
Składniki
50 gramów
25 gramów
15 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Krok 2
Szynkę kroimy w kostkę.
Krok 3
Pomidorki kroimy na połówki lub w ćwiartki.
Krok 4
Przygotowujemy sos według opisu na opakowaniu.
Krok 5
Mieszamy sałaty, roszponkę, rzeżuchę i cebulę z sosem.
Krok 6
Podajemy posypane pokrojoną w kostkę szynką i pomidorkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z szynką
Sałatka z szynką jest delikatna, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. To potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sałatek z mięsnym dodatkiem. Do jej wykonania potrzebna jest roszponka, radicchio (czyli czerwona cykoria), pomidory koktajlowe, cebula i oczywiście szynka (może być z indyka albo dojrzewająca). Smak całości podkreśla sos koperkowo-ziołowy. Dodatkowo można posypać danie kiełkami rzodkiewki, prażonymi pestkami lub posiekanymi orzechami. Jeśli wykorzystasz szynkę parmeńską, świetnie będą z nią współgrały orzechy włoskie lub piniowe. Danie bardzo dobrze komponuje się z grzankami czosnkowymi lub ziołowymi, ale też z posmarowaną serkiem twarogowym (pomidorowym, śmietankowym, koperkowym) tortillą lub ciastem francuskim serwowanym na ciepło. Możesz urozmaicić sałatkę serem pleśniowym, oliwkami lub kaparami. Sprawdzi się zarówno podczas przyjęcia, jak i jako drugie śniadanie w pracy. Przyrządź ją według proponowanego przepisu i urozmaicaj swoimi ulubionymi dodatkami.