Bolognese z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bolognese z soczewicy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

1 łyżka

4 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

450 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj warzywa. Obierz marchew. Marchew, grzyby i bakłażana zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

Krok 2

W dużym rondlu na oliwie podsmaż wszystkie warzywa ok 7-10 minut.

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę. Wlej wodę, dodaj Fix Knorr oraz Oregano. Wymieszaj dokładnie.

Krok 4

Wsyp soczewicę i duś całość ok. 20 minut aż soczewica zmięknie i sos zrobi się gęsty. Dopraw octem. Gotowy sos podawaj klasycznie do makaronu spaghetti.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z płatkami wegetariańskiego parmezanu oraz świeżą rukolą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bolognese z soczewicy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bolognese z soczewicy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bolognese z soczewicy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bolognese z soczewicy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bolognese z soczewicy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bolognese z soczewicy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bolognese z soczewicy   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bolognese z soczewicy   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bolognese z soczewicy  Bolognese z soczewicy

Wielu kucharzy przyzwyczaiło się do myślenia o sosie bolognese wyłącznie w kategoriach potrawy mięsnej. Czemu jednak trochę nie namieszać w tradycyjnej recepturze, zamieniając ją w wegetariański przysmak? Bez obaw, w tym gęstym sosie znajdziecie znacznie więcej niż tylko pomidory – oto przepis na bolognese z soczewicy.

Dla kogo? Czas pokazać, że w roślinach drzemie ogromna moc i niewyczerpane pokłady wyśmienitego smaku. Wykorzystanie soczewicy do zrobienia sosu bolognese to najprostsza droga do tego, by przekonać wszystkich niedowiarków, że bez mięsa nadal może być pysznie.

Na jaką okazję? Spaghetti często jest postrzegane jako błyskawiczne danie. Zrobienie makaronu z sosem na bazie strączków też nie zajmuje dużo czasu. Przepis wzbogaci Wasz repertuar codziennych, szybkich posiłków.

Czy wiesz, że? Soczewica jest bliską kuzynką groszku. Pochodzi z Północnej Afryki i Azji.

Dla urozmaicenia: Sosu możecie użyć do dowolnego rodzaju makaronu, nie tylko spaghetti. Warto postawić na penne, fusilli (świderki) lub farfalle (kokardki).