Dania i potrawy z fenkułem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Fenkuł

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - FenkułFenkuł

Fenkuł, koper włoski oraz koper słodki – wiele nazw i wiele pysznych zastosowań. Mimo że jest bliskim kuzynem popularnego kopru ogrodowego, wielu kucharzy jest dopiero na etapie pierwszych doświadczeń i stopniowego poznawania warzywa. Co powiecie na to, by trochę podkręcić tempo? Nie będziecie żałować!

Dla kogo?

Hasło i idea „zero waste”, czyli brak marnowania, są Wam szczególnie bliskie? Tym bardziej powinniście zainteresować się fenkułem. W jego przypadku odpadków zostanie niewiele. Jadalne są zarówno zielone liście, okazała bulwa, jak i owoce, które ze względu na wygląd często nazywa się nasionami. Gotowanie będzie nie tylko pomysłowe, ale też niebywale smaczne. Koper włoski wyróżnia się anyżkowym zapachem i lekką słodyczą. Odświeży wizerunek ulubionych dań, które do tej pory w niezmienionej formie pojawiały się na Waszych stołach.

Na jaką okazję?

Fenkuł można jeść na surowo, lecz w okresie jesienno-zimowym na myśl przychodzą głównie rozgrzewające potrawy. Tym razem zamiast sałatki w czasie spotkania i wieczornych pogaduszek ze znajomymi podajcie pieczone lub grillowane bulwy. Poszatkowane liście fenkułu będą fenomenalnym dodatkiem do rosołu, a nic tak nie podnosi temperatury, jak ta tradycyjna zupa. Nie zapominajcie o nim w cieplejsze dni. Koper włoski to intrygujący dodatek do chłodnika oraz sałatek pełnych chrupiących warzyw i soczystych owoców.

Czy wiesz, że?

Fenkuł wydaje się kulinarną nowinką? Nic podobnego! Na terenach Mezopotamii był znany już 5 tysięcy lat temu. Przepadali za nim starożytni Grecy i Rzymianie. W XVI-wiecznej Europie był powszechnie dostępny, więc stanowił ważną część menu biedniejszych warstw społecznych.

Dla urozmaicenia:

Aromatyczne właściwości kopru włoskiego sprawiają, że sprawdza się znakomicie jako przyprawa potraw rybnych. Można dodawać go do wywarów lub obłożyć cienkimi plastrami pieczone ryby.