Bitki wieprzowe z chrzanem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

111

854 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

1 litr

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na steki. Rozbij je lekko tłuczkiem i oprósz mąką.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie obsmaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w garnku. Dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj, a następnie dodaj listek, ziele i zalej 1 l wrzącej wody.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 3

Krok 4

Dodaj obsmażone kotlety oraz Kostka do mięs pieczeniowa Knorr, która podkreśli smak dania. Zmniejsz ogień i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 4

Krok 5

Kilka minut przed końcem duszenia, odlej z rondelka szklankę sosu i rozmieszaj go z chrzanem oraz śmietaną. Ponownie wlej do mięsa i gotuj jeszcze chwilę. Bitki z sosem chrzanowym podawaj z gotowanymi ziemniakami udekorowane listkami pietruszki.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Anita Moreń

    Anita Moreń

    Super danie, mąż zachwycony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Halusiak

    Ewelina Halusiak

    mega pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexandra Silny

    Alexandra Silny

    Pyszne pyszne pyszne ! Więcej chrzanu i jest ok :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Mystkowska

    Ala Mystkowska

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Baczewska

    Monika Baczewska

    Polecam dodać więcej chrzanu, palce lizać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Bella

    Iza Bella

    polecam pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Bielawski

    Michał Bielawski

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wieprzowe z chrzanemBitki wieprzowe z chrzanem

Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spotkanie ze znajomymi? Przepis na bitki wieprzowe z chrzanem będzie odpowiednim rozwiązaniem. Wieprzowinę możesz z powodzeniem zastąpić wołowiną, najlepiej krzyżową. Czas na przygotowanie! Zacznij od pokrojenia oczyszczonego wcześniej mięsa – rozbij je tłuczkiem i oprósz mąką. Następnie na rozgrzanej patelni smaż kotlety z obu stron, do czasu, aż zyskają złoty kolor. Teraz pozostałe składniki, z których przygotujesz sos: cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj łyżkę mąki (sprawdzi się pszenna), liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie zalej litrem wrzącej wody. Po krótkim czasie do garnka wrzuć przygotowane wcześniej kotlety i duś do momentu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Na koniec odlej szklankę sosu, do której dodaj także chrzan oraz śmietanę. Wymieszaj i wlej ponownie do garnka, gotując jeszcze przez kilka minut. Danie serwuj z ulubionymi dodatkami i surówką, udekorowane natką pietruszki.