
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
10 sztuk
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
3 sztuki
3 ziarna
6 ziaren
3 ziarna
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
30 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
700 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgardle umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na patelni z pokrojoną w piórka, jedną cebulą (3-4 minuty) – dopraw solą i pieprzem. Wystudź.

Krok 2
Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa, listek, ziele oraz pieprz, smaż chwilę. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu kilka minut.

Krok 3
Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj kostki Knorr, suszone grzyby, majeranek, rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wystudź, grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski.

Krok 4
Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Krok 5
Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet domowy z leśnymi grzybami
Pasztet z dodatkiem grzybów leśnych jest bardziej kremowy od tego zrobionego wyłącznie z mięsa i wspaniale pachnie! Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu i przyrządź ten przysmak w swoim domu. Zapewniamy, że pasztet z grzybami leśnymi nie ma sobie równych. Zaserwuj go na większą okazję, a zaprezentujesz się jako doskonały gospodarz!
Dla kogo?
Polecamy pasztet z grzybów wszystkim miłośnikom leśnych przysmaków oraz podrobów mięsnych. W tej wersji specjał charakteryzuje się kremową konsystencją, wyjątkowym aromatem i smakiem, który zostałby doceniony przez każdego krytyka kulinarnego. Wypróbuj pasztet z grzybów leśnych!
Na jaką okazję?
Pasztet domowy z grzybami leśnymi podawaj na zimno jako dodatek do kanapek. Rozsmaruj go po powierzchni świeżego pieczywa i ciesz się smacznym śniadaniem. Pasztet z grzybami suszonymi możesz również zaserwować jako przekąskę w ramach zimnej płyty na przyjęciu. Uważaj – szybko zniknie ze stołu i talerzy gości!
Czy wiesz, że?
Nieodłącznym składnikiem każdego pasztetu domowego z leśnych grzybów jest oczywiście wątróbka, która nadaje mu odpowiednią konsystencję, oraz odrobina namoczonej bułki i gotowane warzywa. Najlepiej użyć mięsa mieszanego, czyli wołowiny i wieprzowiny, ale dodatek mięsa drobiowego lub dziczyzny będzie w pasztecie równie mile widziany. Dobrze sprawdzi się również podgardle lub boczek – pasztet z grzybami nie może być suchy.
Dla urozmaicenia:
W pasztecie z leśnymi grzybami nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, które pasują do tego zestawienia. Są to jałowiec i rozmaryn – smaki przywodzące na myśl dworską kuchnię staropolską. Przepis na pasztet z grzybami z tymi dodatkami będzie bez dwóch zdań nie do podrobienia.