Przepisy według Kuchni Świata
8622 przepisy
Kuchnia amerykańska
Kuchnia bałkańska
Kuchnia Bliskiego Wschodu
Kuchnia chińska
Kuchnia francuska
Kuchnia fusion
Kuchnia grecka
Kuchnia gruzińska
Kuchnia hiszpańska
Kuchnia indyjska
Kuchnia koreańska
Kuchnia meksykańska
Kuchnia niemiecka
Kuchnia orientalna
Kuchnia Północnej Afryki
Kuchnia polska
Kuchnia rosyjska
Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia tajska
Kuchnia turecka
Kuchnia węgierska
Kuchnia włoska
PRZEPIS NA WAKACJE
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kuchnie świata
Próbowanie nowych potraw w trakcie podróżowania jest dla wielu osób tak samo ważne, jak zwiedzanie zabytków, górskie wędrówki czy morskie kąpiele. Kuchnia to bowiem nieodłączny element kultury i tożsamości każdego regionu. Wycieczka do Włoch to niemal obowiązkowa degustacja pizzy i pasty. Chrupiące bagietki i sery to z kolei nieodłączny element wyjazdów do Francji. Smak Bałkanów to podawany do pieczonej jagnięciny ajwar. A feta podobno nigdzie nie jest tak dobra, jak w Grecji. Współcześnie istnieje wiele możliwości, by smaki z całego świata odtwarzać we własnej kuchni. Mąkę ryżową, szynkę parmeńską, curry, hummus i krewetki dostaniesz bowiem w wielu sklepach. Podobnie dostępne są algi do sushi i grzyby mun. W hipermarketach znajdują się często działy z egzotycznymi produktami, takimi jak makaron z tapioki czy sos teriyaki. Wiele dań z kuchni całego świata możesz jednak przygotować ze składników powszechnie występujących w kuchni polskiej. Do przygotowania klasycznego spaghetti bolognese potrzebujesz jedynie mielonego mięsa wołowego, pomidorów, cebuli i ziół. Francuską zupę cebulową ugotujesz z łatwo dostępnych warzyw. Wystarczy tylko, że dodasz ser i kawałek bagietki, zapieczesz je razem i otrzymasz danie serwowane nad Sekwaną. Do amerykańskich naleśników i muffinów potrzebna będzie z kolei mąka pszenna, jajka, maślanka i proszek do pieczenia. Czasem przygotowanie egzotycznego dania to jedynie kwestia odpowiednio dobranych przypraw, jak np. w przypadku kurczaka curry. Zaopatrz swoją kuchnię w produkty takie jak sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy, jeśli chcesz wypróbować dania z kuchni chińskiej. Wolisz meksykańską? Mając pod ręką fasolę, pomidory i sos tabasco przyrządzisz wiele popularnych dań, na przykład enchiladas z kurczakiem, czyli zapiekane tortille. Skorzystaj z naszych przepisów i sprawdź, jak smakują amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajkiem, hiszpańska paella, greckie pity z grillowaną papryką i grecka sałatka z serem halloumi. Życzymy smacznego.