Przepisy z papryką chili

283 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (283)

Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Zupa paprykowa z pulpetami
ratingratingratingratingrating

128

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bez zupy nie ma obiadu – twierdzą niektórzy. A jeśli to zupa z pulpetami? Można powiedzieć, że na...
Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu w...
Czebureki nadziewane mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czebureki to chrupiące pierożki wywodzące się z kuchni Tatarów krymskich. Popularne są szczególni...
Kurczak curry
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Słodko-pikantny kurczak curry przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni indyjskiej. Dzięk...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Paszteciki z mięsem indyka - VIDEO
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Paszteciki z mięsem z indyka to doskonała i uniwersalna przekąska. Podane na ciepło będą smacznym...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła prze...
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Podstawa każdego przyjęcia. Połącz kawałki tuńczyka, sypki ryż, papryki i oliwki i ciesz się smak...
Faszerowane muszle makaronowe
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chciałbyś odmienić nieco swoje codzienne obiady? Faszerowane muszle makaronowe to ciekawa i prost...
Meksykański kociołek
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Meksyk w kuchni? To wcale nie musi oznaczać chaosu. Daj się ponieść gorącym inspiracjom zza ocean...
Zupa toskańska
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
48 min.
Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – klasyczną pomidorową zastąp pyszną, lekko...
Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Bajgle wywodzą się z kuchni środkowoeuropejskich Żydów. To rodzaj bułek w kształcie pierścienia...
Sałatka makaronowa z nutą curry - VIDEO
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz smak indyjskiej mieszanki przypraw curry to koniecznie wypróbuj prosty przepis na wy...
Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chociaż steki kojarzone są często z wołowiną, przyrządzić można je z wielu gatunków mięs – to po...
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad lub eleg...
Chińskie pierożki Dim Sum
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczn...
Pierś z kurczaka z sosem mango
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kombinacje wytrawnych składników i owoców pojawiają się na stołach coraz częściej, lecz kurczak z...
Ryż na ostro
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Potrawy kuchni orientalnej są dziś niezwykle popularne. Charakteryzują się one oryginalnym i wyra...
Placek po węgiersku z dwoma rodzajami mięs - VIDEO
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chrupiące placki ziemniaczane smaży się dość szybko i są wyjątkowo proste w przygotowaniu. To dan...
Empanadas
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Tortilla ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Z czym kojarzy Ci się tortilla? Jeśli z pszennym lub kukurydzianym plackiem zawiniętym w rulon, s...
Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie św...
Chili Con Carne
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chili Con Carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków...
Zapiekane nachos z serem
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nachos przywędrowały do Europy z kuchni meksykańskiej. To tradycyjna przekąska, którą zajadać moż...
Jesienny gulasz z soczewicy
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do...
Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kaszy bulgur i pomidorów to prawdziwe bogactwo witamin! Zawiera dużo warzyw i sprawdzi...
Klopsiki z tofu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Klopsiki z tofu są świetną alternatywą dla klasycznych mięsnych. Jak je przygotować? Nic prostsze...
Pikantne burrito z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Dziki Zachód. Kaktusy. Saloon i ... burrito z kurczakiem. Czujecie ten klimat? Jeżeli tak, już te...
Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Głównym składnikiem proponowanej potrawy są kotlety mielone. Tym razem nie musisz ich smażyć, ugo...

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka chiliPapryka chili

Uff, w kuchni zrobi się gorąco! I to wcale nie za sprawą rozgrzanego piekarnika czy patelni. Niepozorne papryczki chili to niezawodny sposób na to, by każde danie stało się pełnym temperamentu, rozgrzewającym przysmakiem. Ostrego charakteru papryczek nie muszą bać się zwolennicy łagodniejszych smaków. Wszystko sprowadza się do zastosowania odpowiednich proporcji. Razem z nami opanujecie sztukę przyprawiania dań do perfekcji.

Dla kogo?

Terminem „chili” określa się różne odmiany papryki, które charakteryzują się niewielkim rozmiarem i pikantnym smakiem. Wśród nich znajduje się pepperoni, którą często można zobaczyć na pizzy. Małe papryczki o sympatycznej nazwie piri-piri używane są do produkcji ostrych past i sosów, za którymi przepadają portugalscy szefowie kuchni. Jalapeno świetnie nadają się do burgerów, kanapek i tortilli. Bardzo ostrą papryką jest habanero, która fantastycznie wzbogaca smak curry, gulaszów i dań smażonych. Fani piekących smaków mają zatem w czym wybierać.

Na jaką okazję?

Poznawanie papryki chili najlepiej zaczynać stopniowo. Zanim hojnie doprawicie nią imprezowe przekąski, wypróbujcie ją podczas codziennych posiłków. Każdy obiad zamienicie w podróż w inny rejon świata. Pierwszym przystankiem będzie Meksyk i popisowe chili con carne. Następnie wyruszcie do Tajlandii na spotkanie z aromatycznymi zupami z dodatkiem owoców morza. Stamtąd nie będzie bardzo daleko do Indii, gdzie połączycie paprykę z soczewicą. Miejsce dla papryki chili znajdźcie w potrawach gruzińskich oraz włoskich specjałach, np. zupie toskańskiej.

Czy wiesz, że?

Do mierzenia poziomu ostrości papryk stosuje się skalę Scoville’a. Jej nazwa pochodzi od nazwiska amerykańskiego specjalisty z dziedziny chemii, który opracował system pomiaru ostrości w 1912 roku.

Dla urozmaicenia:

Papryka chili rewelacyjnie podkreśla smak deserów, zwłaszcza bazujących na czekoladzie. Można połączyć ją z kakaowym musem i serkiem mascarpone lub dodać szczyptę suszonej papryki do gorącej, pitnej czekolady.