Egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem
łatwe
229 osób zapisało

Składniki
10 sztuk
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
10 sztuk
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rukolę umyj i przełóż do miski. Truskawki oczyść z szypułek, przekrój na pół i dodaj do sałaty.

Krok 2
Rabarbar obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój na pół plastry i przełóż do miski z rukolą. Dodaj również krewetki.

Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem.

Krok 4
Sałatkę polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Podawaj udekorowaną kiełkami.


Dobra rada:
Taka sałatka będzie jeszcze lepiej smakować jak skropisz ją dodatkowo, kremowym octem balsamicznym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem
Egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem to propozycja dla osób, które szukają oryginalnego przepisu na przekąskę. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom kuchni orientalnej, łączącej słodycz owoców z wytrawnymi i pikantnymi dodatkami. Duże znaczenie ma w tym przepisie również sos francuski, który połączony z ketchupem i majonezem, tworzy gęsty i wyrazisty dodatek. Sałatkę można skropić kremem balsamicznym, który – delikatnie kwaśny i słodkawy – będzie się dobrze komponował z całością. Jako dekoracji użyj kiełków rzodkiewki, fasoli mung lub soi. Potrawa będzie także dobrze smakowała posypana prażonymi płatkami migdałów albo ziarnami granatu. Podaj do niej grillowaną bagietkę, chleb z oliwkami lub podpłomyki. Sprawdzą się też włoskie wytrawne paluszki. Z takimi dodatkami możesz serwować ją jako wykwintną kolację albo podać na przyjęciu jako oryginalną przekąskę. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak krok po kroku przygotować tę smaczną egzotyczną sałatkę z krewetkami!