Przepisy na Dodatki | Przepisy.pl pixel

Dodatki

25 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DodatkiDodatki

O siły obronne organizmu należy troszczyć się przez cały rok. Uważasz, że stosujesz odpowiednio zbilansowaną dietę? Przyjrzyj się dokładnie swojemu jadłospisowi, zwłaszcza dodatkom do potraw – sekret zdrowego menu tkwi w szczegółach.

Dla kogo?

Doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że jedzenie to nie tylko sposób na zagłuszenie głodu. Mimo to czasem twoim posiłkom czegoś brakuje? Fantastycznym pomysłem na urozmaicenie codziennych potraw może być pesto z pietruszki, jarmużowe chipsy albo purée z batatów.

Na jaką okazję?

Dzięki dużej różnorodności dodatków, które zaczniesz serwować do posiłków, nawet w środku zabieganego tygodnia zyskasz możliwość skomponowania wybitnej uczty i poczujesz się bardziej wyjątkowo. Brokuły przygotowane w indyjskim stylu śmiało mogą konkurować z przystawkami podawanymi w restauracjach. Aromat pieczonych papryk pozwoli spojrzeć na to popularne warzywo z jeszcze smaczniejszej perspektywy.

Czy wiesz, że?

W diecie „na odporność” należy uwzględniać produkty bogate w witaminę C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Znajdziemy ją np. w kiszonkach. Sięgajmy po nie, szczególnie w okresie zimowym, gdy brakuje nam świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Nie spoczywaj jednak na laurach, zajadając się ogórkami ze słoika i kwaszoną kapustą. Kiszone papryczki chili, rzodkiewki, a nawet cytryny czy jabłka prezentują się na talerzach dużo bardziej interesująco.

Dla urozmaicenia:

Surówki to jeden z najprostszych w wykonaniu dodatków do posiłków, dający niemal nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o łączenie różnorodnych smaków, głównie warzywnych i owocowych. Do ich zrobienia wykorzystuj nie tylko tartą marchew i jabłka, ale też białą rzepę, rukiew wodną, kalarepę. Nie miej oporów przed sięganiem po wodorosty, np. wakame.