Sałatka z truskawkami i mozzarellą
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
332 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
10 sztuk
1 opakowanie
6 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr wsyp do miseczki, dodaj 3 łyżki wody oraz olej. Sos dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Umytą i osuszoną rukolę wyłóż do salaterki. Truskawki umyj, osusz i pokrój na połówki.

Krok 3
Na wierzchu sałaty ułóż cząstki truskawek i odsączone serowe kulki. Całość polej przygotowanym dressingiem i udekoruj listkami bazylii. Podawaj z grillowaną bagietką. Mozzarellę możesz zastąpić serem pleśniowym typu blue.


Dobra rada:
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z truskawkami i mozzarellą
Grillujesz ze znajomymi czy po prostu masz apetyt na oryginalną kolację? W obu przypadkach (i nie tylko) sprawdzi się letnia sałatka z truskawkami i serem mozzarella. Słodko kwaśne danie z soczystymi kawałkami truskawek i apetycznymi kulkami kremowego sera tworzy idealne połączenie. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Do przygotowania sałatki użyj rukoli. Jej intensywny i ostry smak uzupełnia łagodność mozzarelli i owoców. Pamiętaj, żeby wybrać świeżą rukolę, ponieważ nawet lekko zwiędnięta staje się gorzka. Jeżeli nie przepadasz za smakiem mozzarelli, lub nie masz jej akurat w swojej lodówce, możesz zastąpić ją innym rodzajem sera, przykładowo pleśniowym typu blue. Wszystkie składniki polej dressingiem przygotowanym z sosu włoskiego i oliwy. Gotową sałatkę udekoruj świeżymi listkami bazylii i podawaj z grillowaną bagietką. Smak lata w jednym daniu, spróbuj koniecznie.