Dodatki
25 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Dodatki
O siły obronne organizmu należy troszczyć się przez cały rok. Uważasz, że stosujesz odpowiednio zbilansowaną dietę? Przyjrzyj się dokładnie swojemu jadłospisowi, zwłaszcza dodatkom do potraw – sekret zdrowego menu tkwi w szczegółach.
Dla kogo?
Doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że jedzenie to nie tylko sposób na zagłuszenie głodu. Mimo to czasem twoim posiłkom czegoś brakuje? Fantastycznym pomysłem na urozmaicenie codziennych potraw może być pesto z pietruszki, jarmużowe chipsy albo purée z batatów.
Na jaką okazję?
Dzięki dużej różnorodności dodatków, które zaczniesz serwować do posiłków, nawet w środku zabieganego tygodnia zyskasz możliwość skomponowania wybitnej uczty i poczujesz się bardziej wyjątkowo. Brokuły przygotowane w indyjskim stylu śmiało mogą konkurować z przystawkami podawanymi w restauracjach. Aromat pieczonych papryk pozwoli spojrzeć na to popularne warzywo z jeszcze smaczniejszej perspektywy.
Czy wiesz, że?
W diecie „na odporność” należy uwzględniać produkty bogate w witaminę C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Znajdziemy ją np. w kiszonkach. Sięgajmy po nie, szczególnie w okresie zimowym, gdy brakuje nam świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Nie spoczywaj jednak na laurach, zajadając się ogórkami ze słoika i kwaszoną kapustą. Kiszone papryczki chili, rzodkiewki, a nawet cytryny czy jabłka prezentują się na talerzach dużo bardziej interesująco.
Dla urozmaicenia:
Surówki to jeden z najprostszych w wykonaniu dodatków do posiłków, dający niemal nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o łączenie różnorodnych smaków, głównie warzywnych i owocowych. Do ich zrobienia wykorzystuj nie tylko tartą marchew i jabłka, ale też białą rzepę, rukiew wodną, kalarepę. Nie miej oporów przed sięganiem po wodorosty, np. wakame.



