Pasztet

55 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (55)

Pasztet domowy

84

średnie

90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną

36

łatwe

90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Pasztet domowy z indyka

43

łatwe

90 min.
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego ku...
Pasztet mieszany

45

łatwe

90 min.
Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, dro...
Pasztet z żurawiną i rozmarynem

46

łatwe

90 min.
Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie św...
Pasztet domowy z leśnymi grzybami

30

średnie

90 min.
Pasztet z dodatkiem grzybów leśnych jest bardziej kremowy od tego zrobionego wyłącznie z mięsa i...
Pasztet z suszonymi pomidorami

42

łatwe

90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Pasztet z królika

37

średnie

90 min.
Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A...
Pasztet z selera

17

łatwe

90 min.
Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, ryb, soczewicy lub… selera. Nie wierzysz? Wy...
Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym

26

łatwe

90 min.
Dobry pasztet stanowi doskonałe urozmaicenie śniadania, kolacji, a także imprezowego menu, które...
Pasztet z wątróbki

16

średnie

60 min.
To delikatny, mięciutki pasztet, który z łatwością zrobisz w domu w zaledwie godzinę, ponieważ ni...
Pasztet z wątróbek a la foie gras

9

średnie

90 min.
Są takie potrawy, których boisz się przyrządzać, bo myślisz, że to za trudne? Przecież zawsze moż...
Pasztet z wątróbki drobiowej

3

łatwe

30 min.
Pasztet z wątróbki drobiowej to delikatna wersja popularnego dania. Ta część kurczaka lub indyka...
Pasztet z zająca

1

trudne

90 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do kanapek, koniecznie wypróbuj pasztet z zająca. Do jego przyg...
Pasztet z karpia

1

średnie

90 min.
Pasztet z łososia

(-)

średnie

60 min.
Pasztet sojowy

1

łatwe

- min.
Pasztetowy tort

(-)

trudne

45 min.
Sojowy pasztet

(-)

średnie

90 min.
Selerowy pasztet

(-)

łatwe

30 min.
Pasztet grzybowy

(-)

średnie

90 min.
Pasztet drobiowy

4

średnie

90 min.
Nie wiesz, co zrobić z udkami z kurczaka, które gotowały się wraz z warzywami w rosole? Zwróć uwa...
Pasztet z warzywami

7

średnie

90 min.
Pasztet polski

1

średnie

90 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PasztetPasztet

Jeśli szukasz uniwersalnego dania mięsnego, to pasztet będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Pasuje zarówno na święta, jak i na co dzień. Możesz podawać go na ciepło lub zimno, jako danie główne lub przekąskę. Najczęściej przygotowuje się go z mieszanki mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Zastanawiasz się, jak zrobić pasztet? Mięso duś w wywarze z warzywami (np. marchewką, pietruszką, cebulą i selerem) oraz dodatkiem przypraw. By podkreślić smak dania, użyj pieprzu, ziela angielskiego, kolendry, liści laurowych i ziaren jałowca. Ugotowane mięso odłóż na jeden dzień do lodówki. Nazajutrz przemiel je przez maszynkę (pamiętaj, by zrobić to trzykrotnie!) i połącz z jajkiem oraz namoczoną bułką. Przygotowaną masę włóż do formy. Jeśli nie chcesz, aby po upieczeniu pasztet był suchy, połóż na dnie formy plastry słoniny. Pasztet możesz także zapiec w cieście lub zalać galaretą, a składniki w dowolny sposób modyfikować, np. dodając do farszu grzyby, żurawinę czy suszone pomidory lub śliwki. Choć największą popularnością cieszą się pasztety mięsne, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić wersję rybną (np. z łososia, dorsza czy sandacza), a nawet serową. Pasztety idealnie komponują się z różnymi sosami i przetworami. Ich smak urozmaicisz zarówno delikatnymi sosami: śmietanowym czy koperkowym, jak i mocniejszymi: chrzanowym, pieprzowym lub serowym. Doskonałym dodatkiem do nich będą także konfitury z borówek, malin czy jeżyn. Pasztet wykorzystasz do przyrządzenia wielu dań: naleśników, sałatek, tostów, a nawet pierogów, które możesz podawać z zestawem surówek i barszczem czerwonym. Jeśli szukasz inspiracji na przekąskę, przyrządź ją z pieczonym pasztetem. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Miks sałat umyj, osusz w wirówce i ułóż na półmisku. Następnie pokrój ogórka, pieczony pasztet i pomidory. Pokrojone składniki dodaj do sałatki, a całość połącz sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na pasztet i zobacz do przyrządzenia jakich dań możesz go użyć!