Dania mięsne - przepisy na potrawy z mięsem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z mięsem

3078 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z mięsemDania z mięsem

Masz ochotę na aromatyczne, pełne smaku danie z mięsem? Wypróbuj koniecznie prezentowanych poniżej przepisów. Mięsne dania stanowią nieodłączny element polskiej kuchni. Wybierać można spośród wielu propozycji na różne rodzaje kotletów, na przykład schabowe, mielone, drobiowe, de volaille, a także bitki, mięsa pieczone, duszone czy pulpety.  Gdy masz ochotę na coś wykwintnego, co można również podać przy okazji eleganckiej kolacji, zdecyduj się na steki, befsztyki, polędwiczki wieprzowe w smacznym sosie lub pieczenie faszerowane. By skomponować pełny posiłek, wystarczy zaledwie kilka dodatków: w zależności od sposobu przyrządzenia mięsa, mogą to być ziemniaki gotowane w ziołach lub opiekane, kasza gryczana, ryż, a także sezonowe sałatki. Dania z mięsem przybierają często postać potraw jednogarnkowych. Znakomitym przykładem są tutaj gulasze, lecza lub boeuf w różnej postaci, czyli wołowina po francusku („ boeuf” w języku francuskim oznacza bowiem właśnie „wołowinę”). Szczególnie dobrze je przygotowywać jesienno-zimową porą i dołączać do dań cukinie, dynie, marchewki lub bakłażany. Potrawy z mięsem to również wszystkie te, w których składnik mięsny niekoniecznie podawany jest osobno, ale stanowi całość w połączeniu z innymi dodatkami. Wystarczy wziąć pod uwagę mięsne farsze w gołąbkach, zapiekankach, pierogach, jak również dania z makaronem, sałatki czy risotto z dodatkiem drobiu, wołowiny lub wieprzowiny. Mięsa królują również na większości stołów w czasie wszelkich uroczystości i świąt, np. Wielkanocy. To wtedy w menu dominują nie tylko kiełbasy i wędliny, lecz również pieczenie, w tym te ze schabu. Okazji, by przyrządzić pyszne danie mięsne jest zatem mnóstwo, a przepisów, które trzeba wypróbować jeszcze więcej. Bitki z karkówki z cebulą, włoski gulasz Peposo, pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym, duszony schab z białą rzodkwią i jabłkami w sosie z syropu klonowego i soku jabłkowego – to tylko niektóre z naszych propozycji na smaczne dania z mięsem. Zainspiruj się nimi  i koniecznie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.