Ćwikła przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ćwikła

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

500 gramów

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki ugotuj do miękkości ze skórką. Następnie poczekaj, aż wystygną i obierz.

Ćwikła - Krok 1

Krok 2

Obrane buraki zetrzyj na drobnej tarce do miski.

Ćwikła - Krok 2

Krok 3

Wyciśnij sok z cytryny.

Ćwikła - Krok 3

Krok 4

Obierz chrzan, zetrzyj szybko na drobnej tarce i dodaj natychmiast do buraków.

Ćwikła - Krok 4

Krok 5

Wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz Knorr i całość dokładnie wymieszaj.

Ćwikła - Krok 5

Krok 6

Gotową ćwikłę dopraw cukrem pudrem w zależności od upodobań oraz od słodkości buraków. Podawaj do pieczonych mięs.

Ćwikła - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Pamiętaj, że możesz przygotować większą ilość ćwikły z chrzanem w szczycie sezonu i zamknąć szczelnie w słoikach, które należy następnie za pasteryzować. Dzięki temu możesz się cieszyć smakiem świeżej ćwikły przez cały rok.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ĆwikłaĆwikła

Ćwikła z chrzanem to jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni polskiej. Ostra, a zarazem lekko kwaśna pasuje do wędlin, mięs pieczonych i smażonych. Często podaje się ją do tradycyjnego obiadu. I do tego łatwo przygotujesz ją w domu!

Dla kogo?

Dla miłośników tradycyjnych potraw i tych, którzy lubią ostre urozmaicenia posiłków. Bez ćwikły z chrzanem trudno się obejść!

Na jaką okazję?

Ćwikła z chrzanem pasuje na co dzień i na święta. Wzbogaci smak mięs oraz wędlin, więc zawsze warto mieć ją w swojej spiżarce.

Czy wiesz, że?

Pierwszy polski przepis na ćwikłę znaleziono w utworze „Żywot człowieka poczciwego” Mikołaja Reja z 1567 roku.

Dla urozmaicenia

Chcesz przygotować smaczną ćwikłę z chrzanem na zimę? Warto to zrobić w sezonie, gdy dostępne są świeże warzywa. Wystarczy włożyć ćwikłę do słoików, a następnie wszystko razem zapasteryzować.