
Składniki
2 sztuki
null
null
0.5 sztuki
500 mililitrów
2 sztuki
3 łyżeczki
1 kilogram
200 gramów
1.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natnij w romby skórę łopatki. Popierz, posól i włóż do brytfanny.
Krok 2
Następnie dodaj nóżki i przez 30 minut piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Po tym czasie dolej 2 szklanki wody i piwo.
Krok 4
Piecz kolejne 30 minut polewając wywarem spod mięsa.
Krok 5
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż.
Krok 6
Pokrój kapustę w romby i dodaj do mięsa razem z cebulą oraz czosnkiem i piecz kolejne 30 minut, przy czym na ostatnie 20 minut zwiększ temperaturę do 200 stopni.
Krok 7
Do kapusty wmieszaj delikatnie cr?me fraîche doprawiając pieprzem, papryką i solą. Gotowe mięso podawaj z kapustą i wywarem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej






























