Pancetta – co to jest?
Pancetta to znana wędlina, której ojczyzną są piękne Włochy. Właśnie dlatego nie może zabraknąć jej w klasycznych daniach kuchni Italii, takich jak: carbonara czy pizza. Chcecie dowiedzieć się więcej o szynce pancetta, poznać jej skład i zastosowanie? Jeżeli odpowiedzieliście twierdząco na te pytania – koniecznie zostańcie z nami. Zdradzamy tajniki włoskich produktów i wędliny pancetta, której nie może zabraknąć w menu pasjonatów kuchni Italii. Zapraszamy!
Pancetta – co to?
Włochy to kraj, który słynie z pysznych makaronów, pizzy, oliwy i… pysznych wędlin! Jedną z nich jest pancetta. Wiecie coś o tym produkcie? Jeżeli nie, to zdradzamy tajniki i podpowiadamy, co to jest pancetta. Pod tą nietypową nazwą kryje się dojrzewający boczek wieprzowy. Zazwyczaj ta wędlina występuje w formie rolady, a pokrojone plasterki można uformować na wiele sposobów. Właśnie dlatego pancetta często jest nie tylko pysznym dodatkiem do dań, ale również ich ozdobą. Co ciekawe, smakiem tej wędliny Włosi cieszą się już od czasów starożytnych! To właśnie wtedy Rzymianie hodowali trzodę i przygotowywali pyszne dania na bazie swojskich wędlin. Dziś jednak pancetta podbiła serca i podniebienia mieszkańców całego świata do tego stopnia, że możemy wyróżnić kilka rodzajów tego specjału.
Pancetta – rodzaje wędlin
Włoskie wędliny to raj dla wszystkich miłośników mięs o wyjątkowych smakach i wielu odmianach. Co ciekawe, możemy wyróżnić kilka rodzajów pancetty, które są różne pod względem wyglądu, metod przyrządzania czy też składników. Oto one:
- Pancetta arrotolata – to tradycyjny rodzaj pancetty zwijanej w rulon i przygotowywanej w solance z dodatkiem pieprzu.
- Pancetta di Caderzone – ten rodzaj pancetty dojrzewa aż 100 dni. Mięso jest doprawiane klasycznymi składnikami, czyli solą i pieprzem.
- Pancetta Steccata – to zdecydowanie jedna z wędlin o najbardziej intensywnym aromacie jałowca. Dojrzewa dość krótko, ponieważ około 2 miesiące.
- Pancetta di Sauris – proces przygotowywania tej pancetty przypomina robienie innej wędliny – prosciutto. Trwa on aż 10 miesięcy!
Do czego wykorzystać pancettę?
Zdobyliście już wszystkie informacje na temat pancetty i włoskich wędlin. Teraz zapewne w Waszej głowie pojawiło się pytanie, do czego wykorzystać ten przysmak. Przychodzimy z pomocą! Pewnie nikogo nie zdziwi nasza pierwsza propozycja, czyli makarony. Wiemy, że brzmi to dość oczywiście, ale pancetta to obowiązkowy element kremowej carbonary. Możecie także dorzucić wędlinę do makaronów na bazie pomidorów. Pycha! Pancetta równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do grzanek, kanapek oraz klasycznego przysmaku Włochów, czyli pizzy. Niektórzy nadziewają nią także mięsa! Wybierzcie swój ulubiony sposób na podanie pancetty i cieszcie się najlepszymi rezultatami w kuchni.
Włoska kuchnia w Waszych domach
Pancetta co to jest? Pochwalcie się wiedzą przed bliskimi i zaserwujcie im pyszne dania z kuchni włoskiej. A pomogą Wam w tym nasze receptury.
Sałatka z orzeszkami piniowymi i pancettą będzie doskonałą opcją na lunch. Śmiało zapakujecie ją ze sobą do pudełka i weźmiecie ze sobą do pracy. To takie proste i smaczne!
Na kolacji z drugą połówką podajcie pyszną paellę z owocami morza i pancettą. Gwarantujemy, że podbijecie jej serce i podniebienie. Jak to mówią – przez żołądek do serca.
Na koniec dwa najbardziej znane dania kuchni włoskiej. Przed Wami carbonara i pizza. Skoro wiecie już, czym jest pancetta, to dodajcie ją do naszych przepisów. Smacznego!
Komentarze (0)