Przepisy na Fenkuł
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Fenkuł
Fenkuł, koper włoski oraz koper słodki – wiele nazw i wiele pysznych zastosowań. Mimo że jest bliskim kuzynem popularnego kopru ogrodowego, wielu kucharzy jest dopiero na etapie pierwszych doświadczeń i stopniowego poznawania warzywa. Co powiecie na to, by trochę podkręcić tempo? Nie będziecie żałować!
Dla kogo?
Hasło i idea „zero waste”, czyli brak marnowania, są Wam szczególnie bliskie? Tym bardziej powinniście zainteresować się fenkułem. W jego przypadku odpadków zostanie niewiele. Jadalne są zarówno zielone liście, okazała bulwa, jak i owoce, które ze względu na wygląd często nazywa się nasionami. Gotowanie będzie nie tylko pomysłowe, ale też niebywale smaczne. Koper włoski wyróżnia się anyżkowym zapachem i lekką słodyczą. Odświeży wizerunek ulubionych dań, które do tej pory w niezmienionej formie pojawiały się na Waszych stołach.
Na jaką okazję?
Fenkuł można jeść na surowo, lecz w okresie jesienno-zimowym na myśl przychodzą głównie rozgrzewające potrawy. Tym razem zamiast sałatki w czasie spotkania i wieczornych pogaduszek ze znajomymi podajcie pieczone lub grillowane bulwy. Poszatkowane liście fenkułu będą fenomenalnym dodatkiem do rosołu, a nic tak nie podnosi temperatury, jak ta tradycyjna zupa. Nie zapominajcie o nim w cieplejsze dni. Koper włoski to intrygujący dodatek do chłodnika oraz sałatek pełnych chrupiących warzyw i soczystych owoców.
Czy wiesz, że?
Fenkuł wydaje się kulinarną nowinką? Nic podobnego! Na terenach Mezopotamii był znany już 5 tysięcy lat temu. Przepadali za nim starożytni Grecy i Rzymianie. W XVI-wiecznej Europie był powszechnie dostępny, więc stanowił ważną część menu biedniejszych warstw społecznych.
Dla urozmaicenia:
Aromatyczne właściwości kopru włoskiego sprawiają, że sprawdza się znakomicie jako przyprawa potraw rybnych. Można dodawać go do wywarów lub obłożyć cienkimi plastrami pieczone ryby.



