Przepisy na Spaghetti carbonara
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Spaghetti carbonara
Kuchnia włoska słynie nie tylko z owoców morza czy makaronów, ale przede wszystkim z prostoty i przywiązania do wysokiej jakości produktów. Wiele włoskich dań to tylko kilka składników, które tworzą razem pyszną i nieskomplikowaną potrawę. Spaghetti carbonara to doskonały przykład włoskiego dania, w którym makaron, wędzonka, jajka i pieprz tworzą naprawdę pyszną potrawę. Receptura sosu carbonara w wielu przepisach ulega modyfikacjom. Dotyczą one konkretnie dodatku śmietany. Wiele przepisów zaleca dodatek śmietanki kremówki albo kwaśnej śmietany, by sos był jeszcze bardziej aksamitny. Różnią się one w zależności od regionu Włoch, w których carbonara jest przygotowywana, więc jeśli lubisz dodatek śmietany – sięgnij po nią. Do zrobienia sosu użyj boczku, np. włoskiej pancetty. Dobrze nadawać się będzie jednak każdy inny. Danie zrobisz także z dodatkiem szynki długodojrzewającej. Podsmaż wędlinę na patelni, dodaj sos i śmietanę, jeśli jej używasz. Nadawać się będzie także ser mascarpone. Kiedy sos będzie gotowy, wsyp do niego ugotowany makaron i wymieszaj, by masa dokładnie oblepiła każdą nitkę. Spaghetti carbonara podaj z tartym parmezanem i czarnym pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Jeśli lubisz smak żółtego sera, dodaj go podczas przygotowywania sosu, a będzie wtedy wyraźniej wyczuwalny. Do podstawowej wersji dania pasować będzie wiele innych dodatków. Kremowy jajeczno-śmietankowy sos i wędzony boczek doskonale podkreślą smak szparagów. Smak dania doskonale urozmaicisz też np. dodatkiem koziego sera albo koperku. Lubisz dania bardziej mięsne? Do spaghetti carbonara dodaj kawałki kurczaka. Zamiast makaronu spaghetti, w tej wersji sprawdzi się również tagliatelle. Sos carbonara to także ciekawy dodatek do innych dań, np. nadziewanych szpinakiem rurek cannelloni oraz do zapiekanek. Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem; zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem albo zapiekanka makaronowa z dynią i porem – to tylko niektóre warte wypróbowania propozycje. Zobacz nasze sposoby na przygotowanie spaghetti carbonara oraz innych dań z dodatkiem tego kremowego sosu.