Ratatouille z kiełbasą chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatouille z kiełbasą chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

1623 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

617 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę pokrój w półplastry i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę, czosnek oraz chili posiekaj i smaż razem z kiełbasą na mocnym ogniu.

Ratatouille z kiełbasą chorizo  - Krok 1

Krok 2

Do garnka dodaj pomidory z puszki i wlej 100 ml wody. Następnie dodaj Bulion Knorr i całość zagotuj.

Ratatouille z kiełbasą chorizo  - Krok 2

Krok 3

Wsyp zioła, zmniejsz ogień i duś warzywa 15 minut pod przykryciem, mieszając co chwilę. Gotowe ratatouille podawaj samodzielnie z chrupiącą bagietką lub z ryżem.

Ratatouille z kiełbasą chorizo  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli do ratatouille dodasz kilka pokrojonych listków świeżej bazylii, potrawa nabierze jeszcze bardziej ziołowego aromatu.

22

Opinie o przepisie

  • Mariusz Dumkiewicz

    Mariusz Dumkiewicz , 07.04.2016

    mniam, pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata W Kiesz

    Małgorzata W Kiesz , 21.10.2014

    Pyszne mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beate Struzyna

    Beate Struzyna , 20.10.2014

    Mniam Mniam!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Christian Rene Claeren

    Christian Rene Claeren , 19.10.2014

    My jadamy i to czesto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Hajduk

    Helena Hajduk , 19.10.2014

    Rafał, Małgorzata supeeeer :0

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Hajduk

    Helena Hajduk , 19.10.2014

    Ha ha ha ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Jagusiak Chmura

    Małgorzata Jagusiak Chmura , 18.10.2014

    Rafał Dmochowski - Mówi się czeba a nie trzeba... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Hirsz

    Kuba Hirsz , 18.10.2014

    przeszła na Ciebie klątwa.Dziś w nocy równo o 24:00 Lalka Chacky przyjdzie po Ciebie ,w swojej kryjówce weźmie siekiere odrąbie Ci głowe i zaniesie do łóżka!!Możesz uniknąć klątwy wklejając to do 20 komentarzy!!!! Fakty.Zgineło już 200 dziewczynek i 100 chłopców Niewierze ale niechce ryzykowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Dmochowski

    Rafal Dmochowski , 18.10.2014

    Mowi sie leczą a nie leczo! Trzeba byc za panbrat z gramatyko:P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kląskała Tomasz Romaqn

    Kląskała Tomasz Romaqn , 18.10.2014

    Jedliśmy, jedliśmy nawet lepsze ................. bo nie było czuć w nich Knorr-a :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Palusiński

    Dariusz Palusiński , 18.10.2014

    Rattatuj to ch.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Błaszczuk

    Maciek Błaszczuk , 18.10.2014

    przepis fajny, tylko nie wiem po co tam ta naszpikowana chemia bulionetka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Bockenheim

    Stanisław Bockenheim , 18.10.2014

    Ratatui - jedna marchew, jeden... (wg. Wojciecha Pszoniaka).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Augustyn Stawarz

    Augustyn Stawarz , 18.10.2014

    smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Pokrywczynski

    Jerzy Pokrywczynski , 18.10.2014

    lubię i po francusku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Grochociński

    Tomek Grochociński , 18.10.2014

    Pyszoooooota, jak to mówił wujek - dziadek. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szczuko

    Krystyna Szczuko , 18.10.2014

    na pewno smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Bugalska

    Ela Bugalska , 18.10.2014

    Mam dziś ratatuje dodam chorizo i zobaczę jak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pawlak

    Marek Pawlak , 18.10.2014

    Lubię po francusku...leczo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kostrzewa

    Małgorzata Kostrzewa , 18.10.2014

    No zaprosić mnie na te twoje specjały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Makarewicz

    Andrzej Makarewicz , 18.10.2014

    Lecz To po Francusku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwetka Od Kuchni

    Sylwetka Od Kuchni , 18.10.2014

    Smacznie wygląda musze wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatouille z kiełbasą chorizo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatouille z kiełbasą chorizo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatouille z kiełbasą chorizo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatouille z kiełbasą chorizo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatouille z kiełbasą chorizo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatouille z kiełbasą chorizo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatouille z kiełbasą chorizo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatouille z kiełbasą chorizo  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ratatouille z kiełbasą chorizo Ratatouille z kiełbasą chorizo

Ratatouille to francuski gulasz warzywny, pod różnymi nazwami popularny także w innych regionach śródziemnomorskich. Składa się z cukinii, papryki, bakłażanów i pomidorów. Spróbuj nieco odmienionej wersji – ratatouille z kiełbasą chorizo. Dzięki niej danie zyska nieco ostrości. Dodaj także trochę papryczki chili, która jeszcze bardziej wzmocni smak potrawy. Przygotowywanie dania zacznij od mocnego podsmażenia kiełbasy, tak by stała się chrupiąca. Następnie dodaj do niej warzywa i całość duś pod przykryciem. Dusząc warzywa zadbaj o to, by były miękkie, ale nie rozgotowane. Ich kawałki powinny być wyraźnie wyczuwalne. Dopraw je do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec duszenia, dodaj również ser: kozi, owczy  lub feta. Ratatouille z kiełbasą chorizo podawaj z ryżem, chrupiącą bagietką (np. zapiekaną w piekarniku z suszonymi pomidorami i mozzarellą) lub z ziołowymi grzankami. Sprawdź koniecznie nasz przepis i w zależności od upodobań dowolnie go modyfikuj, m.in. dodatkiem świeżej bazylii.