Bitki w sosie chrzanowym – wieprzowe: z szynki | Przepisy.pl pixel

Bitki wieprzowe z chrzanem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

126

heart
964 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1546 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1926 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na steki. Rozbij je lekko tłuczkiem i oprósz mąką.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie obsmaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w garnku. Dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj, a następnie dodaj listek, ziele i zalej 1 l wrzącej wody.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 3

Krok 4

Dodaj obsmażone kotlety oraz Kostka do mięs pieczeniowa Knorr, która podkreśli smak dania. Zmniejsz ogień i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 4

Krok 5

Kilka minut przed końcem duszenia, odlej z rondelka szklankę sosu i rozmieszaj go z chrzanem oraz śmietaną. Ponownie wlej do mięsa i gotuj jeszcze chwilę. Bitki z sosem chrzanowym podawaj z gotowanymi ziemniakami udekorowane listkami pietruszki.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Anita Moreń

    Anita Moreń , 06.12.2017

    Super danie, mąż zachwycony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Halusiak

    Ewelina Halusiak , 06.12.2017

    mega pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexandra Silny

    Alexandra Silny , 04.12.2017

    Pyszne pyszne pyszne ! Więcej chrzanu i jest ok :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Mystkowska

    Ala Mystkowska , 26.09.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Baczewska

    Monika Baczewska , 12.04.2016

    Polecam dodać więcej chrzanu, palce lizać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Bella

    Iza Bella , 08.04.2016

    polecam pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Bielawski

    Michał Bielawski , 22.01.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wieprzowe z chrzanemBitki wieprzowe z chrzanem

Przyrządź razem z nami bitki w sosie chrzanowym. Zacznij od pokrojenia mięsa – rozbij je tłuczkiem i oprósz mąką. Następnie na rozgrzanej patelni smaż kotlety, aż zyskają złoty kolor. Teraz pozostałe składniki, z których przygotujesz sos: cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj łyżkę mąki oraz przyprawy, a następnie zalej litrem wrzącej wody. 

Dla kogo?

Bitki wieprzowe w sosie chrzanowym zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy mięs. Przygotowane według naszej receptury są nie tylko apetyczne, ale również bardzo soczyste. Sos chrzanowy do mięsa wieprzowego dodatkowo wzbogaca ich smak, co powoduje, że nie mają konkurencji. 

Na jaką okazję?

Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spotkanie ze znajomymi? Przepis na bitki wieprzowe z chrzanem będzie odpowiednim rozwiązaniem. Wieprzowinę możesz z powodzeniem zastąpić wołowiną, najlepiej krzyżową. 

Czy wiesz, że?

Uzyskanie soczystych bitek to nie lada wyzwanie! Po krótkim czasie od zrobienia sosu wrzuć do garnka przygotowane wcześniej kotlety i duś do momentu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Na koniec odlej szklankę sosu, do której dodaj także chrzan oraz śmietanę. Wymieszaj i wlej ponownie do garnka, gotując jeszcze przez kilka minut.

Dla urozmaicenia:

Danie serwuj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem lub kaszą. Nie zapomnij również o warzywnych elementach. Najlepiej sprawdzi się surówką, a całość udekoruj natką pietruszki. Daj znać w komentarzu, jak smakowały Ci bitki z szynki w sosie chrzanowym!