Przepisy na Fenkuł

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (18)

Naleśniki z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Naleśniki to popularny sposób na szybki i prosty w przyrządzeniu obiad. Jeśli chcesz trochę go ur...
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
Słodycz pieczonych buraków znakomicie przełamie dodatek wędzonego łososia i kwaskowatych cytrusów...
Sandacz duszony w koprze włoskim
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego pr...
Chłodnik litewski z jajkiem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chłodnik litewski to pyszna zupa, podawana zazwyczaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz kwaśną ś...
Zupa krem z dyni - VIDEO
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz inspiracji na aromatyczne danie z dyni, przygotuj gęstą zupę krem według tego przep...
Risotto koperkowe
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Risotto to wyszukane danie, popularne zwłaszcza w kuchni włoskiej. Ryż gotowany jest z dodatkiem...
Sałatka z koprem włoskim (fenkułem) - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z koprem włoskim, czyli fenkułem, o delikatnie anyżowym posmaku, połączona z chrupiącym b...
Sałatka z serem kozim
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Smaczna, kolorowa i oryginalnie podana – taka właśnie jest sałatka z serem kozim. Przygotuj ją ja...
Wieprzowina duszona z koprem włoskim
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Koper włoski, inaczej fenkuł, jest cenionym warzywem i przyprawą. Pochodzi z basenu Morza Śródzie...
Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Przepisów na sałatki jest tak wiele, że wciąż nie możesz się zdecydować na to, jaką przygotujesz...
Marynata do karkówki  ziołowa
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Karkówka to mięso dość uniwersalne, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Idealnie...
Wiosenna surówka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FenkułFenkuł

Fenkuł, koper włoski oraz koper słodki – wiele nazw i wiele pysznych zastosowań. Mimo że jest bliskim kuzynem popularnego kopru ogrodowego, wielu kucharzy jest dopiero na etapie pierwszych doświadczeń i stopniowego poznawania warzywa. Co powiecie na to, by trochę podkręcić tempo? Nie będziecie żałować!

Dla kogo?

Hasło i idea „zero waste”, czyli brak marnowania, są Wam szczególnie bliskie? Tym bardziej powinniście zainteresować się fenkułem. W jego przypadku odpadków zostanie niewiele. Jadalne są zarówno zielone liście, okazała bulwa, jak i owoce, które ze względu na wygląd często nazywa się nasionami. Gotowanie będzie nie tylko pomysłowe, ale też niebywale smaczne. Koper włoski wyróżnia się anyżkowym zapachem i lekką słodyczą. Odświeży wizerunek ulubionych dań, które do tej pory w niezmienionej formie pojawiały się na Waszych stołach.

Na jaką okazję?

Fenkuł można jeść na surowo, lecz w okresie jesienno-zimowym na myśl przychodzą głównie rozgrzewające potrawy. Tym razem zamiast sałatki w czasie spotkania i wieczornych pogaduszek ze znajomymi podajcie pieczone lub grillowane bulwy. Poszatkowane liście fenkułu będą fenomenalnym dodatkiem do rosołu, a nic tak nie podnosi temperatury, jak ta tradycyjna zupa. Nie zapominajcie o nim w cieplejsze dni. Koper włoski to intrygujący dodatek do chłodnika oraz sałatek pełnych chrupiących warzyw i soczystych owoców.

Czy wiesz, że?

Fenkuł wydaje się kulinarną nowinką? Nic podobnego! Na terenach Mezopotamii był znany już 5 tysięcy lat temu. Przepadali za nim starożytni Grecy i Rzymianie. W XVI-wiecznej Europie był powszechnie dostępny, więc stanowił ważną część menu biedniejszych warstw społecznych.

Dla urozmaicenia:

Aromatyczne właściwości kopru włoskiego sprawiają, że sprawdza się znakomicie jako przyprawa potraw rybnych. Można dodawać go do wywarów lub obłożyć cienkimi plastrami pieczone ryby.