
Składniki
20 sztuk
8 ziaren
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
5 sztuk
25 gramów
200 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku, w koło 1 litra ciepłej wody rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków oraz miód. Zalewa powinna być ciepła, nie gorąca - około 30*C .

Krok 2
Cytryny sparz wrzątkiem, dobrze wyszoruj i przekrój na cztery części. Gotowe kawałki umieść w słoju.

Krok 3
Do słoja dodaj przyprawy cynamon, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, obrane ząbki czosnku, przeciętą wzdłuż na pół chili oraz obrany i pokrojony w plastry imbir.

Krok 4
Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby kawałki cytryny były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia, aż cytryny się ukwaszą.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszone cytryny
Smak kiszonych cytryn z pewnością znają miłośnicy kuchni indyjskiej i marokańskiej. Owoce te są nieodłącznym składnikiem między innymi tagine, nadając mu oryginalnego i orzeźwiającego smaku. Korzystając z naszego przepisu na kiszone cytryny, z łatwością przygotujecie ten dodatek w domu. Będzie idealnym uzupełnieniem sosów warzywnych lub mięsnych. Co charakteryzuje cytryny? Wyjątkowy aromat, który wręcz zawładnie waszymi zmysłami smaku i węchu. Kiszone cytryny idealnie komponują się z daniami kuchni orientalnej, które dzięki temu dodatkowi zyskają niepowtarzalną woń.
Dla kogo?
Dla miłośników kuchni orientalnej oraz wyrazistych, orzeźwiających smaków.
Na jaką okazję?
Kiszone cytryny sprawdzą się zawsze, gdy chcecie przygotować orientalne danie. Wykorzystajcie je podczas wyjątkowych okazji, a bogaty smak potraw z pewnością zachwyci waszych gości.
Czy wiesz, że?
Cytryny, zgodnie z tradycyjną recepturą, kiszone są w kamionkowych naczyniach. Owoce, po rozkrojeniu i zalaniu wodą z przyprawami, wykorzystuje się dopiero po miesiącu od zakiszenia.
Dla urozmaicenia:
Kiszone cytryny doskonale łączą się także z potrawami wegetariańskimi, wzbogacając smak na przykład risotto czy bezmięsnego gulaszu.