Sałatka z truskawkami i mozzarellą
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
311 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
10 sztuk
1 opakowanie
6 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr wsyp do miseczki, dodaj 3 łyżki wody oraz olej. Sos dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Umytą i osuszoną rukolę wyłóż do salaterki. Truskawki umyj, osusz i pokrój na połówki.

Krok 3
Na wierzchu sałaty ułóż cząstki truskawek i odsączone serowe kulki. Całość polej przygotowanym dressingiem i udekoruj listkami bazylii. Podawaj z grillowaną bagietką. Mozzarellę możesz zastąpić serem pleśniowym typu blue.


Dobra rada:
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejInne przepisy
Sałatka z truskawkami i mozzarellą
Grillujesz ze znajomymi czy po prostu masz apetyt na oryginalną kolację? W obu przypadkach (i nie tylko) sprawdzi się letnia sałatka z truskawkami i serem mozzarella. Słodko kwaśne danie z soczystymi kawałkami truskawek i apetycznymi kulkami kremowego sera tworzy idealne połączenie. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Do przygotowania sałatki użyj rukoli. Jej intensywny i ostry smak uzupełnia łagodność mozzarelli i owoców. Pamiętaj, żeby wybrać świeżą rukolę, ponieważ nawet lekko zwiędnięta staje się gorzka. Jeżeli nie przepadasz za smakiem mozzarelli, lub nie masz jej akurat w swojej lodówce, możesz zastąpić ją innym rodzajem sera, przykładowo pleśniowym typu blue. Wszystkie składniki polej dressingiem przygotowanym z sosu włoskiego i oliwy. Gotową sałatkę udekoruj świeżymi listkami bazylii i podawaj z grillowaną bagietką. Smak lata w jednym daniu, spróbuj koniecznie.