Kiszone cytryny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszone cytryny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

8 ziaren

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

5 sztuk

25 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w koło 1 litra ciepłej wody rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków oraz miód. Zalewa powinna być ciepła, nie gorąca - około 30*C .

Kiszone cytryny - Krok 1

Krok 2

Cytryny sparz wrzątkiem, dobrze wyszoruj i przekrój na cztery części. Gotowe kawałki umieść w słoju.

Kiszone cytryny - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy cynamon, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, obrane ząbki czosnku, przeciętą wzdłuż na pół chili oraz obrany i pokrojony w plastry imbir.

Kiszone cytryny - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby kawałki cytryny były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia, aż cytryny się ukwaszą.

Kiszone cytryny - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszone cytryny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone cytrynyKiszone cytryny

Smak kiszonych cytryn z pewnością znają miłośnicy kuchni indyjskiej i marokańskiej. Owoce te są nieodłącznym składnikiem między innymi tagine, nadając mu oryginalnego i orzeźwiającego smaku. Korzystając z naszego przepisu na kiszone cytryny, z łatwością przygotujecie ten dodatek w domu. Będzie idealnym uzupełnieniem sosów warzywnych lub mięsnych. Co charakteryzuje cytryny? Wyjątkowy aromat, który wręcz zawładnie waszymi zmysłami smaku i węchu. Kiszone cytryny idealnie komponują się z daniami kuchni orientalnej, które dzięki temu dodatkowi zyskają niepowtarzalną woń.

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni orientalnej oraz wyrazistych, orzeźwiających smaków.

Na jaką okazję?

Kiszone cytryny sprawdzą się zawsze, gdy chcecie przygotować orientalne danie. Wykorzystajcie je podczas wyjątkowych okazji, a bogaty smak potraw z pewnością zachwyci waszych gości.

Czy wiesz, że?

Cytryny, zgodnie z tradycyjną recepturą, kiszone są w kamionkowych naczyniach. Owoce, po rozkrojeniu i zalaniu wodą z przyprawami, wykorzystuje się dopiero po miesiącu od zakiszenia.

Dla urozmaicenia:

Kiszone cytryny doskonale łączą się także z potrawami wegetariańskimi, wzbogacając smak na przykład risotto czy bezmięsnego gulaszu.