Dania i potrawy z papryką chili | Przepisy.pl pixel

Przepisy z papryką chili

280 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka chiliPapryka chili

Uff, w kuchni zrobi się gorąco! I to wcale nie za sprawą rozgrzanego piekarnika czy patelni. Niepozorne papryczki chili to niezawodny sposób na to, by każde danie stało się pełnym temperamentu, rozgrzewającym przysmakiem. Ostrego charakteru papryczek nie muszą bać się zwolennicy łagodniejszych smaków. Wszystko sprowadza się do zastosowania odpowiednich proporcji. Razem z nami opanujecie sztukę przyprawiania dań do perfekcji.

Dla kogo?

Terminem „chili” określa się różne odmiany papryki, które charakteryzują się niewielkim rozmiarem i pikantnym smakiem. Wśród nich znajduje się pepperoni, którą często można zobaczyć na pizzy. Małe papryczki o sympatycznej nazwie piri-piri używane są do produkcji ostrych past i sosów, za którymi przepadają portugalscy szefowie kuchni. Jalapeno świetnie nadają się do burgerów, kanapek i tortilli. Bardzo ostrą papryką jest habanero, która fantastycznie wzbogaca smak curry, gulaszów i dań smażonych. Fani piekących smaków mają zatem w czym wybierać.

Na jaką okazję?

Poznawanie papryki chili najlepiej zaczynać stopniowo. Zanim hojnie doprawicie nią imprezowe przekąski, wypróbujcie ją podczas codziennych posiłków. Każdy obiad zamienicie w podróż w inny rejon świata. Pierwszym przystankiem będzie Meksyk i popisowe chili con carne. Następnie wyruszcie do Tajlandii na spotkanie z aromatycznymi zupami z dodatkiem owoców morza. Stamtąd nie będzie bardzo daleko do Indii, gdzie połączycie paprykę z soczewicą. Miejsce dla papryki chili znajdźcie w potrawach gruzińskich oraz włoskich specjałach, np. zupie toskańskiej.

Czy wiesz, że?

Do mierzenia poziomu ostrości papryk stosuje się skalę Scoville’a. Jej nazwa pochodzi od nazwiska amerykańskiego specjalisty z dziedziny chemii, który opracował system pomiaru ostrości w 1912 roku.

Dla urozmaicenia:

Papryka chili rewelacyjnie podkreśla smak deserów, zwłaszcza bazujących na czekoladzie. Można połączyć ją z kakaowym musem i serkiem mascarpone lub dodać szczyptę suszonej papryki do gorącej, pitnej czekolady.