Cannelloni ze szpinakiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

178

1375 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

250 gramów

15 sztuk

1 łyżka

400 gramów

2 łyżki

500 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odciśnij z wody, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w kostkę, zetrzyj parmezan.

Krok 2

Na patelni, na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj szpinak, smaż chwilę, dodaj suszone pomidory. Całość odstaw na chwilę, aby farsz nieco przestygł. Po tym czasie dodaj ricottę i część parmezanu.

Krok 3

Tak przygotowanym farszem nadziej cannelloni.

Krok 4

W małym rondelku pomieszaj pomidory z puszki z Knorr Naturalnie Smaczne, całość zagotuj. Powstały sos wylej na dno żaroodpornego naczynia. Na sosie ułóż rurki makaronu napełnione szpinakowo-serowym farszem.

Krok 5

W rondelku rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż na niej mąkę, wlej zimne mleko, dodaj bulion Knorr na włoszczyźnie. Całość dokładnie rozmieszaj, tak aby w sosie nie było grudek. Sos dopraw do smaku gałką muszkatołową

Krok 6

Biały sos wylej na wierzch makaronu, posyp po wierzchu pozostałym serem. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 35 minut. Tuż przed końcem pieczenia usuń folię. Zapiekankę dopiecz jeszcze 10 minut, tak aby ser na powierzchni zrobił się rumiany.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać uprażone orzeszki pinii.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

5

Opinie o przepisie

  • Ace

    Ace , 21.03.2020

    Są pyszne alternatywa dla sosu pomidorowego to sos besciamelowy. Moja córka tak uwielbia i są delikatniejsze w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Lurzyńska

    Wiesława Lurzyńska , 30.09.2018

    a co z kostką bulionu

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Danuta  Majkowska

    Danuta Majkowska , 06.09.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Pacyna

    Jacek Pacyna , 16.08.2017

    Wszystko ładnie,ślicznie, piękne, tylko co z kostką warzywną bo nic o niej nie wspomnieliście

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pesto spaghetti
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni ze szpinakiem i ricottąCannelloni ze szpinakiem i ricottą

Kuchnia włoska ma wielu miłośników na całym świecie. To w pełni zrozumiałe, skoro wywodzą się z niej tak pyszne potrawy, jak np. cannelloni ze szpinakiem i ricottą. To wegetariańskie danie, którego podstawą są duże makaronowe rurki, jest eleganckie i bardzo smaczne. Można je z powodzeniem przygotować w domu. Jego sekretem jest farsz bazujący na szpinaku, jednym z najpopularniejszych składników kuchni wegetariańskiej, a także na suszonych pomidorach, delikatnym kremowym serze i sosach – pomidorowym oraz beszamelowym. Warto pamiętać, że rurki z farszem powinny być zanurzone w pomidorowym sosie i dobrze przykryte beszamelem. Cannelloni sprawdzi się jako bezmięsny obiad oraz ciepły lunch. Możesz śmiało odgrzać zapiekany makaron w mikrofalówce, najlepiej posypując go wówczas dodatkową porcją sera, aby potrawa nie była zbyt twarda na wierzchu. Jeśli chcesz ją ozdobić, ułóż na cannelloni liście bazylii, pomidorki koktajlowe lub natkę pietruszki. Przygotuj to proste i smaczne danie z repertuaru kuchni włoskiej!