Przepisy na Duszone Potrawy | Przepisy.pl pixel

Duszone Dania

209 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (209)

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą
ratingratingratingratingrating

867

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Karkówka jest to ceniona część mięsa wieprzowego, wołowego czy baraniny, którą możemy zarówno ugo...
Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

331

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Kolorowe risotto z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

384

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na pyszne i oryginalne danie? Sięgnij do włoskiej kuchni, która zachwyca ciekawym...
Gołąbki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

273

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Potrawa, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na samą myśl o niej przychodzą nam do głowy...
Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym
ratingratingratingratingrating

169

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kurczak pojawia się w kuchniach często i pod różnymi postaciami. Delikatne mięso świetnie nadaje...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

268

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Kociołek domowy
ratingratingratingratingrating

175

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ten przepis na kociołek domowy to połączenie popularnych składników obiadowych: mięsa, ziemniaków...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

185

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Gołąbki po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

142

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

133

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę, przygotowywana jest na bazie woł...
Roladki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz – przepis z pieczarkami – to prosta w przyrządzeniu, gęsta, aromatyczna i pełna mięsa zup...
Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem
ratingratingratingratingrating

93

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeżeli szukasz smacznego sposobu na nieskomplikowane danie z makaronem, wypróbuj przepis na rurki...
Gulasz z kiełbasek
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Pogoda za oknem nie rozpieszcza, a Ty szukasz rozgrzewającego dania, które umili Ci ten ponury dz...
Meksykański kociołek
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Meksyk w kuchni? To wcale nie musi oznaczać chaosu. Daj się ponieść gorącym inspiracjom zza ocean...
Klopsy po bałkańsku
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bałkany to region bardzo chętnie odwiedzany przez turystów. Mają piekne góry, ciepłe morze i wspa...
Bitki wieprzowe z chrzanem
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spo...
Gołąbki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liście parzonej k...
Gulasz wołowy
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gulasz wołowy zajmuje ważne miejsce na liście domowych potraw. Jest obecny w tradycjach kulinarny...
Żeberka wieprzowe duszone
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Duszone żeberka wieprzowe to świetne danie na wiele okazji. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, w gę...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Do kotleta schabowego wielu z nas nie trzeba przekonywać. To sztandarowe danie naszej kuchni, pod...
Bitki wieprzowe z sosem pomidorowym
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli twoja rodzina uwielbia mięso w połączeniu z aromatycznym sosem, a jeszcze nigdy nie przyrzą...
Kurczak po tajsku
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Niech pierwszy podniesie rękę ten, kto nigdy nie jadł kurczaka! Z pewnością wszyscy znamy jego st...
Duszone żeberka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To przepis na żeberka pachnące pieczarkami i ziołami, niezwykle miękkie oraz soczyste. Zapowiada...
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz pomysłu na delikatny i smaczny obiad? Tradycyjne mielone trochę Ci się znudziły? Sprawdź...
Pierś z kurczaka z sosem mango
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kombinacje wytrawnych składników i owoców pojawiają się na stołach coraz częściej, lecz kurczak z...
Kociołek z wołowiną
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Młoda kapusta to nie tylko pyszny dodatek do potraw, sprawdzi się także do przygotowania smacznyc...
Pulpety gotowane
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pomidorowy sos napoli to jeden z najprostszych i najbardziej klasycznych włoskich dodatków do dań...
Pierś z indyka
ratingratingratingratingrating

148

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Piersi z indyka są bardzo lubianym mięsem, ale najpopularniejsze sposoby ich podawania, nie zaska...
Dorsz po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuch...
Kurczak po tajsku na słodko
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuchnia orientalna często łączy słodko-kwaśne składniki, tworząc w ten sposób bogate w smaki potr...

Ciekawostki i porady

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DuszenieDuszenie

Duszenie potraw to jeden z lepszych oraz zdrowszych sposobów przyrządzania dań. Są one wówczas wartościowsze od tych smażonych oraz dla niejednego z nas smaczniejsze niż…gotowane. Złoty środek! Co więcej, jest to nieskomplikowana technika, z którą poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Garnki w dłoń! Dla cierpliwych będzie smakowita nagroda – obiad idealny! Potrawy duszone są nie tylko miękkie i soczyste, ale także wprost rozpływają się w ustach. Skusisz się?

Dla kogo?

Ten rodzaj przygotowywania posiłków będzie odpowiedni zwłaszcza dla tych, którzy ze względów zdrowotnych powinni unikać tłustego, smażonego jedzenia. Duszenie potraw to doskonała alternatywa!

Na jaką okazję?

Potrawy w aromatycznym sosie, powstałym podczas procesu duszenia, znakomicie sprawdzą się w roli wykwintnego obiadu dla całej rodziny. Nikt nie oprze się delikatności duszonych dań.

Czy wiesz, że?

Dusić można nie tylko na ogniu. Równie dobrze zrobisz to w szybkowarze, piekarniku lub mikrofalówce posiadającej taką funkcję. Masz wiele możliwości! Dzięki tym urządzeniom mamy pewność, że potrawa nie przypala się oraz podgrzewa się równomiernie z każdej strony. Ponadto możemy znacznie skrócić czas przygotowywania dań. Samo mięso kurczy się w mniejszym stopniu niż to przyrządzane na ogniu, a warzywa wydzielają więcej soku. Same plusy!

Dla urozmaicenia:

Jakie potrawy nadają się do duszenia? Zdziwisz się, ale… udusić da się praktycznie wszystko. Od każdego wariantu mięsa, ryb, po warzywa, owoce, a nawet grzyby. W trakcie duszenia mięsa oraz ryb należy jednak pamiętać, by co jakiś czas uzupełniać wodę w garnku w miarę jej wyparowywania. Dzięki temu składniki będą miękkie i delikatne w smaku.