Przepisy na Przystawki na święta
36 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Przystawki na święta
Przystawki na święta są tak samo ważne, jak danie główne! To od nich rozpoczyna się wigilijna kolacja i bożonarodzeniowy obiad, więc już na starcie powinniśmy zadbać o tradycyjne akcenty i wyborne walory smakowe, które rozbudzą apetyt na więcej i podkreślą uroczysty charakter spotkania przy stole. Przekąski na Boże Narodzenie stanowią również nieodłączny element w czasie niespiesznych posiedzeń w gronie rodziny i znajomych, które często trwają od południa do godzin wieczornych. Zaplanuj święta razem z nami!
Dla kogo?
Wśród przystawek na święta Bożego Narodzenia zebraliśmy zarówno tradycyjne startery, jak i potrawy z nieco bardziej nowoczesnym twistem. Te drugie spodobają się osobom, które starają się wprowadzać inne akcenty do znanych przepisów, tworząc tym samym własne kulinarne zwyczaje.
Na jaką okazję?
Świątecznymi przekąskami będziecie się zajadać już od momentu pojawienia się na niebie pierwszej gwiazdki. Na wyjątkową kolację wigilijną wiele osób czeka z utęsknieniem przez cały rok. Pamiętajcie, że przystawki na Boże Narodzenia doskonale sprawdzą się również podczas spotkań przy stole w inne świąteczne dni.
Czy wiesz, że?
Tradycyjnie uznaje się, że 24 grudnia w menu powinny znajdować się wyłącznie potrawy jarskie. Stąd tak popularne jest serwowanie najróżniejszych dań bazujących na grzybach i kapuście. Nie bój się próbować również mniej oczywistych dań, np. pasztetu z cukinii albo ciecierzycy.
Dla urozmaicenia:
Jeśli w ferworze świątecznych przygotowań zaczyna brakować czasu, nie panikuj! Smaczne przekąski na święta w postaci pasztecików i rogalików możesz przyrządzić z gotowego ciasta francuskiego. Pamiętaj również, że święta to doskonała okazja to sięgnięcia po regionalne dania. Odkryj razem z nami kulinarny potencjał Kujaw i Śląska!