Spaghetti carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
23 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżka

100 gramów

375 mililitrów

0.5 pęczka

1 opakowanie

opcjonalnie:

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Pokrój szynkę lub boczek w paski i podsmaż na oliwie.

Krok 3

Wlej śmietanę, dodaj Fix Spaghetti Knorr i wymieszaj. Zagotuj sos.

Krok 4

Połącz sos z makaronem i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej trochę wody z gotowania makaronu. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do makaronu starty parmezan i całość skrop obficie oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, w czym tkwi sekret przepisów pochodzących ze słonecznej Italii? Między innymi w doskonałych sosach, z którymi podają makarony! Dziś pod lupę bierzemy słynne spaghetti carbonara. Wystarczy kilka składników, kilkanaście minut wolnego czasu i odrobina chęci. Chcesz poczuć ten klimat? Felicitá w głośnikach i do dzieła!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej! Ciężko jej nie kochać, prawda?

Na jaką okazję? Na co dzień – zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych! Kiedy masz tylko 15 minut na przyrządzenie i zjedzenie czegoś ciepłego, wtedy z pomocą przychodzi przepis na klasyczne spaghetti carbonara!

Dla urozmaicenia: Do makaronu możesz dodać nieco świeżo startego parmezanu, a całość skropić obficie oliwą.

Czy wiesz, że? Samo pochodzenie dania nie do końca jest znane. Jedna z teorii głosi, że potrawa ta została wymyślona podczas II wojny światowej przez włoskich żołnierzy, którzy przygotowali posiłek z tego, co mieli akurat pod ręką. Inna wersja mówi, że spaghetti carbonara zostało wymyślone wcześniej i pochodzi od znanego z południowych Włoch dania o nazwie „cacio e uova”. Jakiekolwiek są jego początki i historia, bije rekordy popularności!