Kto powiedział, że gofrów nie można jeść z mięsem lub owocami morza? Ależ oczywiście, że można. Takie gofry, np. z boczkiem, mogą stanowić pyszną przekąskę na spotkaniu ze znajomymi, którzy przy okazji na pewno pochwalą zaskakujące i nowe połączenie smakowe. Przekąska będzie przy tym naprawdę smaczna!

Dziś także o gofrach inaczej czyli na słono. Gdy szukamy alternatywy dla mięsa, doskonałym pomysłem będzie łosoś. Podany ze szpinakiem smakuje wyśmienicie. Ale o tym możecie przekonać się sami gdy przygotujecie gofry z łosim według naszego przepisu.

Gofry ze szpinakiem i łososiem
Czas: 15 minut
Dla 6 osób

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta ostrej papryki
- przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr – 1 łyżeczka
- łosoś ze szpinakiem
- 450 g mrożonego szpinaku
- sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - 1 opakowanie
- 300 g łososia wędzonego
- 2 łyżki kaparów
- 1 mała czerwona papryka
- ser parmezan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 100 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania

Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak. Całość smaż chwilę, następnie dodaj śmietanę wymieszaną z sosem do warzyw na ciepło Knorr. Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paseczki łososia. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu tartym serem.