Przepisy na Pasztet | Przepisy.pl pixel

Dania z Pasztetem

55 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PasztetPasztet

Jeśli szukasz uniwersalnego dania mięsnego, to pasztet będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Pasuje zarówno na święta, jak i na co dzień. Możesz podawać go na ciepło lub zimno, jako danie główne lub przekąskę. Najczęściej przygotowuje się go z mieszanki mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Zastanawiasz się, jak zrobić pasztet? Mięso duś w wywarze z warzywami (np. marchewką, pietruszką, cebulą i selerem) oraz dodatkiem przypraw. By podkreślić smak dania, użyj pieprzu, ziela angielskiego, kolendry, liści laurowych i ziaren jałowca. Ugotowane mięso odłóż na jeden dzień do lodówki. Nazajutrz przemiel je przez maszynkę (pamiętaj, by zrobić to trzykrotnie!) i połącz z jajkiem oraz namoczoną bułką. Przygotowaną masę włóż do formy. Jeśli nie chcesz, aby po upieczeniu pasztet był suchy, połóż na dnie formy plastry słoniny. Pasztet możesz także zapiec w cieście lub zalać galaretą, a składniki w dowolny sposób modyfikować, np. dodając do farszu grzyby, żurawinę czy suszone pomidory lub śliwki. Choć największą popularnością cieszą się pasztety mięsne, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić wersję rybną (np. z łososia, dorsza czy sandacza), a nawet serową. Pasztety idealnie komponują się z różnymi sosami i przetworami. Ich smak urozmaicisz zarówno delikatnymi sosami: śmietanowym czy koperkowym, jak i mocniejszymi: chrzanowym, pieprzowym lub serowym. Doskonałym dodatkiem do nich będą także konfitury z borówek, malin czy jeżyn. Pasztet wykorzystasz do przyrządzenia wielu dań: naleśników, sałatek, tostów, a nawet pierogów, które możesz podawać z zestawem surówek i barszczem czerwonym. Jeśli szukasz inspiracji na przekąskę, przyrządź ją z pieczonym pasztetem. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Miks sałat umyj, osusz w wirówce i ułóż na półmisku. Następnie pokrój ogórka, pieczony pasztet i pomidory. Pokrojone składniki dodaj do sałatki, a całość połącz sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na pasztet i zobacz do przyrządzenia jakich dań możesz go użyć!