Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

172

1286 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3081 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 kilogram

1 sztuka

100 gramów

250 gramów

15 sztuk

1 łyżka

400 gramów

2 łyżki

500 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odciśnij z wody, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w kostkę, zetrzyj parmezan.

Krok 2

Na patelni, na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj szpinak, smaż chwilę, dodaj suszone pomidory. Całość odstaw na chwilę, aby farsz nieco przestygł. Po tym czasie dodaj ricottę i część parmezanu.

Krok 3

Tak przygotowanym farszem nadziej cannelloni.

Krok 4

W małym rondelku pomieszaj pomidory z puszki z Knorr Naturalnie Smaczne, całość zagotuj. Powstały sos wylej na dno żaroodpornego naczynia. Na sosie ułóż rurki makaronu napełnione szpinakowo-serowym farszem.

Krok 5

W rondelku rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż na niej mąkę, wlej zimne mleko, dodaj bulion Knorr na włoszczyźnie. Całość dokładnie rozmieszaj, tak aby w sosie nie było grudek. Sos dopraw do smaku gałką muszkatołową

Krok 6

Biały sos wylej na wierzch makaronu, posyp po wierzchu pozostałym serem. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 35 minut. Tuż przed końcem pieczenia usuń folię. Zapiekankę dopiecz jeszcze 10 minut, tak aby ser na powierzchni zrobił się rumiany.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać uprażone orzeszki pinii.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

5

Opinie o przepisie

  • Ace

    Ace

    Są pyszne alternatywa dla sosu pomidorowego to sos besciamelowy. Moja córka tak uwielbia i są delikatniejsze w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Lurzyńska

    Wiesława Lurzyńska

    a co z kostką bulionu

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Danuta  Majkowska

    Danuta Majkowska

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Pacyna

    Jacek Pacyna

    Wszystko ładnie,ślicznie, piękne, tylko co z kostką warzywną bo nic o niej nie wspomnieliście

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie smaczne Lasagne Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Lasagne Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni ze szpinakiem i ricottąCannelloni ze szpinakiem i ricottą

Kuchnia włoska ma wielu miłośników na całym świecie. To w pełni zrozumiałe, skoro wywodzą się z niej tak pyszne potrawy, jak np. cannelloni ze szpinakiem i ricottą. To wegetariańskie danie, którego podstawą są duże makaronowe rurki, jest eleganckie i bardzo smaczne. Można je z powodzeniem przygotować w domu. Jego sekretem jest farsz bazujący na szpinaku, jednym z najpopularniejszych składników kuchni wegetariańskiej, a także na suszonych pomidorach, delikatnym kremowym serze i sosach – pomidorowym oraz beszamelowym. Warto pamiętać, że rurki z farszem powinny być zanurzone w pomidorowym sosie i dobrze przykryte beszamelem. Cannelloni sprawdzi się jako bezmięsny obiad oraz ciepły lunch. Możesz śmiało odgrzać zapiekany makaron w mikrofalówce, najlepiej posypując go wówczas dodatkową porcją sera, aby potrawa nie była zbyt twarda na wierzchu. Jeśli chcesz ją ozdobić, ułóż na cannelloni liście bazylii, pomidorki koktajlowe lub natkę pietruszki. Przygotuj to proste i smaczne danie z repertuaru kuchni włoskiej!