Kanapka z grillowanym serem - cheddar i gouda | Przepisy.pl pixel

Kanapka z grillowanym serem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

150 gramów

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Równomiernie posmarować dolną kromkę chleba majonezem Hellmann's i nałożyć warstwę startego sera cheddar. Na wierzchu ułożyć karmelizowaną cebulę i plasterki świeżych fig (lub dowolne owoce). Przykryj wszystko plasterkami sera gouda, a następnie górną kromką chleba.

Krok 2

Najpierw rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj na patelnię cienko pokrojoną cebulę, zalej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem na złoty kolor. Następnie zdejmij pokrywkę i pozwól wodzie odparować. Dodać olej i powoli smażyć cebulę na ciemnozłoty kolor, co zajmie około 20 minut. Na koniec posyp cebulę solą, cukrem i czarnym pieprzem.

Krok 3

Rozgrzać dużą patelnię lub ruszt grillowy na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę masła na patelnię i pozwól mu się roztopić. Umieść kanapki na patelni i opiekaj je przez około 2 do 3 minut z każdej strony lub do momentu, aż chleb będzie złoty, a ser roztopiony. Możesz użyć pokrywki, aby ser roztopił się szybciej. W razie potrzeby dodaj więcej masła na patelnię podczas przewracania kanapek, aby nie przywierały i uzyskały chrupiącą, złocistą powierzchnię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z grillowanym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z grillowanym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z grillowanym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z grillowanym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z grillowanym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z grillowanym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z grillowanym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z grillowanym serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej