Domowy pasztet z grzybami leśnymi - z mięsa | Przepisy.pl pixel

Pasztet domowy z leśnymi grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

259 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

824 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

832 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

10 sztuk

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

3 sztuki

3 ziarna

6 ziaren

3 ziarna

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

700 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgardle umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na patelni z pokrojoną w piórka, jedną cebulą (3-4 minuty) – dopraw solą i pieprzem. Wystudź.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa, listek, ziele oraz pieprz, smaż chwilę. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu kilka minut.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 2

Krok 3

Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj kostki Knorr, suszone grzyby, majeranek, rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wystudź, grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 3

Krok 4

Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 4

Krok 5

Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet domowy z leśnymi grzybamiPasztet domowy z leśnymi grzybami

Pasztet z dodatkiem grzybów leśnych jest bardziej kremowy od tego zrobionego wyłącznie z mięsa i obłędnie pachnie! Nieodłącznym składnikiem każdego pasztetu jest oczywiście wątróbka, która nadaje mu odpowiedniej konsystencji, oraz odrobina namoczonej bułki i gotowane warzywa. Najlepiej użyć mięsa mieszanego, czyli wołowiny i wieprzowiny, ale dodatek mięsa drobiowego lub dziczyzny będzie w pasztecie równie miele widziany. Nada się również podgardle lub boczek – pasztet nie może być suchy. W pasztecie z leśnymi grzybami nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, które pasują do tego zestawienia. Są to jałowiec i rozmaryn – smaki przywodzące na myśl dworską kuchnię staropolską. Pasztet podawaj na zimno, jako dodatek do kanapek lub przekąskę w ramach zimnej płyty na przyjęciu.