Przepisy na Karkówkę | Przepisy.pl pixel

Dania z Karkówką

116 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarkówkaKarkówka

Lubisz mięso wieprzowe? Przyrządź karkówkę! Jest nie tylko miękka i soczysta, ale daje również mnóstwo kulinarnych możliwości. Możesz z niej przygotować pieczeń, sznycle, kotlety, roladki, szaszłyki lub gulasz. Nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia oraz grillowania. Karkówka wspaniale komponuje się z owocami. Przekonasz się o tym, przyrządzając kawałki mięsa w powidłach śliwkowych, karkówkę duszoną w wiśniach lub pieczoną z jabłkiem. Mięso sprawdzi się także jako dodatek do dań, np. placka po zbójnicku z gulaszem. Możesz je również dodać do pasztetu, zapiekanki lub farszu – na pierogi, krokiety czy gołąbki. Główną zaletą karkówki jest jej uniwersalność – razem z ziemniakami, kaszą lub ryżem zaserwujesz ją na obiad, grillowaną podasz w trakcie spotkania ze znajomymi, a schłodzoną wykorzystasz do zrobienia kanapek do pracy. Dań, które przyrządzisz z wykorzystaniem karkówki jest wiele. Może to być uzbecki pilaw, gulasz wieprzowy czy greckie steki. Jeśli szukasz potrawy na świąteczny obiad, przygotuj karkówkę po staropolsku. Wszystkie składniki (cebulę, pokrojone figi, suszone śliwki, pokruszone migdały, zmieloną kolendrę i ostrą paprykę) wymieszaj z mielonym mięsem. Powstały farsz wyłóż na karkówkę, a następnie całość dokładnie zroluj i zawiń w folę aluminiową. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego piekarnika na około 90 minut. Gotowa pieczeń będzie nie tylko idealna na uroczysty obiad, ale sprawdzi się również na zimno. Urządzasz grilla? Koniecznie zrób szaszłyki z karkówką z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką. Wystarczy, że zamarynowane kawałki mięsa owiniesz w plastry boczku, a następnie nabijesz na przemian ze śliwkami na drewniane patyki. Szaszłyki piecz na rozgrzanym grillu przez około piętnaście minut, przewracając co jakiś czas. Gotowe danie najlepiej będzie smakować podane z sałatą, pieczonymi ziemniakami oraz sosem czosnkowym. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na karkówkę i przekonaj się, że można ją przyrządzić na każdą okazję!