Duszone Dania

215 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (215)

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą
ratingratingratingratingrating

638

difficulty

łatwe

60 min.
Gdy zbliża się niedzielny, uroczysty obiad dla rodziny, zachwyć podniebienia swoich gości i przyr...
Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

306

difficulty

łatwe

60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką
ratingratingratingratingrating

345

difficulty

łatwe

30 min.
Delikatne drobiowe wątróbki z patelni świetnie komponują się z owocami.
Gołąbki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

249

difficulty

łatwe

90 min.
Mięsno-ryżowe nadzienie i zawinięte w liście kapusty. Gołąbki to popularne danie, które choć prac...
Kolorowe risotto z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

169

difficulty

łatwe

30 min.
Kolorowe risotto z kurczakiem to bardzo szybkie i proste danie, z którym poradzi sobie każdy, naw...
Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym
ratingratingratingratingrating

140

difficulty

łatwe

45 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

212

difficulty

łatwe

60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Kociołek domowy
ratingratingratingratingrating

150

difficulty

łatwe

45 min.
Kociołkami nazywa się potocznie dania jednogarnkowe, które przygotowuje się z różnego rodzaju skł...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

166

difficulty

łatwe

45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Gołąbki po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

125

difficulty

średnie

45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

118

difficulty

łatwe

60 min.
Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgod...
Roladki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

104

difficulty

łatwe

60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

95

difficulty

łatwe

60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem
ratingratingratingratingrating

65

difficulty

łatwe

30 min.
Jeżeli szukasz smacznego sposobu na nieskomplikowane danie z makaronem, wypróbuj przepis na rurki...
Gulasz z kiełbasek
ratingratingratingratingrating

73

difficulty

łatwe

30 min.
Meksykański kociołek
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

30 min.
Meksyk w kuchni? To wcale nie musi oznaczać chaosu. Daj się ponieść gorącym inspiracjom zza ocean...
Klopsy po bałkańsku
ratingratingratingratingrating

44

difficulty

łatwe

45 min.
Bałkany to region bardzo chętnie odwiedzany przez turystów. Mają piekne góry, ciepłe morze i wspa...
Bitki wieprzowe z chrzanem
ratingratingratingratingrating

111

difficulty

łatwe

45 min.
Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spo...
Gołąbki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

52

difficulty

średnie

45 min.
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liść kapusty i ud...
Gulasz wołowy
ratingratingratingratingrating

94

difficulty

łatwe

45 min.
Gulasz wołowy w papryce sprawdzi się zarówno w przypadku codziennego obiadu, jak i wyjątkowych ro...
Żeberka wieprzowe duszone
ratingratingratingratingrating

61

difficulty

łatwe

90 min.
Duszone żeberka wieprzowe to świetne danie na wiele okazji. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, w gę...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
ratingratingratingratingrating

52

difficulty

łatwe

45 min.
Szukasz odmiany dla codziennej kuchni polskiej? Dobrze trafiłaś. Faszerowanie to najłatwiejszy s...
Bitki wieprzowe z sosem pomidorowym
ratingratingratingratingrating

43

difficulty

łatwe

60 min.
Jeśli twoja rodzina uwielbia mięso w połączeniu z aromatycznym sosem, a jeszcze nigdy nie przyrzą...
Kurczak po tajsku
ratingratingratingratingrating

77

difficulty

łatwe

45 min.
Niech pierwszy podniesie rękę ten, kto nigdy nie jadł kurczaka! Z pewnością wszyscy znamy jego st...
Duszone żeberka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

69

difficulty

łatwe

60 min.
Duszone żeberka z pieczarkami i pikantnym sosem myśliwskim przypadną do gustu szczególnie osobom...
Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną
ratingratingratingratingrating

67

difficulty

łatwe

30 min.
Soczyste polędwiczki w sosie grzybowym to świetna propozycja na codzienny obiad. Marynowane przed...
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

45 min.
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to świetna odmiana, jeśli wciąż robisz najpopularniejsze pul...
Pierś z kurczaka z sosem mango
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

15 min.
Drobiowe mięso połączone z tropikalnym owocem mango to doskonała propozycja na wykwintną kolację...
Kociołek z wołowiną
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Klopsiki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

41

difficulty

łatwe

20 min.
Klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym to dobry przykład na to, że z mięsa drobiowego...
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

60 min.
Młoda kapusta to nie tylko pyszny dodatek do potraw, sprawdzi się także do przygotowania smacznyc...
Pulpety gotowane
ratingratingratingratingrating

43

difficulty

łatwe

30 min.
Pomidorowy sos napoli to jedno z najprostszych i najbardziej klasycznych włoskich dodatków do dań...

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DuszenieDuszenie

Duszenie potraw to jeden z lepszych oraz zdrowszych sposobów przyrządzania dań. Są one wówczas wartościowsze od tych smażonych oraz dla niejednego z nas smaczniejsze niż…gotowane. Złoty środek! Co więcej, jest to nieskomplikowana technika, z którą poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Garnki w dłoń! Dla cierpliwych będzie smakowita nagroda – obiad idealny! Potrawy duszone są nie tylko miękkie i soczyste, ale także wprost rozpływają się w ustach. Skusisz się?

Dla kogo?

Ten rodzaj przygotowywania posiłków będzie odpowiedni zwłaszcza dla tych, którzy ze względów zdrowotnych powinni unikać tłustego, smażonego jedzenia. Duszenie potraw to doskonała alternatywa!

Na jaką okazję?

Potrawy w aromatycznym sosie, powstałym podczas procesu duszenia, znakomicie sprawdzą się w roli wykwintnego obiadu dla całej rodziny. Nikt nie oprze się delikatności duszonych dań.

Czy wiesz, że?

Dusić można nie tylko na ogniu. Równie dobrze zrobisz to w szybkowarze, piekarniku lub mikrofalówce posiadającej taką funkcję. Masz wiele możliwości! Dzięki tym urządzeniom mamy pewność, że potrawa nie przypala się oraz podgrzewa się równomiernie z każdej strony. Ponadto możemy znacznie skrócić czas przygotowywania dań. Samo mięso kurczy się w mniejszym stopniu niż to przyrządzane na ogniu, a warzywa wydzielają więcej soku. Same plusy!

Dla urozmaicenia:

Jakie potrawy nadają się do duszenia? Zdziwisz się, ale… udusić da się praktycznie wszystko. Od każdego wariantu mięsa, ryb, po warzywa, owoce, a nawet grzyby. W trakcie duszenia mięsa oraz ryb należy jednak pamiętać, by co jakiś czas uzupełniać wodę w garnku w miarę jej wyparowywania. Dzięki temu składniki będą miękkie i delikatne w smaku.