Karkówka z cebulą i tzatziki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka z cebulą i tzatziki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

65 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

425 osób wydrukowało

Pobierz pdf

802 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrany czosnek posiekaj. Dodaj do miski z ketchupem i przyprawą do mięs. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Karkówkę ułóż na foli aluminiowej, obłóż dokładnie pokrojoną w plastry cebulą, całość zawiń dokładnie i odstaw w do lodówki na jeden dzień. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2 godziny.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 1

Krok 2

W między czasie przygotuj sos tatziki: obierz dwa ogórki, przekrój wzdłuż na cztery części. Z każdej części usuń pestki. Resztę ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 2

Krok 3

W misce połącz majonez, jogurt, posiekaną miętę i sos sałatkowy. Dodaj startego ogórka. Całość dokładnie wymieszaj. Pokrojoną na plastry karkówkę podawaj z sosem cebulowym z pieczeni i sosem tatziki.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania sosu tatziki zamiast ogórka możesz użyć rzodkiewki i pokrojonych w kostkę pomidorów.

2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Konowalczuk

    Katarzyna Konowalczuk , 27.12.2016

    Mięso piec w folii/rękawie/naczyniu żaroodpornym? Bo nie pisze...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Majster Wiewióro

    Majster Wiewióro , 16.10.2016

    lepi sie nie truć mięchem dzisiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z cebulą i tzatzikiKarkówka z cebulą i tzatziki

Smaczne połączenie kuchni polskiej i greckiej w jednym daniu? Polecamy znakomitą karkówkę z cebulą i sosem tzatziki. Kruche i soczyste mięso ze słodką cebulą oraz pikantnym sosem to pyszna kombinacja, która sprawdzi się na wiele okazji. Zacznij przygotowania już dzień wcześniej, by mięso zamarynowało się w przyprawach i pikantnym ketchupie. Obłóż je plastrami cebuli, zawiń w folię i odłóż na cały dzień do lodówki. Kiedy już zamarynuje się i zaczniesz je piec, zajmij się przygotowaniem sosu na bazie majonezu oraz jogurtu. Ważnym składnikiem klasycznego sosu tzatziki są świeże ogórki – obierz je, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, by były dokładnie wyczuwalne w potrawie. Po upieczeniu karkówki odczekaj chwilę i pokrój ją na plastry, polewając cebulowym sosem pieczeniowym. Tzatziki podaj w osobnej miseczce. Karkówka z cebulą będzie odpowiednią potrawą zarówno na codzienny obiad, jak i uroczyste okazje. Serwuj ją po polsku (z ziemniakami) albo w stylu greckim, czyli z chlebkiem pita. Wypróbuj przepis na to mięso.