Przepisy z papryką chili
278 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (278) 
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Papryka chili
Uff, w kuchni zrobi się gorąco! I to wcale nie za sprawą rozgrzanego piekarnika czy patelni. Niepozorne papryczki chili to niezawodny sposób na to, by każde danie stało się pełnym temperamentu, rozgrzewającym przysmakiem. Ostrego charakteru papryczek nie muszą bać się zwolennicy łagodniejszych smaków. Wszystko sprowadza się do zastosowania odpowiednich proporcji. Razem z nami opanujecie sztukę przyprawiania dań do perfekcji.
Dla kogo?
Terminem „chili” określa się różne odmiany papryki, które charakteryzują się niewielkim rozmiarem i pikantnym smakiem. Wśród nich znajduje się pepperoni, którą często można zobaczyć na pizzy. Małe papryczki o sympatycznej nazwie piri-piri używane są do produkcji ostrych past i sosów, za którymi przepadają portugalscy szefowie kuchni. Jalapeno świetnie nadają się do burgerów, kanapek i tortilli. Bardzo ostrą papryką jest habanero, która fantastycznie wzbogaca smak curry, gulaszów i dań smażonych. Fani piekących smaków mają zatem w czym wybierać.
Na jaką okazję?
Poznawanie papryki chili najlepiej zaczynać stopniowo. Zanim hojnie doprawicie nią imprezowe przekąski, wypróbujcie ją podczas codziennych posiłków. Każdy obiad zamienicie w podróż w inny rejon świata. Pierwszym przystankiem będzie Meksyk i popisowe chili con carne. Następnie wyruszcie do Tajlandii na spotkanie z aromatycznymi zupami z dodatkiem owoców morza. Stamtąd nie będzie bardzo daleko do Indii, gdzie połączycie paprykę z soczewicą. Miejsce dla papryki chili znajdźcie w potrawach gruzińskich oraz włoskich specjałach, np. zupie toskańskiej.
Czy wiesz, że?
Do mierzenia poziomu ostrości papryk stosuje się skalę Scoville’a. Jej nazwa pochodzi od nazwiska amerykańskiego specjalisty z dziedziny chemii, który opracował system pomiaru ostrości w 1912 roku.
Dla urozmaicenia:
Papryka chili rewelacyjnie podkreśla smak deserów, zwłaszcza bazujących na czekoladzie. Można połączyć ją z kakaowym musem i serkiem mascarpone lub dodać szczyptę suszonej papryki do gorącej, pitnej czekolady.