Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - makaron | Przepisy.pl pixel

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

217

1630 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3726 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

250 gramów

15 sztuk

1 łyżka

400 gramów

2 łyżki

500 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odciśnij z wody, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w kostkę, zetrzyj parmezan.

Krok 2

Na patelni, na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj szpinak, smaż chwilę, dodaj suszone pomidory. Całość odstaw na chwilę, aby farsz nieco przestygł. Po tym czasie dodaj ricottę i część parmezanu.

Krok 3

Tak przygotowanym farszem nadziej cannelloni.

Krok 4

W rondelku rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż na niej mąkę, wlej zimne mleko, dodaj bulion Knorr na włoszczyźnie. Całość dokładnie rozmieszaj, tak aby w sosie nie było grudek. Sos dopraw do smaku gałką muszkatołową

Krok 5

W małym rondelku pomieszaj pomidory z puszki z fix spaghetti bolognese Knorr, całość zagotuj. Powstały sos wylej na dno żaroodpornego naczynia. Na sosie ułóż rurki makaronu napełnione szpinakowo-serowym farszem.

Krok 6

Biały sos wylej na wierzch makaronu, posyp po wierzchu pozostałym serem. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 35 minut. Tuż przed końcem pieczenia usuń folię. Zapiekankę dopiecz jeszcze 10 minut, tak aby ser na powierzchni zrobił się rumiany.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać uprażone orzeszki pinii. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

11

Opinie o przepisie

  • Basia

    Basia , 10.05.2024

    Uwielbiam cannelloni w tej wersji :) Danie posypuję świeżą bazylią, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota

    Dorota , 28.11.2022

    A co z fixem Knorr do Bolognese? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Joanna

    Joanna , 28.12.2021

    TAK, bardzo smaczny "comford food" na zimowe obiady lub kolacje. Ja często do szpinaku zamiast cebuli dodaję pora, ma ciekawszy i delikatniejszy smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 19.12.2021

    TAK - ja za pierwszym razem gotowałam makaron i dopiero nadziewałam ale uwierzcie mi rurek cannelloni naprawdę nie trzeba gotować przed pieczeniem. Należy wypełnić je farszem, a następnie ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Ważne jest żeby makaron nie tworzył więcej niż dwóch warstw. Jeśli nie mieści się do naczynia można piec jednocześnie w dwóch naczyniach lub robić to partiami. Smacznego !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ace

    Ace , 21.03.2020

    Są pyszne alternatywa dla sosu pomidorowego to sos besciamelowy. Moja córka tak uwielbia i są delikatniejsze w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Lurzyńska

    Wiesława Lurzyńska , 30.09.2018

    a co z kostką bulionu

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Danuta  Majkowska

    Danuta Majkowska , 06.09.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Pacyna

    Jacek Pacyna , 16.08.2017

    Wszystko ładnie,ślicznie, piękne, tylko co z kostką warzywną bo nic o niej nie wspomnieliście

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni ze szpinakiem i ricottąCannelloni ze szpinakiem i ricottą

Kuchnia włoska ma wielu miłośników na całym świecie. To w pełni zrozumiałe, skoro wywodzą się z niej tak pyszne potrawy, jak np. cannelloni ze szpinakiem i ricottą. To wegetariańskie danie, którego podstawą są duże makaronowe rurki, jest eleganckie i bardzo smaczne. Można je z powodzeniem przygotować w domu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by już dziś spróbować tego wyjątkowego przepisu na cannelloni ze szpinakiem i ricottą z repertuaru kuchni włoskiej.

Dla kogo? Sekretem cannelloni – przepisu ze szpinakiem jest farsz bazujący na zielonym warzywie, jednym z najpopularniejszych składników kuchni wegetariańskiej. Równie istotne są suszone pomidory, delikatny kremowy ser i sosy – pomidorowy oraz beszamelowy. Dzięki cannelloni ze szpinakiem i serem udowodnisz wszystkim niedowiarkom, że obiad bez mięsa może smakować pierwszorzędnie.

Na jaką okazję? Cannelloni sprawdzi się jako bezmięsny obiad oraz ciepły lunch. Możesz śmiało odgrzać zapiekany makaron w mikrofalówce, najlepiej posypując go wówczas dodatkową porcją sera, aby potrawa nie była zbyt twarda na wierzchu.

Czy wiesz, że? Podczas przygotowywania makaronu cannelloni ze szpinakiem warto pamiętać, że rurki z farszem powinny być zanurzone w pomidorowym sosie i dobrze przykryte beszamelem. Dzięki temu nie ma potrzeby wcześniejszego podgotowywania makaronu.

Dla urozmaicenia: Miłośnicy bardziej zdecydowanych smaków ricottę mogą zamienić na ser feta. Jeśli chcesz ozdobić danie, ułóż na makaronie cannelloni ze szpinakiem liście bazylii, pomidorki koktajlowe lub natkę pietruszki.