Bitki w sosie chrzanowym – wieprzowe: z szynki | Przepisy.pl pixel

Bitki wieprzowe z chrzanem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

126

heart
968 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1549 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na steki. Rozbij je lekko tłuczkiem i oprósz mąką.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie obsmaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w garnku. Dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj, a następnie dodaj listek, ziele i zalej 1 l wrzącej wody.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 3

Krok 4

Dodaj obsmażone kotlety oraz Kostka do mięs pieczeniowa Knorr, która podkreśli smak dania. Zmniejsz ogień i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 4

Krok 5

Kilka minut przed końcem duszenia, odlej z rondelka szklankę sosu i rozmieszaj go z chrzanem oraz śmietaną. Ponownie wlej do mięsa i gotuj jeszcze chwilę. Bitki z sosem chrzanowym podawaj z gotowanymi ziemniakami udekorowane listkami pietruszki.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Anita Moreń

    Anita Moreń , 06.12.2017

    Super danie, mąż zachwycony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Halusiak

    Ewelina Halusiak , 06.12.2017

    mega pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexandra Silny

    Alexandra Silny , 04.12.2017

    Pyszne pyszne pyszne ! Więcej chrzanu i jest ok :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Mystkowska

    Ala Mystkowska , 26.09.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Baczewska

    Monika Baczewska , 12.04.2016

    Polecam dodać więcej chrzanu, palce lizać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Bella

    Iza Bella , 08.04.2016

    polecam pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Bielawski

    Michał Bielawski , 22.01.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wieprzowe z chrzanemBitki wieprzowe z chrzanem

Przyrządź razem z nami bitki w sosie chrzanowym. Zacznij od pokrojenia mięsa – rozbij je tłuczkiem i oprósz mąką. Następnie na rozgrzanej patelni smaż kotlety, aż zyskają złoty kolor. Teraz pozostałe składniki, z których przygotujesz sos: cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj łyżkę mąki oraz przyprawy, a następnie zalej litrem wrzącej wody. 

Dla kogo?

Bitki wieprzowe w sosie chrzanowym zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy mięs. Przygotowane według naszej receptury są nie tylko apetyczne, ale również bardzo soczyste. Sos chrzanowy do mięsa wieprzowego dodatkowo wzbogaca ich smak, co powoduje, że nie mają konkurencji. 

Na jaką okazję?

Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spotkanie ze znajomymi? Przepis na bitki wieprzowe z chrzanem będzie odpowiednim rozwiązaniem. Wieprzowinę możesz z powodzeniem zastąpić wołowiną, najlepiej krzyżową. 

Czy wiesz, że?

Uzyskanie soczystych bitek to nie lada wyzwanie! Po krótkim czasie od zrobienia sosu wrzuć do garnka przygotowane wcześniej kotlety i duś do momentu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Na koniec odlej szklankę sosu, do której dodaj także chrzan oraz śmietanę. Wymieszaj i wlej ponownie do garnka, gotując jeszcze przez kilka minut.

Dla urozmaicenia:

Danie serwuj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem lub kaszą. Nie zapomnij również o warzywnych elementach. Najlepiej sprawdzi się surówką, a całość udekoruj natką pietruszki. Daj znać w komentarzu, jak smakowały Ci bitki z szynki w sosie chrzanowym!