Dania i potrawy z fenkułem | Przepisy.pl

Przepisy na Fenkuł

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (18)

Naleśniki z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Naleśniki to popularny sposób na szybki i prosty w przyrządzeniu obiad. Jeśli chcesz trochę go ur...
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
Słodycz pieczonych buraków znakomicie przełamie dodatek wędzonego łososia i kwaskowatych cytrusów...
Sandacz duszony w koprze włoskim
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego pr...
Chłodnik litewski z jajkiem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chłodnik litewski to pyszna zupa, podawana zazwyczaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz kwaśną ś...
Zupa krem z dyni - VIDEO
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz inspiracji na aromatyczne danie z dyni, przygotuj gęstą zupę krem według tego przep...
Risotto koperkowe
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Risotto to wyszukane danie, popularne zwłaszcza w kuchni włoskiej. Ryż gotowany jest z dodatkiem...
Sałatka z koprem włoskim (fenkułem) - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z koprem włoskim, czyli fenkułem, o delikatnie anyżowym posmaku, połączona z chrupiącym b...
Sałatka z serem kozim
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Smaczna, kolorowa i oryginalnie podana – taka właśnie jest sałatka z serem kozim. Przygotuj ją ja...
Wieprzowina duszona z koprem włoskim
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Koper włoski, inaczej fenkuł, jest cenionym warzywem i przyprawą. Pochodzi z basenu Morza Śródzie...
Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Przepisów na sałatki jest tak wiele, że wciąż nie możesz się zdecydować na to, jaką przygotujesz...
Marynata do karkówki  ziołowa
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Karkówka to mięso dość uniwersalne, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Idealnie...
Wiosenna surówka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - FenkułFenkuł

Fenkuł, koper włoski oraz koper słodki – wiele nazw i wiele pysznych zastosowań. Mimo że jest bliskim kuzynem popularnego kopru ogrodowego, wielu kucharzy jest dopiero na etapie pierwszych doświadczeń i stopniowego poznawania warzywa. Co powiecie na to, by trochę podkręcić tempo? Nie będziecie żałować!

Dla kogo?

Hasło i idea „zero waste”, czyli brak marnowania, są Wam szczególnie bliskie? Tym bardziej powinniście zainteresować się fenkułem. W jego przypadku odpadków zostanie niewiele. Jadalne są zarówno zielone liście, okazała bulwa, jak i owoce, które ze względu na wygląd często nazywa się nasionami. Gotowanie będzie nie tylko pomysłowe, ale też niebywale smaczne. Koper włoski wyróżnia się anyżkowym zapachem i lekką słodyczą. Odświeży wizerunek ulubionych dań, które do tej pory w niezmienionej formie pojawiały się na Waszych stołach.

Na jaką okazję?

Fenkuł można jeść na surowo, lecz w okresie jesienno-zimowym na myśl przychodzą głównie rozgrzewające potrawy. Tym razem zamiast sałatki w czasie spotkania i wieczornych pogaduszek ze znajomymi podajcie pieczone lub grillowane bulwy. Poszatkowane liście fenkułu będą fenomenalnym dodatkiem do rosołu, a nic tak nie podnosi temperatury, jak ta tradycyjna zupa. Nie zapominajcie o nim w cieplejsze dni. Koper włoski to intrygujący dodatek do chłodnika oraz sałatek pełnych chrupiących warzyw i soczystych owoców.

Czy wiesz, że?

Fenkuł wydaje się kulinarną nowinką? Nic podobnego! Na terenach Mezopotamii był znany już 5 tysięcy lat temu. Przepadali za nim starożytni Grecy i Rzymianie. W XVI-wiecznej Europie był powszechnie dostępny, więc stanowił ważną część menu biedniejszych warstw społecznych.

Dla urozmaicenia:

Aromatyczne właściwości kopru włoskiego sprawiają, że sprawdza się znakomicie jako przyprawa potraw rybnych. Można dodawać go do wywarów lub obłożyć cienkimi plastrami pieczone ryby.