Dania z Pasztetem
55 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Pasztet
Jeśli szukasz uniwersalnego dania mięsnego, to pasztet będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Pasuje zarówno na święta, jak i na co dzień. Możesz podawać go na ciepło lub zimno, jako danie główne lub przekąskę. Najczęściej przygotowuje się go z mieszanki mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Zastanawiasz się, jak zrobić pasztet? Mięso duś w wywarze z warzywami (np. marchewką, pietruszką, cebulą i selerem) oraz dodatkiem przypraw. By podkreślić smak dania, użyj pieprzu, ziela angielskiego, kolendry, liści laurowych i ziaren jałowca. Ugotowane mięso odłóż na jeden dzień do lodówki. Nazajutrz przemiel je przez maszynkę (pamiętaj, by zrobić to trzykrotnie!) i połącz z jajkiem oraz namoczoną bułką. Przygotowaną masę włóż do formy. Jeśli nie chcesz, aby po upieczeniu pasztet był suchy, połóż na dnie formy plastry słoniny. Pasztet możesz także zapiec w cieście lub zalać galaretą, a składniki w dowolny sposób modyfikować, np. dodając do farszu grzyby, żurawinę czy suszone pomidory lub śliwki. Choć największą popularnością cieszą się pasztety mięsne, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić wersję rybną (np. z łososia, dorsza czy sandacza), a nawet serową. Pasztety idealnie komponują się z różnymi sosami i przetworami. Ich smak urozmaicisz zarówno delikatnymi sosami: śmietanowym czy koperkowym, jak i mocniejszymi: chrzanowym, pieprzowym lub serowym. Doskonałym dodatkiem do nich będą także konfitury z borówek, malin czy jeżyn. Pasztet wykorzystasz do przyrządzenia wielu dań: naleśników, sałatek, tostów, a nawet pierogów, które możesz podawać z zestawem surówek i barszczem czerwonym. Jeśli szukasz inspiracji na przekąskę, przyrządź ją z pieczonym pasztetem. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Miks sałat umyj, osusz w wirówce i ułóż na półmisku. Następnie pokrój ogórka, pieczony pasztet i pomidory. Pokrojone składniki dodaj do sałatki, a całość połącz sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na pasztet i zobacz do przyrządzenia jakich dań możesz go użyć!