Przepisy na Truskawki
171 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Truskawki
Świeże truskawki są zapowiedzią lata, na którą czeka się cały rok. Charakterystyczny kształt, czerwony kolor i słodki zapach to ich znaki rozpoznawcze. W każdym owocu znajduje się około 200 małych nasion, jednak przepisów na wykorzystanie truskawek w kuchni jest znacznie więcej!
Dla kogo?
Truskawki to jedne z pierwszych owoców, które dojrzewają na przełomie wiosny i lata. Między innymi dlatego są witane z takim entuzjazmem. Wszyscy smakosze, których jadłospis w zimie był ubogi w świeże produkty, wreszcie mogą nacieszyć się tym, co w naturze najlepsze. Z jednej strony fantastyczny smak truskawek nie wymaga skomplikowanej obróbki, ale jesteśmy przekonani, że kawałka ciasta biszkoptowego z owocami nikt sobie nie odmówi. Truskawki posłużą do przygotowania musu, który można połączyć z makaronem lub kluseczkami. Obiad na słodko może być przyjemną alternatywą dla klasycznych mielonych.
Na jaką okazję?
Każdy powód jest dobry, by cieszyć się truskawkami. Owocowy tort uświetni przyjęcie urodzinowe, a sernik z truskawkami okaże się wypiekiem jeszcze bardziej uniwersalnym. Może przygotować go na zimno bez pieczenia? To pyszny pomysł, który urozmaici letnie podwieczorki. Truskawki są miękkimi owocami, na które trzeba uważać w transporcie. Przygotujcie z nich gęsty koktajl, który w szczelnej butelce można zabrać ze sobą dosłownie wszędzie.
Czy wiesz, że?
Choć czerwone truskawki wyglądają niezwykle atrakcyjnie, można spotkać się z odmianami białymi, żółtymi, a nawet niebieskimi. Kolorowy zawrót głowy!
Dla urozmaicenia:
Pierogi z truskawkami to swojskie danie, które oczarowuje smakoszy w każdym wieku. Tymczasem słodkie owoce świetnie komponują się z wytrawnymi składnikami. Dodają elegancji sałatce z rukolą i szynką dojrzewającą. Kapitalnie pasują do serów pleśniowych, zwłaszcza niebieskich. Truskawki połączcie także z delikatnym mięsem indyka lub kurczaka.



