Gofry w różnych kształtach i wariantach jedzone są na całym świecie. Popularnością cieszą się w Belgii, Niemczech, we Francji. Raczyli się nimi smakosze już w czasach starożytnych. Grecki pierwowzór przygotowywano poprzez umieszczenie ciasta między dwoma rozgrzanymi talerzami. Obecnie gofry kojarzą się przede wszystkim z budkami, których pełno w wakacyjnych kurortach. Jak zrobić ciasto na gofry, by odwzorować smak letniej beztroski? Podpowiadamy!
Gofry idealne, czyli jakie?
Myśląc o gofrach, zapewne większości z nas od razu przed oczami pojawia się ich prostokątny kształt z charakterystyczną kratką. Otrzymujemy ją dzięki gofrownicy, stworzonej do robienia tego znakomitego rarytasu. Upragnione ciasto na gofry powinno być wyrośnięte, puszyste, ale jednocześnie chrupiące. Czego potrzeba do jego wykonania?
Lista składników:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 25 gramów margaryny lub masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru (może być cukier puder),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli.
Ciasto na gofry krok po kroku
- W niedużym rondelku rozgrzejcie masło lub margarynę.
- Żółtka jajek utrzyjcie z cukrem, białka ubijcie na sztywno z odrobiną soli.
- Połączcie mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiejcie.
- W naczyniu wymieszajcie przy pomocy miksera żółtka z cukrem, jogurt, mąkę oraz tłuszcz. Na koniec dodajcie białkową pianę.
- Odstawcie ciasto na około 15 minut.
- Rozgrzejcie gofrownicę. Posmarujcie ją olejem, następnie przy pomocy chochelki umieśćcie na niej porcję ciasta.
- Gofry będą gotowe do jedzenia, gdy nabiorą złocistego koloru.
Gofry inaczej
Smak gofrów można w prosty sposób modyfikować. Wystarczy, że do ciasta na gofry dodacie odrobinę wanilii lub cukru waniliowego, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, drobno zmielone migdały lub starte jabłka. Eksperymentujcie do woli, a ten niebanalny deser prędko nie zniknie z Waszego repertuaru.
Z czym podawać gofry?
Apetyczne, złote ciasto posypane cukrem pudrem to absolutna klasyka. Świetnie wyglądają i smakują z dodatkiem owoców: jagód, borówek, truskawek i malin. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić plasterki kiwi. Dodatek bitej śmietany brzmi jak spełnienie marzeń niejednego łasucha. Gofry fantastycznie smakują z karmelem, polewą czekoladową albo owocowym musem. Można polewać je syropem klonowym lub przyozdobić ulubioną marmoladą.
Gofry na deser i nie tylko
Wiedzieliście, że w przeszłości były królewskim przysmakiem? Na posypane cukrem gofry mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi koneserzy. Dziś są dużo łatwiej dostępne, a każdy szef kuchni może mieć własny pomysł na ten smakołyk. Nasze sprawdzone gofry orkiszowe z kremem kokosowym i owocami możecie podawać na deser, podwieczorek i w każdym momencie, kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Za sprawą gofrów bezglutenowych nikt nie będzie musiał rezygnować z ich wyśmienitego smaku. Przyrządzenie ich zgodnie z zasadami restrykcyjnej diety okaże się ciekawym, kulinarnym wyzwaniem. Czekoladowym gofrom z nutą cynamonu i gałki muszkatołowej nie oparłby się sam Kubuś Puchatek, a to solidny autorytet w dziedzinie deserów. Gofry mogą być sposobem na odświeżenie menu, bowiem wybornie smakują również w wytrawnych wersjach. Efektowne gofry ze szpinakiem to udana kombinacja warzyw oraz ostrych ziół. Nikogo nie będzie trzeba namawiać do podejścia do stołu. Dzięki szynce parmeńskiej i parmezanowi gofry z szynką i serem zamieniają się w wyszukaną przekąskę, którą z powodzeniem można serwować w trakcie bankietu. Z zielonymi goframi a la pizza nie musicie martwić się o monotonię na talerzach.
Komentarze (0)