Kapuśniak z młodej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

701 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

640 osób wydrukowało

Pobierz pdf

841 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

50 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 listków

1 szczypta

1 szczypta

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, włóż do 1 litra zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj około 2 godzin.

Kapuśniak z młodej kapusty - Krok 1

Krok 2

Oczyść kapustę, pokrój i włóż do wywaru mięsnego. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i dolej 2 szklanki wody.

Kapuśniak z młodej kapusty - Krok 2

Krok 3

Obierz ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Pokrój w kostkę i dołóż do rosołu.

Kapuśniak z młodej kapusty - Krok 3

Krok 4

Cebulę posiekaj drobno, przesmaż chwilę na maśle, dodaj do zupy. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj liście laurowe i gotuj około 20 minut.

Kapuśniak z młodej kapusty - Krok 4

Krok 5

Sparz pomidory, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i krótko przed końcem gotowania dołóż do garnka. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Wyjmij mięso z rosołu, ostudź, pokrój w kostkę i włóż z powrotem do zupy.

Kapuśniak z młodej kapusty - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

22

Opinie o przepisie

  • Eryk Szerliński

    Eryk Szerliński , 07.08.2016

    Główne danie w Leicester:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Żurawski

    Marian Żurawski , 06.05.2016

    Bardzo dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jan Pietrzykowski

    Andrzej Jan Pietrzykowski , 05.05.2016

    To bardzo lubię najbardziej :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Guzek

    Anna Guzek , 05.05.2016

    Właśnie dzisiaj gotowałam w/g mojego przepisu, też był pyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.05.2016

    Jerzy, najlepsze dania wychodzą z głowy, to jest prawda! ale zawsze można wspomóc się dobrym przepisem ;) Marian https://www.przepisy.pl/przepis/kapusniak-ze-swiezej-kapusty-szczi?menu-of-the-day=2016-05-05%2Csoup&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=narracja&utm_content=przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.05.2016

    Roman, chcesz podzielić się przepisem? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Joniec Lorenc

    Anna Joniec Lorenc , 05.05.2016

    A ja poczekam aż mnie Aśka zaprosi. /jem aby żyć, a nie żyję aby jeść./

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Orzechowski

    Roman Orzechowski , 05.05.2016

    Dzsiaj gotowalem kwaśnicę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jankowska

    Maria Jankowska , 05.05.2016

    jutro już gotuję ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Antoni

    Jaroslaw Antoni , 05.05.2016

    Miodzio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Konieczny

    Jerzy Konieczny , 05.05.2016

    Nie musi być przepis.Do takich dań swoja wyobraźnia. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Meler

    Barbara Meler , 05.05.2016

    lubię taką zupkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska , 05.05.2016

    Uwielbiam pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Fizyczak

    Józef Fizyczak , 05.05.2016

    Kapustę zając wmłócił ,i pozostała tylko reszta ,ha,ha,ha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Liebchen

    Jan Liebchen , 05.05.2016

    ale gdzie ta kapusta? - marchewkę widzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Bielecki

    Zbigniew Bielecki , 05.05.2016

    Uwielbiam....z koperkiem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Żurawski

    Marian Żurawski , 05.05.2016

    Proszę o przepis tego kapuśniaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Koda

    Miroslaw Koda , 05.05.2016

    Smacznego dla wszystkich.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dereziński

    Andrzej Dereziński , 05.05.2016

    niem niem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pranszke Zofia

    Pranszke Zofia , 05.05.2016

    Juz kupilam kapuste i bedzie kapusniak :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Grygierczyk

    Krzysztof Grygierczyk , 05.05.2016

    Ciociu prosze gotowe zamiast przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Veronika Veronica

    Veronika Veronica , 19.06.2015

    mniam. smak z dzieciństwa :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mini pita z tuńczykiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z młodej kapustyKapuśniak z młodej kapusty

Choć zazwyczaj kapuśniak przyrządza się z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj przepis, w którym użyta została świeża. Aby smak zupy był wystarczająco intensywny, przygotuj ją na bazie wywaru z wołowiny. Kawałek mięsa z kością umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości. Następnie do bulionu dodaj poszatkowaną kapustę oraz kostkę rosołową i dolej wodę. Pozostałe warzywa – ziemniaki, marchewkę i pietruszkę – pokrój w dość drobną kostkę i dołącz do gotującego się wywaru. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej patelni, by stała się słodsza i wyrazistsza w smaku. Dodaj ją do zupy razem z liściem laurowym i zagotuj. Sparz, a potem obierz ze skórki pomidory, pokrój je i umieść w garnku z kapuśniakiem. Do przyprawienia użyj czarnego pieprzu, szczypty kminku oraz majeranku. Pod koniec gotowania wyjmij mięso z garnka, posiekaj i włóż z powrotem do zupy. Kapuśniak podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa – najlepiej kromki chleba na zakwasie. Danie udekoruj świeżym koperkiem. Przygotuj kulinarny klasyk w nowej odsłonie.