Sałatka gyros

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

307

6966 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6576 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7462 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

4 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i oprósz Fixem Knorr. Usmaż na patelni i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj sos, mieszając Ketchup Hellmann’s Pikantny z Majonezem Babuni Hellmann's i sosem czosnkowym z opakowania Fix Knorr.

Sałatka gyros  - Krok 1

Krok 2

Kapustę pokrój w paski, pomidory, cebulę i ogórki w kostkę, a kukurydzę odcedź.

Sałatka gyros  - Krok 2

Krok 3

Składniki układaj warstwowo w misce. Zacznij od kapusty, potem dodawaj kolejno pozostałe warzywa i mięso. Warstwy przekładaj co jakiś czas sosem.

Sałatka gyros  - Krok 3
65

Opinie o przepisie

  • Maria Markowska

    Maria Markowska

    Jest wspaniała nawet dzieciaki ją uwielbiają

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pajor

    Beata Pajor

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech  Paciorek

    Wojciech Paciorek

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mary Janee

    Mary Janee

    Mniaaaaam, pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Ol

    Iza Ol

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zuzanna wasik

    zuzanna wasik

    Pyszne mogę jeść tak codziennie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wójcik

    Katarzyna Wójcik

    Bardzo Dobre!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Bestry

    Rafal Bestry

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Golańska

    Anna Golańska

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Baran

    Ania Baran

    Mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominik717 games

    dominik717 games

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kosolowska Urban

    Agnieszka Kosolowska Urban

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewa.kanczuk@thenets.pl

    ewa.kanczuk@thenets.pl

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Skolimowska

    Marta Skolimowska

    Zastąpiłam pekinkę mieszanką sałat, a zamiast 2 cebul daję jedną, bo z dwoma jest za ostro i nie czuć reszty smaków. no i pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Tomasik

    Kasia Tomasik

    pycha :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Dessi

    Gabriela Dessi

    Niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak

    świetna polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zaneta Bogdaniuk

    Zaneta Bogdaniuk

    bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Przemysław

    Agnieszka Przemysław

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur asdfg

    Artur asdfg

    super, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona  Ikert

    Iwona Ikert

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Michalak

    Bogusława Michalak

    Natalia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Alicja Wąchała

    Teresa Alicja Wąchała

    , . km

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Alicja Wąchała

    Teresa Alicja Wąchała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Sala

    Monika Sala

    Smaczniejsza jest po zmieszaniu składników jak w zwykłej sałatce.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Trębacz

    Stanisława Trębacz

    Na święta zrobię podobna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Prusinowska Czyż

    Teresa Prusinowska Czyż

    za duża micha jak na 2 osoby, trzeba zmniejszyć proporcje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gregor Adam Maksimilian

    Gregor Adam Maksimilian

    a do sałatki podam klasycznie tak zeby było jeszcze bardziej swiatecznie pizzę albo spaghetti

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Rezler

    Ewa Rezler

    Jest pyszna no ale raczej nie pasuje na wielkanocne sniadanko raczej po obiadku do wodeczki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka gyros Sałatka gyros

Kulinarny hit ostatnich lat – sałatka gyros – to połączenie pikantnego mięsa z kurczaka ze świeżą sałatą i warzywami, które możesz podać na każdą okazję. Znakiem rozpoznawczym tej sałatki są warstwowo ułożone składniki, koniecznie w szklanej misce, które bajecznie wyglądają na stole. Nie ma się co dziwić, że sałatka gyros odniosła taki kulinarny sukces. Kawałeczki kurczaka z chrupiącymi warzywami i sosem to zestaw, który lubi każdy. Co więcej, jej przygotowanie nie jest ani trudne, ani pracochłonne, a sama sałatka gyros smakuje wspaniale. Ten przepis to Twój as w rękawie! Miej go zawsze pod ręką!

Dla kogo?

Klasyka zawsze się obroni, dlatego jeśli lubisz sprawdzone rozwiązania, to sałatka warstwowa gyros z kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Na jaką okazję?

Sałatka gyros warstwowa doskonale pasuje na szwedzki stół podczas imprezy, a także na niedzielne spotkanie z rodziną, kolację czy nawet jako lunch do pracy. Ze względu na to, że sałatka gyros zrobiła się bardzo popularna, to proponujemy jej nieco inną wersję, z lekką nutką meksykańską – dorzucamy kukurydzę i serwujemy ją z chipsami typu taco.

Czy wiesz, że?

Sałatka warstwowa z kurczakiem to jedna z częściej wybieranych sałatek na imprezę. Nie bez powodu! Ze względu na swoją warstwową strukturę idealnie prezentuje się na stole, a z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet amatorzy.

Dla urozmaicenia:

Aby dodać tej sałatce charakteru, radzimy użyć do niej ostrego ketchupu i przypraw stworzonych z myślą o daniach w stylu gyros. Wypróbuj już dziś!