Domowy pasztet z grzybami leśnymi - z mięsa | Przepisy.pl pixel

Pasztet domowy z leśnymi grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

244 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

770 osób wydrukowało

Pobierz pdf

750 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

10 sztuk

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

3 sztuki

3 ziarna

6 ziaren

3 ziarna

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

700 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgardle umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na patelni z pokrojoną w piórka, jedną cebulą (3-4 minuty) – dopraw solą i pieprzem. Wystudź.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa, listek, ziele oraz pieprz, smaż chwilę. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu kilka minut.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 2

Krok 3

Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj kostki Knorr, suszone grzyby, majeranek, rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wystudź, grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 3

Krok 4

Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 4

Krok 5

Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet domowy z leśnymi grzybamiPasztet domowy z leśnymi grzybami

Pasztet z dodatkiem grzybów leśnych jest bardziej kremowy od tego zrobionego wyłącznie z mięsa i obłędnie pachnie! Nieodłącznym składnikiem każdego pasztetu jest oczywiście wątróbka, która nadaje mu odpowiedniej konsystencji, oraz odrobina namoczonej bułki i gotowane warzywa. Najlepiej użyć mięsa mieszanego, czyli wołowiny i wieprzowiny, ale dodatek mięsa drobiowego lub dziczyzny będzie w pasztecie równie miele widziany. Nada się również podgardle lub boczek – pasztet nie może być suchy. W pasztecie z leśnymi grzybami nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, które pasują do tego zestawienia. Są to jałowiec i rozmaryn – smaki przywodzące na myśl dworską kuchnię staropolską. Pasztet podawaj na zimno, jako dodatek do kanapek lub przekąskę w ramach zimnej płyty na przyjęciu.