Przepisy na Przystawki na święta
34 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPrzystawki na święta
Przystawki na święta są tak samo ważne, jak danie główne! To od nich rozpoczyna się wigilijna kolacja i bożonarodzeniowy obiad, więc już na starcie powinniśmy zadbać o tradycyjne akcenty i wyborne walory smakowe, które rozbudzą apetyt na więcej i podkreślą uroczysty charakter spotkania przy stole. Przekąski na Boże Narodzenie stanowią również nieodłączny element w czasie niespiesznych posiedzeń w gronie rodziny i znajomych, które często trwają od południa do godzin wieczornych. Zaplanuj święta razem z nami!
Dla kogo?
Wśród przystawek na święta Bożego Narodzenia zebraliśmy zarówno tradycyjne startery, jak i potrawy z nieco bardziej nowoczesnym twistem. Te drugie spodobają się osobom, które starają się wprowadzać inne akcenty do znanych przepisów, tworząc tym samym własne kulinarne zwyczaje.
Na jaką okazję?
Świątecznymi przekąskami będziecie się zajadać już od momentu pojawienia się na niebie pierwszej gwiazdki. Na wyjątkową kolację wigilijną wiele osób czeka z utęsknieniem przez cały rok. Pamiętajcie, że przystawki na Boże Narodzenia doskonale sprawdzą się również podczas spotkań przy stole w inne świąteczne dni.
Czy wiesz, że?
Tradycyjnie uznaje się, że 24 grudnia w menu powinny znajdować się wyłącznie potrawy jarskie. Stąd tak popularne jest serwowanie najróżniejszych dań bazujących na grzybach i kapuście. Nie bój się próbować również mniej oczywistych dań, np. pasztetu z cukinii albo ciecierzycy.
Dla urozmaicenia:
Jeśli w ferworze świątecznych przygotowań zaczyna brakować czasu, nie panikuj! Smaczne przekąski na święta w postaci pasztecików i rogalików możesz przyrządzić z gotowego ciasta francuskiego. Pamiętaj również, że święta to doskonała okazja to sięgnięcia po regionalne dania. Odkryj razem z nami kulinarny potencjał Kujaw i Śląska!