Cannelloni ze szpinakiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

185

1396 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

250 gramów

15 sztuk

1 łyżka

400 gramów

2 łyżki

500 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odciśnij z wody, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w kostkę, zetrzyj parmezan.

Krok 2

Na patelni, na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj szpinak, smaż chwilę, dodaj suszone pomidory. Całość odstaw na chwilę, aby farsz nieco przestygł. Po tym czasie dodaj ricottę i część parmezanu.

Krok 3

Tak przygotowanym farszem nadziej cannelloni.

Krok 4

W małym rondelku pomieszaj pomidory z puszki z Knorr Naturalnie Smaczne, całość zagotuj. Powstały sos wylej na dno żaroodpornego naczynia. Na sosie ułóż rurki makaronu napełnione szpinakowo-serowym farszem.

Krok 5

W rondelku rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż na niej mąkę, wlej zimne mleko, dodaj bulion Knorr na włoszczyźnie. Całość dokładnie rozmieszaj, tak aby w sosie nie było grudek. Sos dopraw do smaku gałką muszkatołową

Krok 6

Biały sos wylej na wierzch makaronu, posyp po wierzchu pozostałym serem. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 35 minut. Tuż przed końcem pieczenia usuń folię. Zapiekankę dopiecz jeszcze 10 minut, tak aby ser na powierzchni zrobił się rumiany.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać uprażone orzeszki pinii. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

5

Opinie o przepisie

  • Ace

    Ace , 21.03.2020

    Są pyszne alternatywa dla sosu pomidorowego to sos besciamelowy. Moja córka tak uwielbia i są delikatniejsze w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Lurzyńska

    Wiesława Lurzyńska , 30.09.2018

    a co z kostką bulionu

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Danuta  Majkowska

    Danuta Majkowska , 06.09.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Pacyna

    Jacek Pacyna , 16.08.2017

    Wszystko ładnie,ślicznie, piękne, tylko co z kostką warzywną bo nic o niej nie wspomnieliście

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni ze szpinakiem i ricottąCannelloni ze szpinakiem i ricottą

Kuchnia włoska ma wielu miłośników na całym świecie. To w pełni zrozumiałe, skoro wywodzą się z niej tak pyszne potrawy, jak np. cannelloni ze szpinakiem i ricottą. To wegetariańskie danie, którego podstawą są duże makaronowe rurki, jest eleganckie i bardzo smaczne. Można je z powodzeniem przygotować w domu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by już dziś spróbować tego wyjątkowego przepisu na cannelloni ze szpinakiem i ricottą z repertuaru kuchni włoskiej.

Dla kogo? Sekretem cannelloni – przepisu ze szpinakiem jest farsz bazujący na zielonym warzywie, jednym z najpopularniejszych składników kuchni wegetariańskiej. Równie istotne są suszone pomidory, delikatny kremowy ser i sosy – pomidorowy oraz beszamelowy. Dzięki cannelloni ze szpinakiem i serem udowodnisz wszystkim niedowiarkom, że obiad bez mięsa może smakować pierwszorzędnie.

Na jaką okazję? Cannelloni sprawdzi się jako bezmięsny obiad oraz ciepły lunch. Możesz śmiało odgrzać zapiekany makaron w mikrofalówce, najlepiej posypując go wówczas dodatkową porcją sera, aby potrawa nie była zbyt twarda na wierzchu.

Czy wiesz, że? Podczas przygotowywania makaronu cannelloni ze szpinakiem warto pamiętać, że rurki z farszem powinny być zanurzone w pomidorowym sosie i dobrze przykryte beszamelem. Dzięki temu nie ma potrzeby wcześniejszego podgotowywania makaronu.

Dla urozmaicenia: Miłośnicy bardziej zdecydowanych smaków ricottę mogą zamienić na ser feta. Jeśli chcesz ozdobić danie, ułóż na makaronie cannelloni ze szpinakiem liście bazylii, pomidorki koktajlowe lub natkę pietruszki.