
Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę pokrój w półplastry i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę, czosnek oraz chili posiekaj i smaż razem z kiełbasą na mocnym ogniu.

Krok 2
Do garnka dodaj pomidory z puszki i wlej 100 ml wody. Następnie dodaj Bulion Knorr i całość zagotuj.

Krok 3
Wsyp zioła, zmniejsz ogień i duś warzywa 15 minut pod przykryciem, mieszając co chwilę. Gotowe ratatouille podawaj samodzielnie z chrupiącą bagietką lub z ryżem.


Dobra rada:
Jeśli do ratatouille dodasz kilka pokrojonych listków świeżej bazylii, potrawa nabierze jeszcze bardziej ziołowego aromatu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ratatouille z kiełbasą chorizo
Ratatouille to francuski gulasz warzywny, pod różnymi nazwami popularny także w innych regionach śródziemnomorskich. Składa się z cukinii, papryki, bakłażanów i pomidorów. Spróbuj nieco odmienionej wersji – ratatouille z kiełbasą chorizo. Dzięki niej danie zyska nieco ostrości. Dodaj także trochę papryczki chili, która jeszcze bardziej wzmocni smak potrawy. Przygotowywanie dania zacznij od mocnego podsmażenia kiełbasy, tak by stała się chrupiąca. Następnie dodaj do niej warzywa i całość duś pod przykryciem. Dusząc warzywa zadbaj o to, by były miękkie, ale nie rozgotowane. Ich kawałki powinny być wyraźnie wyczuwalne. Dopraw je do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec duszenia, dodaj również ser: kozi, owczy lub feta. Ratatouille z kiełbasą chorizo podawaj z ryżem, chrupiącą bagietką (np. zapiekaną w piekarniku z suszonymi pomidorami i mozzarellą) lub z ziołowymi grzankami. Sprawdź koniecznie nasz przepis i w zależności od upodobań dowolnie go modyfikuj, m.in. dodatkiem świeżej bazylii.