Domowy pasztet z grzybami leśnymi - z mięsa | Przepisy.pl pixel

Pasztet domowy z leśnymi grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

262 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

840 osób wydrukowało

Pobierz pdf

854 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

10 sztuk

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

3 sztuki

3 ziarna

6 ziaren

3 ziarna

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

700 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgardle umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na patelni z pokrojoną w piórka, jedną cebulą (3-4 minuty) – dopraw solą i pieprzem. Wystudź.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa, listek, ziele oraz pieprz, smaż chwilę. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu kilka minut.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 2

Krok 3

Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj kostki Knorr, suszone grzyby, majeranek, rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wystudź, grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 3

Krok 4

Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 4

Krok 5

Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet domowy z leśnymi grzybami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet domowy z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet domowy z leśnymi grzybamiPasztet domowy z leśnymi grzybami

Pasztet z dodatkiem grzybów leśnych jest bardziej kremowy od tego zrobionego wyłącznie z mięsa i wspaniale pachnie! Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu i przyrządź ten przysmak w swoim domu. Zapewniamy, że pasztet z grzybami leśnymi nie ma sobie równych. Zaserwuj go na większą okazję, a zaprezentujesz się jako doskonały gospodarz!

Dla kogo?

Polecamy pasztet z grzybów wszystkim miłośnikom leśnych przysmaków oraz podrobów mięsnych. W tej wersji specjał charakteryzuje się kremową konsystencją, wyjątkowym aromatem i smakiem, który zostałby doceniony przez każdego krytyka kulinarnego. Wypróbuj pasztet z grzybów leśnych! 

Na jaką okazję?

Pasztet domowy z grzybami leśnymi podawaj na zimno jako dodatek do kanapek. Rozsmaruj go po powierzchni świeżego pieczywa i ciesz się smacznym śniadaniem. Pasztet z grzybami suszonymi możesz również zaserwować jako przekąskę w ramach zimnej płyty na przyjęciu. Uważaj – szybko zniknie ze stołu i talerzy gości!

Czy wiesz, że?

Nieodłącznym składnikiem każdego pasztetu domowego z leśnych grzybów jest oczywiście wątróbka, która nadaje mu odpowiednią konsystencję, oraz odrobina namoczonej bułki i gotowane warzywa. Najlepiej użyć mięsa mieszanego, czyli wołowiny i wieprzowiny, ale dodatek mięsa drobiowego lub dziczyzny będzie w pasztecie równie mile widziany. Dobrze sprawdzi się również podgardle lub boczek – pasztet z grzybami nie może być suchy. 

Dla urozmaicenia:

W pasztecie z leśnymi grzybami nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, które pasują do tego zestawienia. Są to jałowiec i rozmaryn – smaki przywodzące na myśl dworską kuchnię staropolską. Przepis na pasztet z grzybami z tymi dodatkami będzie bez dwóch zdań nie do podrobienia.