Makaron z sosem carbonara - przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Spaghetti carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
23 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżka

100 gramów

375 mililitrów

0.5 pęczka

1 opakowanie

opcjonalnie:

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Krok 4

Połącz sos z makaronem i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej trochę wody z gotowania makaronu. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Krok 3

Wlej śmietanę, dodaj Fix Spaghetti Knorr i wymieszaj. Zagotuj sos.

Krok 2

Pokrój szynkę lub boczek w paski i podsmaż na oliwie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do makaronu starty parmezan i całość skrop obficie oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, w czym tkwi sekret przepisów pochodzących ze słonecznej Italii? Między innymi w doskonałych sosach, z którymi podają makarony! Dziś pod lupę bierzemy słynne spaghetti carbonara. Wystarczy kilka składników, kilkanaście minut wolnego czasu i odrobina chęci. Chcesz poczuć ten klimat? Felicitá w głośnikach i do dzieła!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej! Ciężko jej nie kochać, prawda?

Na jaką okazję? Na co dzień – zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych! Kiedy masz tylko 15 minut na przyrządzenie i zjedzenie czegoś ciepłego, wtedy z pomocą przychodzi przepis na klasyczne spaghetti carbonara!

Dla urozmaicenia: Do makaronu możesz dodać nieco świeżo startego parmezanu, a całość skropić obficie oliwą.

Czy wiesz, że? Samo pochodzenie dania nie do końca jest znane. Jedna z teorii głosi, że potrawa ta została wymyślona podczas II wojny światowej przez włoskich żołnierzy, którzy przygotowali posiłek z tego, co mieli akurat pod ręką. Inna wersja mówi, że spaghetti carbonara zostało wymyślone wcześniej i pochodzi od znanego z południowych Włoch dania o nazwie „cacio e uova”. Jakiekolwiek są jego początki i historia, bije rekordy popularności!