Przepisy z warzywami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Warzywa

8814 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (8814)

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"
ratingratingratingratingrating

2737

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanka „Pychotka” – ta nazwa mówi sama za siebie. Jeśli jednak nadal nie jesteś pewien, czego...
Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem
ratingratingratingratingrating

1674

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżeme...
Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese
ratingratingratingratingrating

868

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatne naleśniki wypełnione kurczakiem z aromatycznym, gęstym sosem bolognese smakują wyśmieni...
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

921

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie...
Kotleciki z jajek a la carbonara
ratingratingratingratingrating

501

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kotlety z jajek do jedno z tych dań, które znamy z dawnych lat, szczególnie ze szkolnej i stołówk...
Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
ratingratingratingratingrating

456

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli lubisz delikatne w smaku mięso drobiowe, koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka po zbójnic...
Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą
ratingratingratingratingrating

857

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Karkówka jest to ceniona część mięsa wieprzowego, wołowego czy baraniny, którą możemy zarówno ugo...
Gyros w picie
ratingratingratingratingrating

380

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapnijcie pasy, ponieważ będzie nie tylko smacznie, ale też międzynarodowo! Sam gyros w picie uwa...
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

1097

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza...
Sałatka Szefa
ratingratingratingratingrating

472

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Masz pod ręką świeże warzywa? Zainspiruj się i przyrządź smaczną sałatkę szefa. Sięgnij przede ws...
Makaron w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

621

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

622

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nie trzeba stać przy garach pół dnia, żeby przygotować coś pysznego i oryginalnego. Tak właśnie j...
Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

777

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Śledzie pod pierzynką z majonezu to popularne i powszechnie lubiane danie, które w prosty sposób...
Kartacze
ratingratingratingratingrating

421

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Polscy kucharze z dużym entuzjazmem przygotowują w swoich kuchniach potrawy, pochodzące nawet z n...
Naleśniki z kurczakiem  i brokułami
ratingratingratingratingrating

320

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Naleśniki to danie znane na całym świecie, które często gości na naszych stołach. Trudno się temu...
Sałatka z szynką i ogórkiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

435

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Połączenie sera oraz szynki występuje często w wielu daniach, np. w tostach, kanapkach, na pizzy...
Gulasz węgierski z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

464

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każ...
Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

499

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z...
Zapiekane naleśniki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

442

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Naleśniki po bolońsku Nasze naleśniki bolońskie to połączenie dwóch sosów – śmietanowo-szpinakow...
Zapiekanka z cukinii z makaronem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

304

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Duszony kurczak z warzywami
ratingratingratingratingrating

278

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak duszony z warzywami to nieskomplikowane danie, które można przyrządzić na różne sposoby...
Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO
ratingratingratingratingrating

325

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Cukinia to jedno z warzyw, które bardzo dobrze sprawdza się przyrządzone w formie faszerowanej. D...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

362

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie...
Roladki z mięsem mielonym i cukinią
ratingratingratingratingrating

294

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Roladki z tego przepisu nie tylko świetnie wyglądają – są także wyjątkowo smaczne dzięki połączen...
Musaka z cukinią
ratingratingratingratingrating

375

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Musaka z cukinią i ziemniakami jest daniem, którego oryginał pochodzi prosto z Grecji. Tradycyjna...
Sałatka gyros
ratingratingratingratingrating

381

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kulinarny hit ostatnich lat – sałatka gyros – to połączenie pikantnego mięsa z kurczaka ze świeżą...
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
ratingratingratingratingrating

380

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem to alternatywa dla wszystkim doskonale znanych kotletów...
Paella z kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

291

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz...
Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
ratingratingratingratingrating

425

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kremowy sos śmietanowy z pieczarkami świetnie podkreśli delikatny smak mięsa z kurczaka. Dzięki t...
Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

329

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Kurczak ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

310

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatny i soczysty filet z kurczaka wyśmienicie smakuje ze szpinakiem i startym na grubej tarce...
Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

318

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b...

Ciekawostki i porady

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - WarzywaWarzywa

Kolorowych, różnorodnych i przede wszystkim smacznych warzyw nigdy dość. Bez nich nasze jadłospisy byłyby okropnie nudne! Choć dla wielu osób nijaka zupa jarzynowa oraz rozgotowana brukselka i szpinak były zmorą dzieciństwa, czas przekonać się, że właściwie przygotowane warzywa prezentują się i smakują pierwszorzędnie. Można zajadać je na surowo, duszone, pieczone, smażone… Każdy z łatwością znajdzie swoich warzywnych faworytów.

Dla kogo?

Nie tylko dla zwolenników diet roślinnych. Warzywa dają ogromne pole do popisu dla każdego kucharza. Po warzywne kotleciki z cukinii, marchewki i soczewicy z przyjemnością sięgną najwięksi fani mielonych i schabowych. Surówki i sałatki to idealne uzupełnienie każdego dania głównego. Warzywa są świetnym sposobem na rozszerzanie kulinarnych horyzontów. Poza ziemniakami i kapustą warto próbować selera naciowego, batatów, fenkułu, karczocha… Będzie ciekawie!

Na jaką okazję?

Nie potrzeba szczególnych pretekstów, by podawać smakowite warzywa. Uważacie, że chrupiące przekąski to punkt obowiązkowy każdego filmowego seansu w domowym zaciszu? Zamiast popcornu i chipsów pokrójcie w cienkie słupki świeże ogórki, papryki, marchewki i serwujcie je z ziołowym dipem albo pastami z warzyw strączkowych np. hummusem czy wege smalcem z fasoli. Warzywne sałatki to hit każdej imprezy. Warzywa można również łączyć z makaronem, kaszą i ryżem. Szukacie czegoś na ciepło? Faszerowane, pieczone warzywa sprawdzają się zarówno jako pomysł na obiad, kolację, jak i efektowne danie na przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Proste, kuchenne triki mogą znacznie usprawnić codzienne gotowanie. Obieranie ogórka należy zaczynać od jaśniejszej strony – nie będzie wtedy gorzki. Pieczenie papryki przez około 20 minut w wysokiej temperaturze i po owinięciu w folię, ułatwi ściągnięcie jej delikatnej skórki. Z kolei gotowana kukurydza smakuje lepiej, gdy do wody dodana zostanie odrobina cukru oraz mleka.

Dla urozmaicenia:

Wartym uwagi sposobem na przyrządzenie warzyw jest gotowanie ich na parze. Nie tracą mniej witamin w porównaniu z gotowaniem w dużej ilości wody oraz swojej chrupkiej konsystencji, zmniejsza się też ryzyko rozgotowania. Nie potrzeba do tego specjalnego parowaru. Na garnek z gotującą się wodą wystarczy nałożyć sito albo specjalną nakładkę do gotowania na parze, w którym ułożone zostaną pokrojone na kawałki warzywa. Prosto i smacznie!