gotowana kukurydza smakuje lepiej, gdy do wody dodana zostanie odrobina cukru oraz mleka.
Dla urozmaicenia:
Wartym uwagi sposobem na przyrządzenie warzyw jest gotowanie ich na parze. Nie tracą mniej witamin w porównaniu z gotowaniem w dużej ilości wody oraz swojej chrupkiej konsystencji, zmniejsza się też ryzyko rozgotowania. Nie potrzeba do tego specjalnego parowaru. Na garnek z gotującą się wodą wystarczy nałożyć sito albo specjalną nakładkę do gotowania na parze, w którym ułożone zostaną pokrojone na kawałki warzywa. Prosto i smacznie!