
Składniki
600 gramów
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 litr
2 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
4 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na steki. Rozbij je lekko tłuczkiem i oprósz mąką.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie obsmaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Krok 3
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w garnku. Dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj, a następnie dodaj listek, ziele i zalej 1 l wrzącej wody.

Krok 4
Dodaj obsmażone kotlety oraz Kostka do mięs pieczeniowa Knorr, która podkreśli smak dania. Zmniejsz ogień i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Krok 5
Kilka minut przed końcem duszenia, odlej z rondelka szklankę sosu i rozmieszaj go z chrzanem oraz śmietaną. Ponownie wlej do mięsa i gotuj jeszcze chwilę. Bitki z sosem chrzanowym podawaj z gotowanymi ziemniakami udekorowane listkami pietruszki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki wieprzowe z chrzanem
Przyrządź razem z nami bitki w sosie chrzanowym. Zacznij od pokrojenia mięsa – rozbij je tłuczkiem i oprósz mąką. Następnie na rozgrzanej patelni smaż kotlety, aż zyskają złoty kolor. Teraz pozostałe składniki, z których przygotujesz sos: cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj łyżkę mąki oraz przyprawy, a następnie zalej litrem wrzącej wody.
Dla kogo?
Bitki wieprzowe w sosie chrzanowym zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy mięs. Przygotowane według naszej receptury są nie tylko apetyczne, ale również bardzo soczyste. Sos chrzanowy do mięsa wieprzowego dodatkowo wzbogaca ich smak, co powoduje, że nie mają konkurencji.
Na jaką okazję?
Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spotkanie ze znajomymi? Przepis na bitki wieprzowe z chrzanem będzie odpowiednim rozwiązaniem. Wieprzowinę możesz z powodzeniem zastąpić wołowiną, najlepiej krzyżową.
Czy wiesz, że?
Uzyskanie soczystych bitek to nie lada wyzwanie! Po krótkim czasie od zrobienia sosu wrzuć do garnka przygotowane wcześniej kotlety i duś do momentu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Na koniec odlej szklankę sosu, do której dodaj także chrzan oraz śmietanę. Wymieszaj i wlej ponownie do garnka, gotując jeszcze przez kilka minut.
Dla urozmaicenia:
Danie serwuj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem lub kaszą. Nie zapomnij również o warzywnych elementach. Najlepiej sprawdzi się surówką, a całość udekoruj natką pietruszki. Daj znać w komentarzu, jak smakowały Ci bitki z szynki w sosie chrzanowym!