
Składniki
20 sztuk
8 ziaren
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
5 sztuk
25 gramów
200 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku, w koło 1 litra ciepłej wody rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków oraz miód. Zalewa powinna być ciepła, nie gorąca - około 30*C .

Krok 2
Cytryny sparz wrzątkiem, dobrze wyszoruj i przekrój na cztery części. Gotowe kawałki umieść w słoju.

Krok 3
Do słoja dodaj przyprawy cynamon, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, obrane ząbki czosnku, przeciętą wzdłuż na pół chili oraz obrany i pokrojony w plastry imbir.

Krok 4
Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby kawałki cytryny były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia, aż cytryny się ukwaszą.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszone cytryny
Smak kiszonych cytryn z pewnością znają miłośnicy kuchni indyjskiej i marokańskiej. Owoce te są nieodłącznym składnikiem między innymi tagine, nadając mu oryginalnego i orzeźwiającego smaku. Korzystając z naszego przepisu na kiszone cytryny, z łatwością przygotujecie ten dodatek w domu. Będzie idealnym uzupełnieniem sosów warzywnych lub mięsnych. Co charakteryzuje cytryny? Wyjątkowy aromat, który wręcz zawładnie waszymi zmysłami smaku i węchu. Kiszone cytryny idealnie komponują się z daniami kuchni orientalnej, które dzięki temu dodatkowi zyskają niepowtarzalną woń.
Dla kogo?
Dla miłośników kuchni orientalnej oraz wyrazistych, orzeźwiających smaków.
Na jaką okazję?
Kiszone cytryny sprawdzą się zawsze, gdy chcecie przygotować orientalne danie. Wykorzystajcie je podczas wyjątkowych okazji, a bogaty smak potraw z pewnością zachwyci waszych gości.
Czy wiesz, że?
Cytryny, zgodnie z tradycyjną recepturą, kiszone są w kamionkowych naczyniach. Owoce, po rozkrojeniu i zalaniu wodą z przyprawami, wykorzystuje się dopiero po miesiącu od zakiszenia.
Dla urozmaicenia:
Kiszone cytryny doskonale łączą się także z potrawami wegetariańskimi, wzbogacając smak na przykład risotto czy bezmięsnego gulaszu.






























