W Tajlandii popularne jest pieczenie mięsa i ryb owiniętych w liście bananowca, bezpośrednio na rozgrzanych węglach. Wypróbujcie tę metodą sami by przekonać się jak doskonale działa. A gdy nie ma pod ręką liści bananowca zawińcie rybę w pergamin.
Na Hawajach z kolei kultywuje się rytuał przygotowywania uczty w wielkich dołach wyłożonych liśćmi bananowca. W wykopanych otworach w ziemi na przemian układa się mięso i warzywa, szczelnie przykrywając poszczególne warstwy liśćmi. Dodatkowo warstwy poprzekładane są drewnem lub węglem drzewnym. Całość po zapaleniu zostaje zasypana ziemią, a żarzące się węgle tworzą w środku dołu wysoką temperaturę, w której mięso powoli dopieka się.
Podobnie grilla robi się w Azerbejdżanie, ale zamiast liści używana jest skóra zwierzęcia. Jako że to kraj muzułmański najczęściej do takich uczt wykorzystuje się mięso młodych koźląt lub jagniąt. Kroi się je na mniejsze kawałki, odpowiednio doprawia do smaku, dodaje warzywa, a szczelnie owija w skórę zwierzęcia. Taki pakunek umieszcza się następnie w niewielkim dołku w ziemi. Całość okłada kamieniami i zasypuje ziemią. I na tym rozpala się ognisko. Po kilku godzinach pieczenia, gdy mięso jest już miękkie, wszyscy gromadzą się wokół rozciętej skóry wybierając, co lepsze kąski. Ciekawy sposób, ale proponuję pozostać przy tradycyjnym grillu. :) Takie grille królują w Gruzji i Armenii. Popularne tzwadi czy horowace, czyli po prostu szaszłyki pieczone na węglowym żarze, podawane z sosem z dzikich mirabelek to po prostu poezja.
A my proponujemy nieco bardziej tradycyjne metody grillowania. Co nie znaczy, że efekty będą mnie ekscytujące. :)
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 24 krewetki
- 4 łyżki Ketchupu Hellmann's Extra Hot
- Łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr
- 300g ananasa, świeżego lub z puszki
- 1 papryka czerwona
- 3 pomidory
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- Pęczek świeżej kolendry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, drobno pokrojoną kolendrę oraz odsączone kapary. Na koniec dodaj oliwę (2 łyżki) oraz ketchup (2 łyżki), wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw do lodówki. Ananasa oraz paprykę pokrój w cząstki ok. 3x3 cm i przełóż do miseczki, dodaj krewetki. Wszystko skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawę Knorr, ketchup (2 łyżki) oraz 2 łyżki oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie na przemian nabijaj na drewniane patyki. Gotowe szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż po 2-3 minuty z obu stron. Gotowe podawaj z przygotowana salsą oraz chrupiącymi grzankami z grilla.
I jeszcze jedna propozycja inspirowana kuchnią grecką.
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 4 chlebki pita
- 1 opak. Sosu sałatkowy grecki Knorr
- 4 łyżki Sosu Hellmann's Czosnkowy
- 1 papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- Kilka liści sałaty lodowej
- Garść rukoli
- 100g sera halloumi
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki. Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.
Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj. Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem czosnkowym Hellmann’s. Gotowe!
Komentarze (0)