Kapuśniak z młodej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kapuśniak z młodej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

705 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

640 osób wydrukowało

Pobierz pdf

844 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

50 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 listków

1 szczypta

1 szczypta

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, włóż do 1 litra zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj około 2 godzin.

Kapuśniak z młodej kapusty - Krok 1

Krok 2

Oczyść kapustę, pokrój i włóż do wywaru mięsnego. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i dolej 2 szklanki wody.

Kapuśniak z młodej kapusty - Krok 2

Krok 3

Obierz ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Pokrój w kostkę i dołóż do rosołu.

Kapuśniak z młodej kapusty - Krok 3

Krok 4

Cebulę posiekaj drobno, przesmaż chwilę na maśle, dodaj do zupy. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj liście laurowe i gotuj około 20 minut.

Kapuśniak z młodej kapusty - Krok 4

Krok 5

Sparz pomidory, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i krótko przed końcem gotowania dołóż do garnka. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Wyjmij mięso z rosołu, ostudź, pokrój w kostkę i włóż z powrotem do zupy.

Kapuśniak z młodej kapusty - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

22

Opinie o przepisie

  • Eryk Szerliński

    Eryk Szerliński , 07.08.2016

    Główne danie w Leicester:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Żurawski

    Marian Żurawski , 06.05.2016

    Bardzo dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jan Pietrzykowski

    Andrzej Jan Pietrzykowski , 05.05.2016

    To bardzo lubię najbardziej :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Guzek

    Anna Guzek , 05.05.2016

    Właśnie dzisiaj gotowałam w/g mojego przepisu, też był pyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.05.2016

    Jerzy, najlepsze dania wychodzą z głowy, to jest prawda! ale zawsze można wspomóc się dobrym przepisem ;) Marian https://www.przepisy.pl/przepis/kapusniak-ze-swiezej-kapusty-szczi?menu-of-the-day=2016-05-05%2Csoup&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=narracja&utm_content=przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.05.2016

    Roman, chcesz podzielić się przepisem? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Joniec Lorenc

    Anna Joniec Lorenc , 05.05.2016

    A ja poczekam aż mnie Aśka zaprosi. /jem aby żyć, a nie żyję aby jeść./

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Orzechowski

    Roman Orzechowski , 05.05.2016

    Dzsiaj gotowalem kwaśnicę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jankowska

    Maria Jankowska , 05.05.2016

    jutro już gotuję ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Antoni

    Jaroslaw Antoni , 05.05.2016

    Miodzio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Konieczny

    Jerzy Konieczny , 05.05.2016

    Nie musi być przepis.Do takich dań swoja wyobraźnia. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Meler

    Barbara Meler , 05.05.2016

    lubię taką zupkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska , 05.05.2016

    Uwielbiam pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Fizyczak

    Józef Fizyczak , 05.05.2016

    Kapustę zając wmłócił ,i pozostała tylko reszta ,ha,ha,ha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Liebchen

    Jan Liebchen , 05.05.2016

    ale gdzie ta kapusta? - marchewkę widzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Bielecki

    Zbigniew Bielecki , 05.05.2016

    Uwielbiam....z koperkiem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Żurawski

    Marian Żurawski , 05.05.2016

    Proszę o przepis tego kapuśniaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Koda

    Miroslaw Koda , 05.05.2016

    Smacznego dla wszystkich.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dereziński

    Andrzej Dereziński , 05.05.2016

    niem niem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pranszke Zofia

    Pranszke Zofia , 05.05.2016

    Juz kupilam kapuste i bedzie kapusniak :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Grygierczyk

    Krzysztof Grygierczyk , 05.05.2016

    Ciociu prosze gotowe zamiast przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Veronika Veronica

    Veronika Veronica , 19.06.2015

    mniam. smak z dzieciństwa :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kwaśnica
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z młodej kapustyKapuśniak z młodej kapusty

Choć zazwyczaj kapuśniak przyrządza się z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj przepis, w którym użyta została świeża. Aby smak zupy był wystarczająco intensywny, przygotuj ją na bazie wywaru z wołowiny. Kawałek mięsa z kością umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości. Następnie do bulionu dodaj poszatkowaną kapustę oraz kostkę rosołową i dolej wodę. Pozostałe warzywa – ziemniaki, marchewkę i pietruszkę – pokrój w dość drobną kostkę i dołącz do gotującego się wywaru. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej patelni, by stała się słodsza i wyrazistsza w smaku. Dodaj ją do zupy razem z liściem laurowym i zagotuj. Sparz, a potem obierz ze skórki pomidory, pokrój je i umieść w garnku z kapuśniakiem. Do przyprawienia użyj czarnego pieprzu, szczypty kminku oraz majeranku. Pod koniec gotowania wyjmij mięso z garnka, posiekaj i włóż z powrotem do zupy. Kapuśniak podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa – najlepiej kromki chleba na zakwasie. Danie udekoruj świeżym koperkiem. Przygotuj kulinarny klasyk w nowej odsłonie.