Przepisy na Spaghetti carbonara
9 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (9) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Spaghetti carbonara
Kuchnia włoska słynie nie tylko z owoców morza czy makaronów, ale przede wszystkim z prostoty i przywiązania do wysokiej jakości produktów. Wiele włoskich dań to tylko kilka składników, które tworzą razem pyszną i nieskomplikowaną potrawę. Spaghetti carbonara to doskonały przykład włoskiego dania, w którym makaron, wędzonka, jajka i pieprz tworzą naprawdę pyszną potrawę. Receptura sosu carbonara w wielu przepisach ulega modyfikacjom. Dotyczą one konkretnie dodatku śmietany. Wiele przepisów zaleca dodatek śmietanki kremówki albo kwaśnej śmietany, by sos był jeszcze bardziej aksamitny. Różnią się one w zależności od regionu Włoch, w których carbonara jest przygotowywana, więc jeśli lubisz dodatek śmietany – sięgnij po nią. Do zrobienia sosu użyj boczku, np. włoskiej pancetty. Dobrze nadawać się będzie jednak każdy inny. Danie zrobisz także z dodatkiem szynki długodojrzewającej. Podsmaż wędlinę na patelni, dodaj sos i śmietanę, jeśli jej używasz. Nadawać się będzie także ser mascarpone. Kiedy sos będzie gotowy, wsyp do niego ugotowany makaron i wymieszaj, by masa dokładnie oblepiła każdą nitkę. Spaghetti carbonara podaj z tartym parmezanem i czarnym pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Jeśli lubisz smak żółtego sera, dodaj go podczas przygotowywania sosu, a będzie wtedy wyraźniej wyczuwalny. Do podstawowej wersji dania pasować będzie wiele innych dodatków. Kremowy jajeczno-śmietankowy sos i wędzony boczek doskonale podkreślą smak szparagów. Smak dania doskonale urozmaicisz też np. dodatkiem koziego sera albo koperku. Lubisz dania bardziej mięsne? Do spaghetti carbonara dodaj kawałki kurczaka. Zamiast makaronu spaghetti, w tej wersji sprawdzi się również tagliatelle. Sos carbonara to także ciekawy dodatek do innych dań, np. nadziewanych szpinakiem rurek cannelloni oraz do zapiekanek. Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem; zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem albo zapiekanka makaronowa z dynią i porem – to tylko niektóre warte wypróbowania propozycje. Zobacz nasze sposoby na przygotowanie spaghetti carbonara oraz innych dań z dodatkiem tego kremowego sosu.