Jakie mięso do spaghetti bolognese? Jakie mielone będzie najlepsze?
Jak przygotować idealny sos boloński i jakie mięso do spaghetti wybrać, żeby potrawa smakowała niczym z najlepszej restauracji? Wybór mięsa jest kluczowym czynnikiem smaku spaghetti, dlatego warto poświęcić na to trochę czasu. Sprawdźcie, co polecają kucharze.
Jakie mięso do spaghetti wybrać?
Spaghetti bolognese powstaje z mięsa mielonego, ale jakie mięso do spaghetti wybrać, żeby potrawa zachwycała smakiem? W większości przypadków do spaghetti używa się mięsa wołowego lub wieprzowego, albo mieszanki wieprzowiny i wołowiny w różnych proporcjach. Z reguły w polskich kuchniach sos boloński jest przygotowywany z wieprzowiny (zwykle z łopatki), ewentualnie z mieszanego mięsa z karkówki i szynki.
Mięso powinno być przede wszystkim wysokiej jakości. Spaghetti bolognese smakuje najlepiej, jeśli jest przygotowane ze świeżego mięsa, które nie leżało w chłodni zbyt długo po uboju. Oczywiście tę potrawę można też przygotować z mięsa mrożonego, ale trzeba się liczyć z tym, że jakość dania może wtedy nie być tak idealna, jak byłaby, gdyby powstało ze świeżego mięsa.
Mięso na spaghetti nie może być zbyt tłuste, bo popsuje to charakter potrawy. Z drugiej strony wybór zbyt suchego mięsa, np. samej szynki też nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo tłuszcz to niezbędny nośnik smaku. Tłuszcz zawarty w mięsie sprawia, że smak wszystkich składników jest bardziej wyczuwalny i dosłownie „przechodzi” do makaronu.
Mięso do spaghetti – co polecają najlepsi kucharze?
Jakie mięso najlepsze do spaghetti według szefów kuchni? Kucharze specjalizujący się w kuchni włoskiej zalecają, by mięso do spaghetti bolognese było mieszanką wieprzowiny i wołowiny w proporcji 1:1. Wykorzystanie wołowiny i wieprzowiny sprawi, że sos boloński będzie miał bardziej wyrazisty i zróżnicowany smak. We Włoszech sos do spaghetti powstaje z wołowiny nazywanej cartella (łaty wołowej), której w jednej sztuce bydła jest zaledwie 1,5 kg. Ta część gastronomiczna tuszy wołowej jest uważana za szlachetną i odznacza się też wyższą ceną niż inne rodzaje mięsa.
Spaghetti w nietypowym wydaniu – jakie mięso?
Spaghetti bolognese możecie przygotować też z mieszanego mięsa wieprzowo-jagnięcego lub wieprzowo-cielęcego. Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnego gustu smakowego i od dostępności konkretnych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie również temu, żeby sos boloński do spaghetti powstał z samej wołowiny – ewentualne niedociągnięcia smaku można zawsze skorygować przyprawami, a rezultat powinien być zadowalający.
Jakie mięso do spaghetti bolognese wybrać, jeśli nie jecie czerwonego?
Jakie mięso mielone do spaghetti kupić, jeśli nie przepadacie za czerwonym mięsem? Spaghetti bolognese możecie przygotować z mięsa drobiowego – z kurczaka, z indyka, a nawet z kaczki lub z mieszanego drobiu. Drobiowe spaghetti będzie delikatniejsze i może wymagać też mocniejszego przyprawienia. Jakie elementy tuszy drobiowej wybrać? Sos boloński możecie przygotować z mielonego mięsa z udek lub z mięsa pochodzącego z piersi kurczaka, ewentualnie zastosować 20-40% dodatku mięsa z tuszki kaczki. Mięso kaczki jest jednak dość tłuste i bardziej charakterystyczne w smaku, więc zalecamy, by stosować je jako dodatek, a nie główny składnik sosu do spaghetti bolognese.
Alternatywnie możecie oczywiście wybrać też mięso z królika, ale najlepiej będzie połączyć je pół na pół z mięsem wieprzowym. Zastosowanie może mieć nawet tzw. mięso garmażeryjne, ale trzeba się liczyć z tym, że może ono zawierać dodatki, takie jak wzmacniacze smaku, błonnik czy przyprawy wpływające na ostateczny smak i zapach spaghetti. Mimo że dodatki zastosowane do sosu bolońskiego nadają tej potrawie specyficzny mocno wyczuwalny smak i aromat, to rodzaj wybranego mięsa będzie miał duży wpływ na ostateczny charakter potrawy, a im lepsze mięso wybierzecie, tym pyszniejsze będzie spaghetti bolognese.
Przygotowanie mięsa do spaghetti
Mięso przeznaczone do przygotowania spaghetti należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć, by nadmiar wody nie pryskał podczas smażenia. Spaghetti zawsze najlepiej będzie przygotować ze świeżo zmielonego mięsa, ale jeśli nie macie takiej możliwości lub liczy się dla was maksymalna oszczędność czasu, kupcie gotowe mięso mielone lub poproście w sklepie o zmielenie wybranych rodzajów mięsa.
Komentarze (0)