Duszone Dania
209 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (209) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej
Duszenie
Duszenie potraw to jeden z lepszych oraz zdrowszych sposobów przyrządzania dań. Są one wówczas wartościowsze od tych smażonych oraz dla niejednego z nas smaczniejsze niż…gotowane. Złoty środek! Co więcej, jest to nieskomplikowana technika, z którą poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Garnki w dłoń! Dla cierpliwych będzie smakowita nagroda – obiad idealny! Potrawy duszone są nie tylko miękkie i soczyste, ale także wprost rozpływają się w ustach. Skusisz się?
Dla kogo?
Ten rodzaj przygotowywania posiłków będzie odpowiedni zwłaszcza dla tych, którzy ze względów zdrowotnych powinni unikać tłustego, smażonego jedzenia. Duszenie potraw to doskonała alternatywa!
Na jaką okazję?
Potrawy w aromatycznym sosie, powstałym podczas procesu duszenia, znakomicie sprawdzą się w roli wykwintnego obiadu dla całej rodziny. Nikt nie oprze się delikatności duszonych dań.
Czy wiesz, że?
Dusić można nie tylko na ogniu. Równie dobrze zrobisz to w szybkowarze, piekarniku lub mikrofalówce posiadającej taką funkcję. Masz wiele możliwości! Dzięki tym urządzeniom mamy pewność, że potrawa nie przypala się oraz podgrzewa się równomiernie z każdej strony. Ponadto możemy znacznie skrócić czas przygotowywania dań. Samo mięso kurczy się w mniejszym stopniu niż to przyrządzane na ogniu, a warzywa wydzielają więcej soku. Same plusy!
Dla urozmaicenia:
Jakie potrawy nadają się do duszenia? Zdziwisz się, ale… udusić da się praktycznie wszystko. Od każdego wariantu mięsa, ryb, po warzywa, owoce, a nawet grzyby. W trakcie duszenia mięsa oraz ryb należy jednak pamiętać, by co jakiś czas uzupełniać wodę w garnku w miarę jej wyparowywania. Dzięki temu składniki będą miękkie i delikatne w smaku.