Polędwiczki w sosie serowym - topionym: wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Polędwica wieprzowa w sosie serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

787 osób wydrukowało

Pobierz pdf

960 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Pokrój w 3 cm grubości kawałki. Porcje mięsa oprósz przyprawą do mięs i uformuj z nich steki.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 1

Krok 2

Na patelni na kilku łyżkach oleju z suszonych pomidorów podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj orzeszki piniowe, całość smaż chwilę. Następnie dodaj szpinak, pokrojone w kostkę pomidory i pokrojony serek topiony.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 2

Krok 3

Farsz nałóż na mięso, przykryj łyżką majonezu. Wierzch posyp odrobiną żółtego tartego sera.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 3

Krok 4

Polędwiczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 - 20 minut.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki do szpinaku dodaj trochę ostrej papryki.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Wiśniewska

    Katarzyna Wiśniewska , 30.12.2020

    super polecam wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica wieprzowa w sosie serowym Polędwica wieprzowa w sosie serowym

Szukasz inspiracji na ciekawy sposób przyrządzenia i podania polędwicy? Ta w sosie serowym z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku na pewno przypadnie Ci do gustu. Delikatne mięso, zapieczone pod pierzynką z żółtego sera, smakuje doskonale i wprost rozpływa się w ustach. Charakter dania podkreślają orzeszki piniowe podsmażane razem z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Zamiennie możesz użyć pestek słonecznika lub dyni, które sprawdzą się równie dobrze. W tym wariancie dania w polędwicy wyczuwalna jest wyraźnie serowa nuta – kawałki serka topionego dodane do farszu dobrze komponują się z serem żółtym zapieczonym na wierzchu potrawy. Polędwicę wieprzową w sosie serwuj na liściu sałaty z pomidorkami koktajlowymi lub z ulubioną surówką. Ta potrawa idealnie sprawdzi się jako obiad lub przekąska serwowana na przyjęciu. Pieczenie polędwiczek – wbrew pozorom – zajmie Ci niewiele czasu. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to smaczne, delikatne mięso. Wydrukuj listę potrzebnych składników i do dzieła.