Składniki
1 kilogram
500 gramów
150 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab oczyść z błon i tłuszczu. Pokrój w ok 1 cm grubości kotlety. Mięso oprósz dokładnie przyprawą do mięs.
Krok 2
Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w drobna kostkę, czosnek rozetrzyj na pastę, pietruszkę drobno posiekaj – wszystko razem wymieszaj z majonezem i ketchupem. Tak przygotowany farsz nałóż na poszczególne kotlety.
Krok 3
Posyp je po wierzchu żółtym serem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
Dobra rada:
Pieczarki można zastąpić pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem to alternatywa dla wszystkim doskonale znanych kotletów schabowych, które często goszczą na typowym polskim stole. Farsz na bazie majonezu świetnie współgra z soczystymi kawałkami mięsa, które uprzednio oprószono aromatyczną przyprawą. Czosnek i cebula nadają wyrazu, a lekko gorzka, ostra i jednocześnie słona natka pietruszki dodatkowo aromatyzuje potrawę. Schab pod pierzynką z sera prezentuje się obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Dla kogo?
Schab pod pierzynką z majonezem to kusząca opcja dla zwolenników mięsnych dań obiadowych. Potrawa przypadnie do gustu prawdziwym smakoszom kotletów schabowych, a także tym, którzy poszukują nowych doznań kulinarnych przy jednoczesnym niedużym wysiłku. Każdy, nawet początkujący kucharz powinien sprostać temu zadaniu. Zatem do dzieła!
Na jaką okazję?
Proces przygotowania potrawy nie jest skomplikowany, a pieczenie trwa zaledwie 15 minut. Kotlety schabowe z pieczarkami i serem oraz majonezem to świetna propozycja na codzienny obiad, ale nie tylko. Danie sprawdzi się także jako główny punkt niedzielnego spotkania w rodzinnym gronie. Kotlety pod pierzynką atrakcyjnie prezentują się na talerzu, dlatego są odpowiednią propozycją nawet podczas uroczystych okoliczności.
Czy wiesz, że?
Schab bywa trudny w obróbce mięsem. Jak przygotować soczyste, pełne smaku kotlety? Sekret tkwi w marynacie! Kawałki mięsa marynuj na kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej jeszcze poprzedniego dnia. Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym smaczniejsze będzie. By schab nie był zbyt suchy, możesz dodać do każdej porcji odrobinę masła.
Dla urozmaicenia:
Przepis na schab pod pierzynką może być jedynie Twoją inspiracją, warto go dowolnie modyfikować. Jeśli nie przepadasz za pieczarkami, dobrym zamiennikiem będą suszone pomidory. Aromatyczne mięso serwuj w towarzystwie kaszy (sprawdzi się pęczak lub gryczana) albo pieczonych ziemniaków. By wzbogacić kompozycję, sprawdź nasze sprawdzone przepisy na surówki do obiadu!