Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Wspaniale smakuje duszona w towarzystwie pomidorów i ziół, a przygotowanie wersji faszerowanej zajmie Wam kilka chwil.
Czy zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób kucharze przygotowują wstążki z cukinii (lub marchewki, pietruszki, ogórka etc.)? Nie ma nic prostszego - wystarczy zwykła obieraczka do warzyw, którą najczęściej obieracie tylko ziemniaki. Spróbujcie koniecznie z cukinią - nie obierajcie jej ze skórki, taka dwukolorowa wygląda o wiele efektowniej! W taki sposób możecie przygotować surówkę do dania głównego - umyty kabaczek „obierzcie” obieraczką do warzyw, następnie doprawcie ulubionym sosem sałatkowym Knorr, np. czosnkowo-ziołowym, greckim, francuskim, włoskim, skropcie oliwą i gotowe! Oto propozycja sałatki z cukinii.
https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-chrupiacej-cukinii
Cukinia bardzo chłonie wszelkie marynaty i smaki, dlatego wolę doprawić ją i marynować już po obróbce termicznej. U mnie w domu bardzo często przygotowuję opiekaną cukinię z włoskim sosem sałatkowym Knorr.
Cukinię myję i usuwam końcówki, następnie kroję wzdłuż na dwie równe części. Przekładam miąższem do góry na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika z włączoną opcją grill, na górną półkę. Opiekam, aż miąższ cukinii się lekko zrumieni (czas pieczenia zależy od wielkości warzywa i specyfiki piekarnika, trzeba pilnować, żeby kabaczek się nie spalił). Upieczoną cukinię kroję w dowolne kawałki, przekładam do miski i zalewam tylko sosem sałatkowym Knorr włoskim lub greckim, oczywiście z oliwą. Miskę przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam na 20 minut, aby smaki się przenikły. Podaję na ciepło lub na zimno.
Gorąco polecam też włoską sałatkę makaronową z dodatkiem cukinii, bakłażana, oliwek, salami i sera mozzarella. Fantastyczny smak, jeśli przygotujecie ją na przyjęcie, goście będą zachwyceni!
https://www.przepisy.pl/przepis/wloska-salatka-makaronowa-1
A czym można nadziewać cukinię? Wszystkim co lubimy. Ostrożny byłbym jedynie z farszami o dużej zawartości surowego mięsa i serów. Polecam cukinię pokrojoną w ok. 4 cm walce (małe cukinie), lekko wydrążone od góry jak vol au vent tak, aby powstało miejsce na farsz. Takie warzywne kieszonki blanszuję we wrzątku z dodatkiem bulionetki domowej warzywnej Knorr, a następnie od razu chłodzę w wodzie z dodatkiem lodu (dzięki temu warzywo zachowuje kolor i jędrność). Następnie nadziewam walce miękkim serem pleśniowym, np. gorgonzolą (sprawdzi się też lazur), układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropionym oliwą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na kilka minut - aż ser się roztopi. To efektowna przekąska na eleganckie przyjęcie, wierzch przed podaniem można udekorować orzechem włoskim.
Komentarze (0)