Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę pokrój w półplastry i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę, czosnek oraz chili posiekaj i smaż razem z kiełbasą na mocnym ogniu.
Krok 2
Do garnka dodaj pomidory z puszki i wlej 100 ml wody. Następnie dodaj Bulion Knorr i całość zagotuj.
Krok 3
Wsyp zioła, zmniejsz ogień i duś warzywa 15 minut pod przykryciem, mieszając co chwilę. Gotowe ratatouille podawaj samodzielnie z chrupiącą bagietką lub z ryżem.
Dobra rada:
Jeśli do ratatouille dodasz kilka pokrojonych listków świeżej bazylii, potrawa nabierze jeszcze bardziej ziołowego aromatu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ratatouille z kiełbasą chorizo
Ratatouille to francuski gulasz warzywny, pod różnymi nazwami popularny także w innych regionach śródziemnomorskich. Składa się z cukinii, papryki, bakłażanów i pomidorów. Spróbuj nieco odmienionej wersji – ratatouille z kiełbasą chorizo. Dzięki niej danie zyska nieco ostrości. Dodaj także trochę papryczki chili, która jeszcze bardziej wzmocni smak potrawy. Przygotowywanie dania zacznij od mocnego podsmażenia kiełbasy, tak by stała się chrupiąca. Następnie dodaj do niej warzywa i całość duś pod przykryciem. Dusząc warzywa zadbaj o to, by były miękkie, ale nie rozgotowane. Ich kawałki powinny być wyraźnie wyczuwalne. Dopraw je do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec duszenia, dodaj również ser: kozi, owczy lub feta. Ratatouille z kiełbasą chorizo podawaj z ryżem, chrupiącą bagietką (np. zapiekaną w piekarniku z suszonymi pomidorami i mozzarellą) lub z ziołowymi grzankami. Sprawdź koniecznie nasz przepis i w zależności od upodobań dowolnie go modyfikuj, m.in. dodatkiem świeżej bazylii.