Przepisy na Truskawki
171 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Truskawki
Świeże truskawki są zapowiedzią lata, na którą czeka się cały rok. Charakterystyczny kształt, czerwony kolor i słodki zapach to ich znaki rozpoznawcze. W każdym owocu znajduje się około 200 małych nasion, jednak przepisów na wykorzystanie truskawek w kuchni jest znacznie więcej!
Dla kogo?
Truskawki to jedne z pierwszych owoców, które dojrzewają na przełomie wiosny i lata. Między innymi dlatego są witane z takim entuzjazmem. Wszyscy smakosze, których jadłospis w zimie był ubogi w świeże produkty, wreszcie mogą nacieszyć się tym, co w naturze najlepsze. Z jednej strony fantastyczny smak truskawek nie wymaga skomplikowanej obróbki, ale jesteśmy przekonani, że kawałka ciasta biszkoptowego z owocami nikt sobie nie odmówi. Truskawki posłużą do przygotowania musu, który można połączyć z makaronem lub kluseczkami. Obiad na słodko może być przyjemną alternatywą dla klasycznych mielonych.
Na jaką okazję?
Każdy powód jest dobry, by cieszyć się truskawkami. Owocowy tort uświetni przyjęcie urodzinowe, a sernik z truskawkami okaże się wypiekiem jeszcze bardziej uniwersalnym. Może przygotować go na zimno bez pieczenia? To pyszny pomysł, który urozmaici letnie podwieczorki. Truskawki są miękkimi owocami, na które trzeba uważać w transporcie. Przygotujcie z nich gęsty koktajl, który w szczelnej butelce można zabrać ze sobą dosłownie wszędzie.
Czy wiesz, że?
Choć czerwone truskawki wyglądają niezwykle atrakcyjnie, można spotkać się z odmianami białymi, żółtymi, a nawet niebieskimi. Kolorowy zawrót głowy!
Dla urozmaicenia:
Pierogi z truskawkami to swojskie danie, które oczarowuje smakoszy w każdym wieku. Tymczasem słodkie owoce świetnie komponują się z wytrawnymi składnikami. Dodają elegancji sałatce z rukolą i szynką dojrzewającą. Kapitalnie pasują do serów pleśniowych, zwłaszcza niebieskich. Truskawki połączcie także z delikatnym mięsem indyka lub kurczaka.