Sałatka z szynką i pomidorami koktajlowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z szynką

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

25 gramów

15 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę kroimy w cienkie plasterki.

Krok 2

Szynkę kroimy w kostkę.

Krok 3

Pomidorki kroimy na połówki lub w ćwiartki.

Krok 4

Przygotowujemy sos według opisu na opakowaniu.

Krok 5

Mieszamy sałaty, roszponkę, rzeżuchę i cebulę z sosem.

Krok 6

Podajemy posypane pokrojoną w kostkę szynką i pomidorkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z szynką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z szynką Sałatka z szynką

Sałatka z szynką jest delikatna, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. To potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sałatek z mięsnym dodatkiem. Do jej wykonania potrzebna jest roszponka, radicchio (czyli czerwona cykoria), pomidory koktajlowe, cebula i oczywiście szynka (może być z indyka albo dojrzewająca). Smak całości podkreśla sos koperkowo-ziołowy. Dodatkowo można posypać danie kiełkami rzodkiewki, prażonymi pestkami lub posiekanymi orzechami. Jeśli wykorzystasz szynkę parmeńską, świetnie będą z nią współgrały orzechy włoskie lub piniowe. Danie bardzo dobrze komponuje się z grzankami czosnkowymi lub ziołowymi, ale też z posmarowaną serkiem twarogowym (pomidorowym, śmietankowym, koperkowym) tortillą lub ciastem francuskim serwowanym na ciepło. Możesz urozmaicić sałatkę serem pleśniowym, oliwkami lub kaparami. Sprawdzi się zarówno podczas przyjęcia, jak i jako drugie śniadanie w pracy. Przyrządź ją według proponowanego przepisu i urozmaicaj swoimi ulubionymi dodatkami.