Sałatka z truskawkami i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z truskawkami i mozzarellą

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
851 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

332 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

10 sztuk

1 opakowanie

6 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wsyp do miseczki, dodaj 3 łyżki wody oraz olej. Sos dokładnie wymieszaj.

Sałatka z truskawkami i mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Umytą i osuszoną rukolę wyłóż do salaterki. Truskawki umyj, osusz i pokrój na połówki.

Sałatka z truskawkami i mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu sałaty ułóż cząstki truskawek i odsączone serowe kulki. Całość polej przygotowanym dressingiem i udekoruj listkami bazylii. Podawaj z grillowaną bagietką. Mozzarellę możesz zastąpić serem pleśniowym typu blue.

Sałatka z truskawkami i mozzarellą - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

4

Opinie o przepisie

  • Beata Bojke

    Beata Bojke , 10.05.2016

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Aaa

    Katarzyna Aaa , 09.05.2016

    ccc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Aaa

    Katarzyna Aaa , 09.05.2016

    x +$':+ .? )99800%+22-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Aaa

    Katarzyna Aaa , 09.05.2016

    %===$

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z truskawkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z truskawkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z truskawkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z truskawkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z truskawkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z truskawkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z truskawkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z truskawkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z kalarepy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z truskawkami i mozzarelląSałatka z truskawkami i mozzarellą

Grillujesz ze znajomymi czy po prostu masz apetyt na oryginalną kolację? W obu przypadkach (i nie tylko) sprawdzi się letnia sałatka z truskawkami i serem mozzarella. Słodko kwaśne danie z soczystymi kawałkami truskawek i apetycznymi kulkami kremowego sera tworzy idealne połączenie. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Do przygotowania sałatki użyj rukoli. Jej intensywny i ostry smak uzupełnia łagodność mozzarelli i owoców. Pamiętaj, żeby wybrać świeżą rukolę, ponieważ nawet lekko zwiędnięta staje się gorzka. Jeżeli nie przepadasz za smakiem mozzarelli, lub nie masz jej akurat w swojej lodówce, możesz zastąpić ją innym rodzajem sera, przykładowo pleśniowym typu blue. Wszystkie składniki polej dressingiem przygotowanym z sosu włoskiego i oliwy. Gotową sałatkę udekoruj świeżymi listkami bazylii i podawaj z grillowaną bagietką. Smak lata w jednym daniu, spróbuj koniecznie.