Schab w kapuście – kiszonej lub słodkiej. Jak zrobić?

Eksperymentowanie z nowymi potrawami wzbudza ciekawość poznawania innych smaków, jednak takie kultowe danie, jak schab w kapuście, nigdy się nie znudzi! Połączenie mięsa i kapusty tworzy prostą i wyśmienitą kompozycję, którą wbrew pozorom można przyrządzić na wiele sposobów. Jak zrobić schab w kapuście kiszonej? Czy użycie kapusty słodkiej nie popsuje tych niezwykłych walorów smakowych? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

Schab w kapuście kiszonej z piekarnika – składniki

Pieczenie w piekarniku ma wiele zalet. Mięso poddawane dłuższemu działaniu niezbyt wysokiej temperatury jest bardziej kruche i nie wysusza się tak jak w przypadku smażenia na patelni. Poza tym, umieszczając w naczyniu żaroodpornym kilka składników jednocześnie, macie gotowe niemal całe danie obiadowe. Żeby przygotować schab pieczony w kapuście kiszonej, będziecie potrzebować 4 plastrów schabu, 500 g kiszonej kapusty, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, ½ szklanki bulionu, 1 łyżkę smalcu lub innego tłuszczu oraz przypraw do smaku. Wśród waszych ulubionych nie zapomnijcie o majeranku, który wzbogaci smak tego dania.

Schab pieczony w kapuście kiszonej – krok po kroku

Przyprawione plastry schabu obsmażcie krótko na rozgrzanym tłuszczu. Kapustę kiszoną odciśnijcie z nadmiaru soku, a jeśli jest bardzo kwaśna, przepłuczcie ją wodą. Posiekajcie drobno cebulę i czosnek, podsmażcie na patelni, a następnie dodajcie kiszoną kapustę i smażcie całość przez kilka minut. Ułóżcie warstwę kapusty w naczyniu żaroodpornym, na niej układajcie plastry schabu i przykryjcie resztą kapusty. Wlejcie bulion i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 1,5 godziny. Dla jeszcze lepszego smaku i koloru, do kapusty kiszonej możecie dodać także startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Aby zrobić kompletne danie, możecie także położyć na wierzchu plastry ziemniaków, posmarowane roztopionym masłem.

Jak zrobić schab duszony w kapuście kiszonej?

Duszenie potraw to także świetny sposób na zachowanie głębokiego smaku i miękkości mięsa. Schab w kapuście kiszonej, wykonany tą metodą z pewnością przypadnie wam do gustu. Początkowy proces przygotowania jest podobny. Różnica polega na tym, że podsmażoną na patelni kapustę z marchewką, cebulą i czosnkiem należy zalać wodą, dodać pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować przez ok. 10 minut. Następnie dodać do tego schab, przykryć i dusić całość na małym ogniu przez ok. godzinę. Warto wiedzieć, że do duszenia potraw nie powinno używać się zbyt wiele wody. Zbyt duża ilość płynu sprawi, że schab w kapuście będzie się gotować, a nie dusić. Jeśli chcecie, żeby mięso było delikatniejsze, pomińcie etap podsmażania – efekt końcowy będzie równie smaczny.

Schab zapiekany w kapuście słodkiej – sposób przygotowania

Słodka kapusta to pyszny składnik zup i dań głównych. Znakomity kapuśniak z młodej kapusty z mięsem czy pulpety z kapustą to tylko nieliczne, w których biała kapusta świetnie się sprawdzi. Czy schab w kapuście słodkiej z piekarnika ma szansę dołączyć do zacnego grona kapuścianych przysmaków? Zdecydowanie tak! Jeśli jeszcze zostanie podany do ziemniaków lub klusek śląskich ze skwarkami, to może stać się prawdziwym przebojem. Poszatkujcie małą główkę białej kapusty, pokrójcie 1 cebulę w kostkę, a 2 ząbki czosnku drobno posiekajcie. Podsmażcie wszystko przez ok. 5 minut na patelni i doprawcie do smaku. Obsmażcie schab i układajcie warstwami w naczyniu żaroodpornym – najpierw kapusta, potem schab i na koniec kolejna warstwa kapusty. Zalejcie ½ szklanki bulionu i pieczcie przez 1,5 godziny w temperaturze 180°C.

Schab na wiele sposobów – inspiracje

Ten rodzaj mięsa znakomicie sprawdzi się w różnorodnych kombinacjach. Schab w kapuście z piekarnika lub duszony to świetna propozycja na domowy obiad. Możecie jednak przygotować go także na inne sposoby. Pieczony schab pod pierzynką z majonezu, z orzechami laskowymi, serem, pietruszką, pieczarkami i majonezem Hellmann’s to przepis na klasyczne danie w zupełnie nowej odsłonie. Kieszonki schabowe z pieczarkami zapewne zaintrygują wszystkich wielbicieli mięs faszerowanych, serwowanych w kremowym sosie. Niezależnie od tego, w jakiej postaci, możecie być pewni, że potrawy ze schabu będą znakomite na wyśmienitą ucztę, pełną smaków!