Przepisy z papryką chili

301 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (301)

Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

195

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana to świetna propozycja na proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne danie...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Zupa paprykowa z pulpetami
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bez zupy nie ma obiadu – twierdzą niektórzy. A jeśli to zupa z pulpetami? Można powiedzieć, że na...
Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta
ratingratingratingratingrating

129

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Oto alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przedstawiamy wyśmienite i błyskawiczne...
Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu w...
Czebureki nadziewane mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czebureki to chrupiące pierożki wywodzące się z kuchni Tatarów krymskich. Popularne są szczególni...
Kurczak curry
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Słodko-pikantny kurczak curry przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni indyjskiej. Dzięk...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Ryż podsmażany z warzywami
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Potrzebujesz sprawdzonego sposobu na przyrządzenie szybkiego i smacznego obiadu lub kolacji? W ta...
Kasza jaglana smażona z warzywami
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dania jednogarnkowe są niezwykle uniwersalną i szybką propozycją na obiad. Możesz gotować je prze...
Paszteciki z mięsem indyka - VIDEO
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Paszteciki z mięsem z indyka to doskonała i uniwersalna przekąska. Podane na ciepło będą smacznym...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła prze...
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Podstawa każdego przyjęcia. Połącz kawałki tuńczyka, sypki ryż, papryki i oliwki i ciesz się smak...
Faszerowane muszle makaronowe
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chciałbyś odmienić nieco swoje codzienne obiady? Faszerowane muszle makaronowe to ciekawa i prost...
Meksykański kociołek
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Meksyk w kuchni? To wcale nie musi oznaczać chaosu. Daj się ponieść gorącym inspiracjom zza ocean...
Zupa toskańska
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
48 min.
Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – klasyczną pomidorową zastąp pyszną, lekko...
Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Bajgle wywodzą się z kuchni środkowoeuropejskich Żydów. To rodzaj bułek w kształcie pierścienia...
Sałatka makaronowa z nutą curry - VIDEO
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz smak indyjskiej mieszanki przypraw curry to koniecznie wypróbuj prosty przepis na wy...
Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chociaż steki kojarzone są często z wołowiną, przyrządzić można je z wielu gatunków mięs – to po...
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad lub eleg...
Chińskie pierożki Dim Sum
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczn...
Pierś z kurczaka z sosem mango
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Drobiowe mięso połączone z tropikalnym owocem mango to doskonała propozycja na wykwintną kolację...
Ryż z groszkiem i marchewką
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Smażony ryż jest świetną propozycją na szybki obiad lub kolację – jego przygotowanie jest wyjątko...
Ryż na ostro
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Potrawy kuchni orientalnej są dziś niezwykle popularne. Charakteryzują się one oryginalnym i wyra...
Placek po węgiersku z dwoma rodzajami mięs - VIDEO
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chrupiące placki ziemniaczane smaży się dość szybko i są wyjątkowo proste w przygotowaniu. To dan...
Empanadas
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Tortilla ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Z czym kojarzy Ci się tortilla? Jeśli z pszennym lub kukurydzianym plackiem zawiniętym w rulon, s...
Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie św...
Chili Con Carne
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chili Con Carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków...
Zapiekane nachos z serem
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nachos przywędrowały do Europy z kuchni meksykańskiej. To tradycyjna przekąska, którą zajadać moż...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka chiliPapryka chili

Uff, w kuchni zrobi się gorąco! I to wcale nie za sprawą rozgrzanego piekarnika czy patelni. Niepozorne papryczki chili to niezawodny sposób na to, by każde danie stało się pełnym temperamentu, rozgrzewającym przysmakiem. Ostrego charakteru papryczek nie muszą bać się zwolennicy łagodniejszych smaków. Wszystko sprowadza się do zastosowania odpowiednich proporcji. Razem z nami opanujecie sztukę przyprawiania dań do perfekcji.

Dla kogo?

Terminem „chili” określa się różne odmiany papryki, które charakteryzują się niewielkim rozmiarem i pikantnym smakiem. Wśród nich znajduje się pepperoni, którą często można zobaczyć na pizzy. Małe papryczki o sympatycznej nazwie piri-piri używane są do produkcji ostrych past i sosów, za którymi przepadają portugalscy szefowie kuchni. Jalapeno świetnie nadają się do burgerów, kanapek i tortilli. Bardzo ostrą papryką jest habanero, która fantastycznie wzbogaca smak curry, gulaszów i dań smażonych. Fani piekących smaków mają zatem w czym wybierać.

Na jaką okazję?

Poznawanie papryki chili najlepiej zaczynać stopniowo. Zanim hojnie doprawicie nią imprezowe przekąski, wypróbujcie ją podczas codziennych posiłków. Każdy obiad zamienicie w podróż w inny rejon świata. Pierwszym przystankiem będzie Meksyk i popisowe chili con carne. Następnie wyruszcie do Tajlandii na spotkanie z aromatycznymi zupami z dodatkiem owoców morza. Stamtąd nie będzie bardzo daleko do Indii, gdzie połączycie paprykę z soczewicą. Miejsce dla papryki chili znajdźcie w potrawach gruzińskich oraz włoskich specjałach, np. zupie toskańskiej.

Czy wiesz, że?

Do mierzenia poziomu ostrości papryk stosuje się skalę Scoville’a. Jej nazwa pochodzi od nazwiska amerykańskiego specjalisty z dziedziny chemii, który opracował system pomiaru ostrości w 1912 roku.

Dla urozmaicenia:

Papryka chili rewelacyjnie podkreśla smak deserów, zwłaszcza bazujących na czekoladzie. Można połączyć ją z kakaowym musem i serkiem mascarpone lub dodać szczyptę suszonej papryki do gorącej, pitnej czekolady.