Karkówka z cebulą i tzatziki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

407 osób wydrukowało

Pobierz pdf

785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrany czosnek posiekaj. Dodaj do miski z ketchupem i przyprawą do mięs. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Karkówkę ułóż na foli aluminiowej, obłóż dokładnie pokrojoną w plastry cebulą, całość zawiń dokładnie i odstaw w do lodówki na jeden dzień. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2 godziny.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 1

Krok 2

W między czasie przygotuj sos tatziki: obierz dwa ogórki, przekrój wzdłuż na cztery części. Z każdej części usuń pestki. Resztę ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 2

Krok 3

W misce połącz majonez, jogurt, posiekaną miętę i sos sałatkowy. Dodaj startego ogórka. Całość dokładnie wymieszaj. Pokrojoną na plastry karkówkę podawaj z sosem cebulowym z pieczeni i sosem tatziki.

Karkówka z cebulą i tzatziki - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania sosu tatziki zamiast ogórka możesz użyć rzodkiewki i pokrojonych w kostkę pomidorów.

2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Konowalczuk

    Katarzyna Konowalczuk

    Mięso piec w folii/rękawie/naczyniu żaroodpornym? Bo nie pisze...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Majster Wiewióro

    Majster Wiewióro

    lepi sie nie truć mięchem dzisiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z cebulą i tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z cebulą i tzatzikiKarkówka z cebulą i tzatziki

Smaczne połączenie kuchni polskiej i greckiej w jednym daniu? Polecamy znakomitą karkówkę z cebulą i sosem tzatziki. Kruche i soczyste mięso ze słodką cebulą oraz pikantnym sosem to pyszna kombinacja, która sprawdzi się na wiele okazji. Zacznij przygotowania już dzień wcześniej, by mięso zamarynowało się w przyprawach i pikantnym ketchupie. Obłóż je plastrami cebuli, zawiń w folię i odłóż na cały dzień do lodówki. Kiedy już zamarynuje się i zaczniesz je piec, zajmij się przygotowaniem sosu na bazie majonezu oraz jogurtu. Ważnym składnikiem klasycznego sosu tzatziki są świeże ogórki – obierz je, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, by były dokładnie wyczuwalne w potrawie. Po upieczeniu karkówki odczekaj chwilę i pokrój ją na plastry, polewając cebulowym sosem pieczeniowym. Tzatziki podaj w osobnej miseczce. Karkówka z cebulą będzie odpowiednią potrawą zarówno na codzienny obiad, jak i uroczyste okazje. Serwuj ją po polsku (z ziemniakami) albo w stylu greckim, czyli z chlebkiem pita. Wypróbuj przepis na to mięso.