
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
10 sztuk
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
3 sztuki
3 ziarna
6 ziaren
3 ziarna
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
30 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
700 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgardle umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na patelni z pokrojoną w piórka, jedną cebulą (3-4 minuty) – dopraw solą i pieprzem. Wystudź.

Krok 2
Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa, listek, ziele oraz pieprz, smaż chwilę. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu kilka minut.

Krok 3
Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj kostki Knorr, suszone grzyby, majeranek, rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wystudź, grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski.

Krok 4
Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Krok 5
Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet domowy z leśnymi grzybami
Pasztet z dodatkiem grzybów leśnych jest bardziej kremowy od tego zrobionego wyłącznie z mięsa i wspaniale pachnie! Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu i przyrządź ten przysmak w swoim domu. Zapewniamy, że pasztet z grzybami leśnymi nie ma sobie równych. Zaserwuj go na większą okazję, a zaprezentujesz się jako doskonały gospodarz!
Dla kogo?
Polecamy pasztet z grzybów wszystkim miłośnikom leśnych przysmaków oraz podrobów mięsnych. W tej wersji specjał charakteryzuje się kremową konsystencją, wyjątkowym aromatem i smakiem, który zostałby doceniony przez każdego krytyka kulinarnego. Wypróbuj pasztet z grzybów leśnych!
Na jaką okazję?
Pasztet domowy z grzybami leśnymi podawaj na zimno jako dodatek do kanapek. Rozsmaruj go po powierzchni świeżego pieczywa i ciesz się smacznym śniadaniem. Pasztet z grzybami suszonymi możesz również zaserwować jako przekąskę w ramach zimnej płyty na przyjęciu. Uważaj – szybko zniknie ze stołu i talerzy gości!
Czy wiesz, że?
Nieodłącznym składnikiem każdego pasztetu domowego z leśnych grzybów jest oczywiście wątróbka, która nadaje mu odpowiednią konsystencję, oraz odrobina namoczonej bułki i gotowane warzywa. Najlepiej użyć mięsa mieszanego, czyli wołowiny i wieprzowiny, ale dodatek mięsa drobiowego lub dziczyzny będzie w pasztecie równie mile widziany. Dobrze sprawdzi się również podgardle lub boczek – pasztet z grzybami nie może być suchy.
Dla urozmaicenia:
W pasztecie z leśnymi grzybami nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, które pasują do tego zestawienia. Są to jałowiec i rozmaryn – smaki przywodzące na myśl dworską kuchnię staropolską. Przepis na pasztet z grzybami z tymi dodatkami będzie bez dwóch zdań nie do podrobienia.