
Składniki
1 kilogram
300 gramów
2 sztuki
4 sztuki
130 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła. Odstaw do wystygnięcia. Kajzerkę namocz w wodzie.

Krok 2
Mięso, warzywa z rosołu oraz cebulę zmiel drobno w maszynce do mielenia.

Krok 3
Do zmielonej masy dodaj jajka, pozostałe masło, odciśniętą bułkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Krok 4
Do formy wyłożonej pergaminem przełóż masę i wygładź ją z wierzchu na równo. Piecz w temp. 170 st. C przez około 70 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z mięsa z rosołu
Rosół to twoje popisowe danie, ale często brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać mięso z rosołu? Po ugotowaniu wywaru nie prezentuje się już zbyt apetycznie, ale nie chcesz go marnować? Przygotuj więc pasztet z mięsa z rosołu. Przekonasz się, że w tej formie będzie naprawdę apetyczne, a potrawa przygotowana według naszych wskazówek zniknie z talerzy błyskawicznie.
Dla kogo?
Dla sprytnych szefów kuchni, którym zależy na tym, by w maksymalnym stopniu wykorzystać zmagazynowaną w spiżarni i lodówce żywność. Mięso, które zostało z gotowania rosołu, to nadal wartościowy produkt, dlatego nie należy go marnować.
Na jaką okazję?
Taki pasztet śmiało możesz podać na półmisku podczas uroczystego spotkania przy stole. Przekonaj się, że gotowanie z resztek może dawać naprawdę doskonałe efekty. Nie musisz przyrządzać go wyłącznie przy specjalnych okazjach. Domowy pasztet świetnie pasuje do codziennych kanapek.
Czy wiesz, że?
Zwróć uwagę, że w recepturze użyjesz także warzyw z rosołu. Jak widać, nadają się nie tylko do przyrządzenia kultowej sałatki jarzynowej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz naprawdę wilgotne pasztety, do masy możesz dodać kilka łyżek ugotowanego rosołu. Zachowaj jednak umiar, by nie okazała się za mało zwarta. Wierzch dania udekoruj np. czarnuszką. Pasztet świetnie smakuje z ogórkami kiszonymi lub sałatką z pomidorów.