Bitki wieprzowe z chrzanem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

111

875 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na steki. Rozbij je lekko tłuczkiem i oprósz mąką.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie obsmaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w garnku. Dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj, a następnie dodaj listek, ziele i zalej 1 l wrzącej wody.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 3

Krok 4

Dodaj obsmażone kotlety oraz Kostka do mięs pieczeniowa Knorr, która podkreśli smak dania. Zmniejsz ogień i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 4

Krok 5

Kilka minut przed końcem duszenia, odlej z rondelka szklankę sosu i rozmieszaj go z chrzanem oraz śmietaną. Ponownie wlej do mięsa i gotuj jeszcze chwilę. Bitki z sosem chrzanowym podawaj z gotowanymi ziemniakami udekorowane listkami pietruszki.

Bitki wieprzowe z chrzanem - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Anita Moreń

    Anita Moreń , 06.12.2017

    Super danie, mąż zachwycony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Halusiak

    Ewelina Halusiak , 06.12.2017

    mega pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexandra Silny

    Alexandra Silny , 04.12.2017

    Pyszne pyszne pyszne ! Więcej chrzanu i jest ok :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Mystkowska

    Ala Mystkowska , 26.09.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Baczewska

    Monika Baczewska , 12.04.2016

    Polecam dodać więcej chrzanu, palce lizać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Bella

    Iza Bella , 08.04.2016

    polecam pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Bielawski

    Michał Bielawski , 22.01.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wieprzowe z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wieprzowe z chrzanemBitki wieprzowe z chrzanem

Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spotkanie ze znajomymi? Przepis na bitki wieprzowe z chrzanem będzie odpowiednim rozwiązaniem. Wieprzowinę możesz z powodzeniem zastąpić wołowiną, najlepiej krzyżową. Czas na przygotowanie! Zacznij od pokrojenia oczyszczonego wcześniej mięsa – rozbij je tłuczkiem i oprósz mąką. Następnie na rozgrzanej patelni smaż kotlety z obu stron, do czasu, aż zyskają złoty kolor. Teraz pozostałe składniki, z których przygotujesz sos: cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj łyżkę mąki (sprawdzi się pszenna), liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie zalej litrem wrzącej wody. Po krótkim czasie do garnka wrzuć przygotowane wcześniej kotlety i duś do momentu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Na koniec odlej szklankę sosu, do której dodaj także chrzan oraz śmietanę. Wymieszaj i wlej ponownie do garnka, gotując jeszcze przez kilka minut. Danie serwuj z ulubionymi dodatkami i surówką, udekorowane natką pietruszki.