Duszone Dania
209 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Duszenie
Duszenie potraw to jeden z lepszych oraz zdrowszych sposobów przyrządzania dań. Są one wówczas wartościowsze od tych smażonych oraz dla niejednego z nas smaczniejsze niż…gotowane. Złoty środek! Co więcej, jest to nieskomplikowana technika, z którą poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Garnki w dłoń! Dla cierpliwych będzie smakowita nagroda – obiad idealny! Potrawy duszone są nie tylko miękkie i soczyste, ale także wprost rozpływają się w ustach. Skusisz się?
Dla kogo?
Ten rodzaj przygotowywania posiłków będzie odpowiedni zwłaszcza dla tych, którzy ze względów zdrowotnych powinni unikać tłustego, smażonego jedzenia. Duszenie potraw to doskonała alternatywa!
Na jaką okazję?
Potrawy w aromatycznym sosie, powstałym podczas procesu duszenia, znakomicie sprawdzą się w roli wykwintnego obiadu dla całej rodziny. Nikt nie oprze się delikatności duszonych dań.
Czy wiesz, że?
Dusić można nie tylko na ogniu. Równie dobrze zrobisz to w szybkowarze, piekarniku lub mikrofalówce posiadającej taką funkcję. Masz wiele możliwości! Dzięki tym urządzeniom mamy pewność, że potrawa nie przypala się oraz podgrzewa się równomiernie z każdej strony. Ponadto możemy znacznie skrócić czas przygotowywania dań. Samo mięso kurczy się w mniejszym stopniu niż to przyrządzane na ogniu, a warzywa wydzielają więcej soku. Same plusy!
Dla urozmaicenia:
Jakie potrawy nadają się do duszenia? Zdziwisz się, ale… udusić da się praktycznie wszystko. Od każdego wariantu mięsa, ryb, po warzywa, owoce, a nawet grzyby. W trakcie duszenia mięsa oraz ryb należy jednak pamiętać, by co jakiś czas uzupełniać wodę w garnku w miarę jej wyparowywania. Dzięki temu składniki będą miękkie i delikatne w smaku.