Przepisy na Spaghetti carbonara
9 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Spaghetti carbonara
Kuchnia włoska słynie nie tylko z owoców morza czy makaronów, ale przede wszystkim z prostoty i przywiązania do wysokiej jakości produktów. Wiele włoskich dań to tylko kilka składników, które tworzą razem pyszną i nieskomplikowaną potrawę. Spaghetti carbonara to doskonały przykład włoskiego dania, w którym makaron, wędzonka, jajka i pieprz tworzą naprawdę pyszną potrawę. Receptura sosu carbonara w wielu przepisach ulega modyfikacjom. Dotyczą one konkretnie dodatku śmietany. Wiele przepisów zaleca dodatek śmietanki kremówki albo kwaśnej śmietany, by sos był jeszcze bardziej aksamitny. Różnią się one w zależności od regionu Włoch, w których carbonara jest przygotowywana, więc jeśli lubisz dodatek śmietany – sięgnij po nią. Do zrobienia sosu użyj boczku, np. włoskiej pancetty. Dobrze nadawać się będzie jednak każdy inny. Danie zrobisz także z dodatkiem szynki długodojrzewającej. Podsmaż wędlinę na patelni, dodaj sos i śmietanę, jeśli jej używasz. Nadawać się będzie także ser mascarpone. Kiedy sos będzie gotowy, wsyp do niego ugotowany makaron i wymieszaj, by masa dokładnie oblepiła każdą nitkę. Spaghetti carbonara podaj z tartym parmezanem i czarnym pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Jeśli lubisz smak żółtego sera, dodaj go podczas przygotowywania sosu, a będzie wtedy wyraźniej wyczuwalny. Do podstawowej wersji dania pasować będzie wiele innych dodatków. Kremowy jajeczno-śmietankowy sos i wędzony boczek doskonale podkreślą smak szparagów. Smak dania doskonale urozmaicisz też np. dodatkiem koziego sera albo koperku. Lubisz dania bardziej mięsne? Do spaghetti carbonara dodaj kawałki kurczaka. Zamiast makaronu spaghetti, w tej wersji sprawdzi się również tagliatelle. Sos carbonara to także ciekawy dodatek do innych dań, np. nadziewanych szpinakiem rurek cannelloni oraz do zapiekanek. Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem; zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem albo zapiekanka makaronowa z dynią i porem – to tylko niektóre warte wypróbowania propozycje. Zobacz nasze sposoby na przygotowanie spaghetti carbonara oraz innych dań z dodatkiem tego kremowego sosu.