Dania i potrawy z fenkułem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Fenkuł

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FenkułFenkuł

Fenkuł, koper włoski oraz koper słodki – wiele nazw i wiele pysznych zastosowań. Mimo że jest bliskim kuzynem popularnego kopru ogrodowego, wielu kucharzy jest dopiero na etapie pierwszych doświadczeń i stopniowego poznawania warzywa. Co powiecie na to, by trochę podkręcić tempo? Nie będziecie żałować!

Dla kogo?

Hasło i idea „zero waste”, czyli brak marnowania, są Wam szczególnie bliskie? Tym bardziej powinniście zainteresować się fenkułem. W jego przypadku odpadków zostanie niewiele. Jadalne są zarówno zielone liście, okazała bulwa, jak i owoce, które ze względu na wygląd często nazywa się nasionami. Gotowanie będzie nie tylko pomysłowe, ale też niebywale smaczne. Koper włoski wyróżnia się anyżkowym zapachem i lekką słodyczą. Odświeży wizerunek ulubionych dań, które do tej pory w niezmienionej formie pojawiały się na Waszych stołach.

Na jaką okazję?

Fenkuł można jeść na surowo, lecz w okresie jesienno-zimowym na myśl przychodzą głównie rozgrzewające potrawy. Tym razem zamiast sałatki w czasie spotkania i wieczornych pogaduszek ze znajomymi podajcie pieczone lub grillowane bulwy. Poszatkowane liście fenkułu będą fenomenalnym dodatkiem do rosołu, a nic tak nie podnosi temperatury, jak ta tradycyjna zupa. Nie zapominajcie o nim w cieplejsze dni. Koper włoski to intrygujący dodatek do chłodnika oraz sałatek pełnych chrupiących warzyw i soczystych owoców.

Czy wiesz, że?

Fenkuł wydaje się kulinarną nowinką? Nic podobnego! Na terenach Mezopotamii był znany już 5 tysięcy lat temu. Przepadali za nim starożytni Grecy i Rzymianie. W XVI-wiecznej Europie był powszechnie dostępny, więc stanowił ważną część menu biedniejszych warstw społecznych.

Dla urozmaicenia:

Aromatyczne właściwości kopru włoskiego sprawiają, że sprawdza się znakomicie jako przyprawa potraw rybnych. Można dodawać go do wywarów lub obłożyć cienkimi plastrami pieczone ryby.