Przystawki na święta Bożonarodzeniowe - zimne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Przystawki na święta

34 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (34)

Roladki z szynki
ratingratingratingratingrating

705

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Apetyczne roladki z szynki, wypełnione kremowym, serowym nadzieniem, to prawdziwa poezja smaku. M...
Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem podbiją twoje serce i podniebienie już od pierwszego kę...
Paszteciki z mięsem indyka - VIDEO
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Paszteciki z mięsem z indyka to doskonała i uniwersalna przekąska. Podane na ciepło będą smacznym...
Pasztet z cukinii
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Bardzo delikatne danie bez mięsa, które sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Pasztet mieszany
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, dro...
Pasztet domowy z indyka
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego ku...
Pasztet z żurawiną i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie św...
Pasztet domowy z leśnymi grzybami
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pasztet z dodatkiem grzybów leśnych jest bardziej kremowy od tego zrobionego wyłącznie z mięsa i...
Pasztet z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Paszteciki wigilijne z grzybami
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Wigilijne paszteciki z kapustą Świąteczny czas przynosi ze sobą mnóstwo wyjątkowych smakołyków...
Pasztet z królika
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A...
Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Nie wymaga dużego kuchennego doświadczenia, ale potrafi zachwycić smakiem i aromatem. Czy nasz pa...
Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czerwona soczewica to niezastąpiony składnik wielu dań bezmięsnych. Przygotujesz z niej m.in. sma...
Pasztet z dyni z białą fasolą
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Fasola, podobnie jak inne warzywa strączkowe, to dobry składnik do przygotowywania pasztetów bezm...
Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Warzywny pasztet z ciecierzycy będzie dobrą alternatywą dla serów i wędlin. Do jego przygotowania...
Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Proponowane paszteciki łączą w sobie wyrazisty smak sera pleśniowego i delikatnych pieczarek. Jeś...
Wigilijny kompot z suszonych owoców
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Istnieją takie przepisy i przysmaki, które zachowywane są wyłącznie na specjalne okazje. Do nich...
Jagły
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W kuchniach niemal wszystkich krajów świata są potrawy, które przygotowuje się jedynie na konkret...
Pasztet z wątróbki
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
To delikatny, mięciutki pasztet, który z łatwością zrobisz w domu w zaledwie godzinę, ponieważ ni...
Ćwikła
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Ćwikła z chrzanem to jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni polskiej. Ostra, a zarazem lek...
Kutia
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kutia jest potrawą kresową, która do Polski przywędrowała zza naszej wschodniej granicy. Od lat d...
Indyk z orzechami w maladze
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Szukasz pomysłu na danie z indyka? Mamy coś dla ciebie! Indyk z dodatkiem owoców, deserowego wina...
Kogutki – kluski z makiem
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kluski z makiem znane są najczęściej z menu wigilijnego, ponieważ w niektórych regionach kraju st...
Łamańce (suchary)
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Łamańce tradycyjnie kojarzone są najczęściej z Bożym Narodzeniem. W niektórych regionach są danie...
Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Buraki w święta Bożego Narodzenia odgrywają znaczącą rolę, szczególnie w menu wigilijnym. Nie wyo...
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
28 min.
W życiu każdego kucharza przychodzi taki moment, gdy potrzeba inspiracji na naprawdę zjawiskowe d...
Pasztet z fasoli
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
145 min.
To naprawdę niezły pasztet – z fasoli, w dodatku w wersji wegetariańskiej! Dobrze przyprawiona pr...
Pasztet z pieczarek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Będąc na zakupach, pieczarki można włożyć do koszyka w ciemno – są produktem na tyle uniwersalnym...

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przystawki na świętaPrzystawki na święta

Przystawki na święta są tak samo ważne, jak danie główne! To od nich rozpoczyna się wigilijna kolacja i bożonarodzeniowy obiad, więc już na starcie powinniśmy zadbać o tradycyjne akcenty i wyborne walory smakowe, które rozbudzą apetyt na więcej i podkreślą uroczysty charakter spotkania przy stole. Przekąski na Boże Narodzenie stanowią również nieodłączny element w czasie niespiesznych posiedzeń w gronie rodziny i znajomych, które często trwają od południa do godzin wieczornych. Zaplanuj święta razem z nami!

Dla kogo?

Wśród przystawek na święta Bożego Narodzenia zebraliśmy zarówno tradycyjne startery, jak i potrawy z nieco bardziej nowoczesnym twistem. Te drugie spodobają się osobom, które starają się wprowadzać inne akcenty do znanych przepisów, tworząc tym samym własne kulinarne zwyczaje.

Na jaką okazję?

Świątecznymi przekąskami będziecie się zajadać już od momentu pojawienia się na niebie pierwszej gwiazdki. Na wyjątkową kolację wigilijną wiele osób czeka z utęsknieniem przez cały rok. Pamiętajcie, że przystawki na Boże Narodzenia doskonale sprawdzą się również podczas spotkań przy stole w inne świąteczne dni.

Czy wiesz, że?

Tradycyjnie uznaje się, że 24 grudnia w menu powinny znajdować się wyłącznie potrawy jarskie. Stąd tak popularne jest serwowanie najróżniejszych dań bazujących na grzybach i kapuście. Nie bój się próbować również mniej oczywistych dań, np. pasztetu z cukinii albo ciecierzycy.

Dla urozmaicenia:

Jeśli w ferworze świątecznych przygotowań zaczyna brakować czasu, nie panikuj! Smaczne przekąski na święta w postaci pasztecików i rogalików możesz przyrządzić z gotowego ciasta francuskiego. Pamiętaj również, że święta to doskonała okazja to sięgnięcia po regionalne dania. Odkryj razem z nami kulinarny potencjał Kujaw i Śląska!