Gofry w różnych kształtach i wariantach jedzone są na całym świecie. Popularnością cieszą się w Belgii, Niemczech, we Francji. Raczyli się nimi smakosze już w czasach starożytnych. Grecki pierwowzór przygotowywano poprzez umieszczenie ciasta między dwoma rozgrzanymi talerzami. Obecnie gofry kojarzą się przede wszystkim z budkami, których pełno w wakacyjnych kurortach. Jak zrobić ciasto na gofry, by odwzorować smak letniej beztroski? Podpowiadamy!

Gofry idealne, czyli jakie?

Myśląc o gofrach, zapewne większości z nas od razu przed oczami pojawia się ich prostokątny kształt z charakterystyczną kratką. Otrzymujemy ją dzięki gofrownicy, stworzonej do robienia tego znakomitego rarytasu. Upragnione ciasto na gofry powinno być wyrośnięte, puszyste, ale jednocześnie chrupiące. Czego potrzeba do jego wykonania?

Lista składników:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 25 gramów margaryny lub masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru (może być cukier puder),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli.

Ciasto na gofry krok po kroku

  1. W niedużym rondelku rozgrzejcie masło lub margarynę.
  2. Żółtka jajek utrzyjcie z cukrem, białka ubijcie na sztywno z odrobiną soli.
  3. Połączcie mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiejcie.
  4. W naczyniu wymieszajcie przy pomocy miksera żółtka z cukrem, jogurt, mąkę oraz tłuszcz. Na koniec dodajcie białkową pianę.
  5. Odstawcie ciasto na około 15 minut.
  6. Rozgrzejcie gofrownicę. Posmarujcie ją olejem, następnie przy pomocy chochelki umieśćcie na niej porcję ciasta.
  7. Gofry będą gotowe do jedzenia, gdy nabiorą złocistego koloru.

Gofry inaczej

Smak gofrów można w prosty sposób modyfikować. Wystarczy, że do ciasta na gofry dodacie odrobinę wanilii lub cukru waniliowego, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, drobno zmielone migdały lub starte jabłka. Eksperymentujcie do woli, a ten niebanalny deser prędko nie zniknie z Waszego repertuaru.

Z czym podawać gofry?

Apetyczne, złote ciasto posypane cukrem pudrem to absolutna klasyka. Świetnie wyglądają i smakują z dodatkiem owoców: jagód, borówek, truskawek i malin. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić plasterki kiwi. Dodatek bitej śmietany brzmi jak spełnienie marzeń niejednego łasucha. Gofry fantastycznie smakują z karmelem, polewą czekoladową albo owocowym musem. Można polewać je syropem klonowym lub przyozdobić ulubioną marmoladą.

Gofry na deser i nie tylko

Wiedzieliście, że w przeszłości były królewskim przysmakiem? Na posypane cukrem gofry mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi koneserzy. Dziś są dużo łatwiej dostępne, a każdy szef kuchni może mieć własny pomysł na ten smakołyk. Nasze sprawdzone gofry możecie podawać na deser, podwieczorek i w każdym momencie, kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Za sprawą gofrów bezglutenowych nikt nie będzie musiał rezygnować z ich wyśmienitego smaku. Przyrządzenie ich zgodnie z zasadami restrykcyjnej diety okaże się ciekawym, kulinarnym wyzwaniem. Słodkim kanapkom z gofrów „Miodzio” nie oparłby się sam Kubuś Puchatek, a to solidny autorytet w dziedzinie deserów. Gofry mogą być sposobem na odświeżenie menu, bowiem wybornie smakują również w wytrawnych wersjach. Efektowne gofry ze szpinakiem i łososiem to udana kombinacja warzyw oraz wędzonej ryby. Nikogo nie będzie trzeba namawiać do podejścia do stołu. Dzięki szynce parmeńskiej i parmezanowi gofry z szynką i serem zamieniają się w wyszukaną przekąskę, którą z powodzeniem można serwować w trakcie bankietu. Z zielonymi goframi a la pizza nie musicie martwić się o monotonię na talerzach.