Dania i potrawy z papryką chili | Przepisy.pl pixel

Przepisy z papryką chili

280 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (280)

Chinkali - Gruzińskie pierożki
ratingratingratingratingrating

426

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Do tego, że polska kuchnia pierogami stoi, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Pojawiają się na...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

188

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Zupa paprykowa z pulpetami
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bez zupy nie ma obiadu – twierdzą niektórzy. A jeśli to zupa z pulpetami? Można powiedzieć, że na...
Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

177

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu w...
Czebureki nadziewane mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czebureki to chrupiące pierożki wywodzące się z kuchni Tatarów krymskich. Popularne są szczególni...
Kurczak curry
ratingratingratingratingrating

128

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Lubisz, gdy Twój talerz prezentuje się kolorowo, a jego zawartość zachwyca smakiem? Dobrze trafił...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Paszteciki z mięsem indyka - VIDEO
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Paszteciki z mięsem z indyka to doskonała i uniwersalna przekąska. Podane na ciepło będą smacznym...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

88

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Paszteciki mięsne w cieście francuskim to uniwersalne i lubiane połączenie smaków: wyrazistego mi...
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Podstawa każdego przyjęcia. Połącz kawałki tuńczyka, sypki ryż, papryki i oliwki i ciesz się smak...
Faszerowane muszle makaronowe
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chciałbyś odmienić nieco swoje codzienne obiady? Faszerowane muszle makaronowe to ciekawa i prost...
Meksykański kociołek
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Meksyk w kuchni? To wcale nie musi oznaczać chaosu. Daj się ponieść gorącym inspiracjom zza ocean...
Zupa toskańska
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
48 min.
Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – tradycyjną pomidorową zastąp pyszną, lekko...
Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Bajgle wywodzą się z kuchni środkowoeuropejskich Żydów. To rodzaj bułek w kształcie pierścienia...
Sałatka makaronowa z nutą curry - VIDEO
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz smak indyjskiej mieszanki przypraw curry to koniecznie wypróbuj prosty przepis na wy...
Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chociaż steki kojarzone są często z wołowiną, przyrządzić można je z wielu gatunków mięs – to po...
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz pomysłu na mięso drobiowe w nowej odsłonie? Kurczak faszerowany grzybami to najlepsza opc...
Chińskie pierożki Dim Sum
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczn...
Pierś z kurczaka z sosem mango
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kombinacje wytrawnych składników i owoców pojawiają się na stołach coraz częściej, lecz kurczak z...
Ryż na ostro
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Potrawy kuchni orientalnej są dziś niezwykle popularne. Charakteryzują się one oryginalnym i wyra...
Placek po węgiersku z dwoma rodzajami mięs - VIDEO
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chrupiące placki ziemniaczane smaży się dość szybko i są wyjątkowo proste w przygotowaniu. To dan...
Empanadas
ratingratingratingratingrating

147

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Tortilla ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Z czym kojarzy Ci się tortilla? Jeśli z pszennym lub kukurydzianym plackiem zawiniętym w rulon, s...
Hiszpański gulasz z biała fasolą
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę mięso. Gdy odparują wszystkie soki dodaj przekroj...
Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie św...
Chili Con Carne
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chili con carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków...
Zapiekane nachos z serem
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nachos przywędrowały do Europy z kuchni meksykańskiej i bardzo szybko zrobiły prawdziwą furorę. C...
Jesienny gulasz z soczewicy
ratingratingratingratingrating

126

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do...
Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kaszy bulgur i pomidorów to prawdziwe bogactwo witamin! Zawiera dużo warzyw i sprawdzi...
Klopsiki z tofu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Klopsiki z tofu są świetną alternatywą dla klasycznych mięsnych. Jak je przygotować? Nic prostsze...
Pikantne burrito z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Dziki Zachód. Kaktusy. Saloon i ... burrito z kurczakiem. Czujecie ten klimat? Jeżeli tak, już te...
Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Głównym składnikiem proponowanej potrawy są kotlety mielone. Tym razem nie musisz ich smażyć, ugo...

Ciekawostki i porady

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka chiliPapryka chili

Uff, w kuchni zrobi się gorąco! I to wcale nie za sprawą rozgrzanego piekarnika czy patelni. Niepozorne papryczki chili to niezawodny sposób na to, by każde danie stało się pełnym temperamentu, rozgrzewającym przysmakiem. Ostrego charakteru papryczek nie muszą bać się zwolennicy łagodniejszych smaków. Wszystko sprowadza się do zastosowania odpowiednich proporcji. Razem z nami opanujecie sztukę przyprawiania dań do perfekcji.

Dla kogo?

Terminem „chili” określa się różne odmiany papryki, które charakteryzują się niewielkim rozmiarem i pikantnym smakiem. Wśród nich znajduje się pepperoni, którą często można zobaczyć na pizzy. Małe papryczki o sympatycznej nazwie piri-piri używane są do produkcji ostrych past i sosów, za którymi przepadają portugalscy szefowie kuchni. Jalapeno świetnie nadają się do burgerów, kanapek i tortilli. Bardzo ostrą papryką jest habanero, która fantastycznie wzbogaca smak curry, gulaszów i dań smażonych. Fani piekących smaków mają zatem w czym wybierać.

Na jaką okazję?

Poznawanie papryki chili najlepiej zaczynać stopniowo. Zanim hojnie doprawicie nią imprezowe przekąski, wypróbujcie ją podczas codziennych posiłków. Każdy obiad zamienicie w podróż w inny rejon świata. Pierwszym przystankiem będzie Meksyk i popisowe chili con carne. Następnie wyruszcie do Tajlandii na spotkanie z aromatycznymi zupami z dodatkiem owoców morza. Stamtąd nie będzie bardzo daleko do Indii, gdzie połączycie paprykę z soczewicą. Miejsce dla papryki chili znajdźcie w potrawach gruzińskich oraz włoskich specjałach, np. zupie toskańskiej.

Czy wiesz, że?

Do mierzenia poziomu ostrości papryk stosuje się skalę Scoville’a. Jej nazwa pochodzi od nazwiska amerykańskiego specjalisty z dziedziny chemii, który opracował system pomiaru ostrości w 1912 roku.

Dla urozmaicenia:

Papryka chili rewelacyjnie podkreśla smak deserów, zwłaszcza bazujących na czekoladzie. Można połączyć ją z kakaowym musem i serkiem mascarpone lub dodać szczyptę suszonej papryki do gorącej, pitnej czekolady.