Karkówka z cebulą i tzatziki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka z cebulą i tzatziki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

469 osób wydrukowało

Pobierz pdf

918 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrany czosnek posiekaj. Dodaj do miski z ketchupem i przyprawą do mięs. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Karkówkę ułóż na foli aluminiowej, obłóż dokładnie pokrojoną w plastry cebulą, całość zawiń dokładnie i odstaw w do lodówki na jeden dzień. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2 godziny.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 1

Krok 2

W między czasie przygotuj sos tatziki: obierz dwa ogórki, przekrój wzdłuż na cztery części. Z każdej części usuń pestki. Resztę ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 2

Krok 3

W misce połącz majonez, jogurt, posiekaną miętę i sos sałatkowy. Dodaj startego ogórka. Całość dokładnie wymieszaj. Pokrojoną na plastry karkówkę podawaj z sosem cebulowym z pieczeni i sosem tatziki.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania sosu tatziki zamiast ogórka możesz użyć rzodkiewki i pokrojonych w kostkę pomidorów.

3

Opinie o przepisie

  • Janek

    Janek , 20.06.2021

    Proponuję piec 3 godziny ale w temp. max 120 stopni. Lub termosondą ustawioną na max 70 stopni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Konowalczuk

    Katarzyna Konowalczuk , 27.12.2016

    Mięso piec w folii/rękawie/naczyniu żaroodpornym? Bo nie pisze...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Majster Wiewióro

    Majster Wiewióro , 16.10.2016

    lepi sie nie truć mięchem dzisiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z cebulą i tzatzikiKarkówka z cebulą i tzatziki

Smaczne połączenie kuchni polskiej i greckiej w jednym daniu? Polecamy znakomitą karkówkę z cebulą i sosem tzatziki. Kruche i soczyste mięso ze słodką cebulą oraz pikantnym sosem to pyszna kombinacja, która sprawdzi się na wiele okazji. Zacznij przygotowania już dzień wcześniej, by mięso zamarynowało się w przyprawach i pikantnym ketchupie. Obłóż je plastrami cebuli, zawiń w folię i odłóż na cały dzień do lodówki. Kiedy już zamarynuje się i zaczniesz je piec, zajmij się przygotowaniem sosu na bazie majonezu oraz jogurtu. Ważnym składnikiem klasycznego sosu tzatziki są świeże ogórki – obierz je, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, by były dokładnie wyczuwalne w potrawie. Po upieczeniu karkówki odczekaj chwilę i pokrój ją na plastry, polewając cebulowym sosem pieczeniowym. Tzatziki podaj w osobnej miseczce. Karkówka z cebulą będzie odpowiednią potrawą zarówno na codzienny obiad, jak i uroczyste okazje. Serwuj ją po polsku (z ziemniakami) albo w stylu greckim, czyli z chlebkiem pita. Wypróbuj przepis na to mięso.