Przepisy na Pasztet | Przepisy.pl pixel

Dania z Pasztetem

55 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PasztetPasztet

Jeśli szukasz uniwersalnego dania mięsnego, to pasztet będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Pasuje zarówno na święta, jak i na co dzień. Możesz podawać go na ciepło lub zimno, jako danie główne lub przekąskę. Najczęściej przygotowuje się go z mieszanki mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Zastanawiasz się, jak zrobić pasztet? Mięso duś w wywarze z warzywami (np. marchewką, pietruszką, cebulą i selerem) oraz dodatkiem przypraw. By podkreślić smak dania, użyj pieprzu, ziela angielskiego, kolendry, liści laurowych i ziaren jałowca. Ugotowane mięso odłóż na jeden dzień do lodówki. Nazajutrz przemiel je przez maszynkę (pamiętaj, by zrobić to trzykrotnie!) i połącz z jajkiem oraz namoczoną bułką. Przygotowaną masę włóż do formy. Jeśli nie chcesz, aby po upieczeniu pasztet był suchy, połóż na dnie formy plastry słoniny. Pasztet możesz także zapiec w cieście lub zalać galaretą, a składniki w dowolny sposób modyfikować, np. dodając do farszu grzyby, żurawinę czy suszone pomidory lub śliwki. Choć największą popularnością cieszą się pasztety mięsne, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić wersję rybną (np. z łososia, dorsza czy sandacza), a nawet serową. Pasztety idealnie komponują się z różnymi sosami i przetworami. Ich smak urozmaicisz zarówno delikatnymi sosami: śmietanowym czy koperkowym, jak i mocniejszymi: chrzanowym, pieprzowym lub serowym. Doskonałym dodatkiem do nich będą także konfitury z borówek, malin czy jeżyn. Pasztet wykorzystasz do przyrządzenia wielu dań: naleśników, sałatek, tostów, a nawet pierogów, które możesz podawać z zestawem surówek i barszczem czerwonym. Jeśli szukasz inspiracji na przekąskę, przyrządź ją z pieczonym pasztetem. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Miks sałat umyj, osusz w wirówce i ułóż na półmisku. Następnie pokrój ogórka, pieczony pasztet i pomidory. Pokrojone składniki dodaj do sałatki, a całość połącz sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na pasztet i zobacz do przyrządzenia jakich dań możesz go użyć!