Makaron z sosem carbonara - przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Spaghetti carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
23 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżka

100 gramów

375 mililitrów

0.5 pęczka

1 opakowanie

opcjonalnie:

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Krok 4

Połącz sos z makaronem i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej trochę wody z gotowania makaronu. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Krok 3

Wlej śmietanę, dodaj Fix Spaghetti Knorr i wymieszaj. Zagotuj sos.

Krok 2

Pokrój szynkę lub boczek w paski i podsmaż na oliwie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do makaronu starty parmezan i całość skrop obficie oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, w czym tkwi sekret przepisów pochodzących ze słonecznej Italii? Między innymi w doskonałych sosach, z którymi podają makarony! Dziś pod lupę bierzemy słynne spaghetti carbonara. Wystarczy kilka składników, kilkanaście minut wolnego czasu i odrobina chęci. Chcesz poczuć ten klimat? Felicitá w głośnikach i do dzieła!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej! Ciężko jej nie kochać, prawda?

Na jaką okazję? Na co dzień – zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych! Kiedy masz tylko 15 minut na przyrządzenie i zjedzenie czegoś ciepłego, wtedy z pomocą przychodzi przepis na klasyczne spaghetti carbonara!

Dla urozmaicenia: Do makaronu możesz dodać nieco świeżo startego parmezanu, a całość skropić obficie oliwą.

Czy wiesz, że? Samo pochodzenie dania nie do końca jest znane. Jedna z teorii głosi, że potrawa ta została wymyślona podczas II wojny światowej przez włoskich żołnierzy, którzy przygotowali posiłek z tego, co mieli akurat pod ręką. Inna wersja mówi, że spaghetti carbonara zostało wymyślone wcześniej i pochodzi od znanego z południowych Włoch dania o nazwie „cacio e uova”. Jakiekolwiek są jego początki i historia, bije rekordy popularności!