Składniki
300 gramów
500 mililitrów
80 gramów
30 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Boczek pokrojony w kostkę usmaż na patelni na rozgrzanym oleju i dodaj ugotowany makaron.
Krok 3
Zawartość opakowania wymieszaj z mlekiem i połącz ze składnikami na patelni.
Krok 4
Całość gotuj 2 - 3 minuty, aż sos zgęstnieje, posyp pieprzem. Podawaj ze startym parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti Carbonara - VIDEO
Wpuść do swojej kuchni odrobinę włoskiego charakteru! Na dzisiejszy obiad przygotuj smakowite Spaghetti Carbonara. To klasyka w najlepszym wydaniu. Zapewniamy, będzie pysznie!
Dla kogo?
Danie stanie się doskonałą odmianą na Twoim stole. Kremowy sos z makaronem bez wątpienia posmakuje zarówno dorosłym, jak i najmłodszym domownikom. Widelce w dłoń!
Na jaką okazję?
Kto powiedział, że codziennego obiadu nie trzeba celebrować? Świętuj każdy dzień w towarzystwie pysznego Spaghetti Carbonara.
Czy wiesz, że?
Istnieje wiele teorii wyjaśniających powstanie tego pysznego dania. Jedna z nich głosi, że przepis wymyślili w czasach II wojny światowej włoscy żołnierze, używając składników, które mieli akurat pod ręką.
Dla urozmaicenia:
Pozostaje pytanie, czym doprawić potrawę, aby jej smak był wyrazisty? Oprócz pieprzu i soli, makaron z sosem śmietanowo – ziołowym możemy posypać odrobiną świeżej natki pietruszki.