Jest tyle przepisów z cukinią, że naprawdę nie wiem, od czego mam zacząć kolejny tekst... Najlepiej od początku, dzieląc się z Wami radami i polecając przepisy. Jestem przekonany, że macie swój sposób na to popularne warzywo - zachęcam do dodawania przepisów na stronie www.przepisy.pl - często tam zaglądam i jestem pełen podziwu dla Waszych wariacji kulinarnych. Niektóre przepisy są naprawdę imponujące i inspirujące!

Ale do rzeczy. Jak smażyć cukinię? Krótko i na mocno rozgrzanym oleju, podobnie jak bakłażana. Kabaczek bardzo chłonie tłuszcz więc warto go po usmażeniu odsączyć na papierze kuchennym. Oczywiście, jeśli jest taka możliwość. Bo w jednym z moich ulubionych „bogatych” omletów z oczywistych względów tego zrobić nie można. Poniższy przepis sprawdzi się na niedzielne, spokojne i długie śniadanie lub przekąskę w środku dnia:

https://www.przepisy.pl/przepis/omlet-po-hiszpansku-z-cukinia-pomidorami-i-owczym-serem-2

Jeśli mam ochotę na szybki makaron, szybko przygotowuję sos z cukinii: na oliwie przesmażam niewielką posiekaną cebulę z ząbkiem czosnku i ostrą papryczką, dodaję do tego wstążki z jednej średniej wielkości cukinii (obieram ją po prostu obieraczką), chwila na patelni i doprawiam do smaku Przyprawą w mini kostkach Pietruszka Knorr oraz dodaję słodką śmietankę 18% do gotowania. Przygotowanie tego sosu zajmuje 15 minut, więc w tym czasie gotuję makaron al dente. Szybki, bardzo prosty i smaczny obiad.

Francuski klasyk z regionu Prowansji to ratatouille - to odpowiednio doprawione duszone warzywa: cukinia, bakłażan, cebula, papryka i pomidory. W poniższym przepisie ekstra dodatkiem jest kiełbasa. Najlepiej smakuje ostra, z dodatkiem papryki (jak np. hiszpańskie chorizo), ale i zwykła da radę:

https://www.przepisy.pl/przepis/ratatouille-z-kielbasa-chorizo-1

Dania z cukinii warto doprawić ziołami - jej smak doskonale podkreślą oregano, cząber, tymianek i rozmaryn oraz mieszanka prowansalska. Cukinia jest świetna do zapiekania.
A jeśli już o pieczeniu mowa, cukinię polecam też do wytrawnych tart i tartaletek. Trzeba tylko pamiętać, żeby cukinię - a szczególnie tą tartą - przed smażeniem czy pieczeniem odcisnąć z nadmiaru wody.

Trochę bardziej pracochłonne - ale za to jak efektowne! - są tartaletki z cukinią i oliwkami. W przepisie radzimy, aby przygotować samemu kruche ciasto, ale równie dobrze można zastąpić je gotowym. Polecam ten przepis np. jako przystawkę na uroczysty obiad rodzinny. Lub jeśli przygotujecie małe babeczki z kruchego, słonego ciasta - jako przekąskę do zimnego bufetu.
https://www.przepisy.pl/przepis/tartaletki-z-cukinia-i-czarnymi-oliwkami