Jaki ser do carbonary wybrać? Który sprawdzi się zamiast parmezanu?
Ser do carbonary nie powinien być przypadkowym produktem ściągniętym naprędce ze sklepowej półki. Tak proste dania jak carbonara zawdzięczają swój niepowtarzalny smak przede wszystkim na najwyższej jakości składnikom, dlatego ich wybór musi być solidnie przemyślany. Dowiedzcie się, jaki ser będzie najlepszy do carbonary – wzięliśmy pod uwagę zarówno jej kanoniczną wersję, jak i różne lokalne warianty.
Jaki ser dodaje do carbonary we Włoszech?
Carbonara w klasycznej wersji składa się zaledwie z 5 składników: makaronu, żółtek jaj, guanciale (wędzony polik wieprzowy) i sera pecorino romano. Niekiedy ser pecorino miesza z łagodniejszym grana padano lub parmigiano reggiano (popularny parmezan).
Przygotowanie sosu zajmuje zaledwie chwilę:
- Najpierw smażymy na oliwie pokrojone w kostkę mięso.
- Następnie oddzielamy żółtka od białek, dodajemy do nich starty ser.
- Gdy makaron się ugotuje, odlewamy z niego odrobinę wody – zawiera ona dużo skrobi, więc skutecznie zagęści sos.
- Dodajemy odrobinę wody do żółtek wymieszanych z serem.
- Mieszamy wszystko razem na patelni, uważając, aby żółtka zanadto się nie ścięły.
Na tym koniec! Tak przygotowane danie posypujemy tartym pecorino. Opcjonalnie można urozmaicić danie świeżo zmielonym pieprzem.
A zatem dla Włocha jedyny odpowiedni ser do carbonary to pecorino lub pecorino wymieszany z grana padano lub parmezanem.
Inny ser do spaghetti carbonara – co gdy zabraknie pecorino i parmezanu?
Zarówno pecorino jak i parmezan mają bardzo charakterystyczny smak, więc w miarę możliwości lepiej z nich nie rezygnować. Są przepisy, w których trudno pominąć którykolwiek ze składników i klasyczna carbonara bez wątpienia się do nich zalicza.
Jeżeli jednak wszystkie wymienione sery są niedostępne, a my bardzo mamy ochotę na carbonarę, najlepiej celować w inne twarde sery – idealnym wyborem te o włoskiej proweniencji, przykładowo ser corregio.
W ostateczności sprawdzi się zwykły żółty ser typu gouda czy edam.
Ser do dań alla carbonara – jaki wybrać?
Gdy przyrządzamy spaghetti alla carbonara z wykorzystaniem innych składników niż te podstawowe, mamy znacznie większą swobodę w doborze sera do potrawy.
Do posypania gotowego makaronu wciąż najlepiej wybierać twarde żółte sery. Oczywistym wyborem jest parmezan, ale w niektórych przepisach sprawdzą się także łatwo dostępne sery typu gouda czy edam.
Warto wiedzieć, że niektórzy włoscy kucharze uważają, że do makaronów z rybami i owocami morza nie powinno dodawać się sera, ponieważ smak ryby jest wystarczająco intensywny.
Czym zastąpić ser w wegańskiej wersji carbonary?
Makaron alla carbonara da się przygotować również w wersji wegańskiej, czyli bez mięsa, sera i jaj. Wówczas ser zastępuje się zazwyczaj płatkami drożdżowymi, które w smaku przypominają nieco twarde sery dojrzewające. A co z resztą składników? W sklepach nietrudno o wegańskie alternatywy dla boczku. Można go też zastąpić chrupiącą ciecierzycą lub kalafiorem podprażonym wcześniej w piekarniku. Został nam już tylko sos – do jego przygotowania można wykorzystać dowolną roślinną alternatywę dla śmietanki. Jeżeli chcemy, aby danie było bardziej treściwe, warto zblendować ją z pokruszonym tofu. Jajeczny posmak uzyskamy, dodając do sosu czarną sól Kala Namak.
Komentarze (0)