Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
łatwe
7722 osoby zapisały
Składniki
1 kilogram
500 gramów
150 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab oczyść z błon i tłuszczu. Pokrój w ok 1 cm grubości kotlety. Mięso oprósz dokładnie przyprawą do mięs.
Krok 2
Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w drobna kostkę, czosnek rozetrzyj na pastę, pietruszkę drobno posiekaj – wszystko razem wymieszaj z majonezem i ketchupem. Tak przygotowany farsz nałóż na poszczególne kotlety.
Krok 3
Posyp je po wierzchu żółtym serem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
Dobra rada:
Pieczarki można zastąpić pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera to dobra alternatywa dla jego klasycznej wersji. Na początek umyty i osuszony schab bez kości pokrój na kawałki w formie kotletów. Następnie posyp gotową przyprawą do mięs. Zmieszaj składniki na farsz – pieczarki możesz z powodzeniem zastąpić śliwkami, dzięki którym potrawa zyska słodki posmak. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dodaj także pokrojoną w kostkę marchewkę i selera. Gotowy farsz wyłóż równomiernie na mięso. Posyp całość startym serem żółtym, mozzarellą, fetą lub serem pleśniowym. Podlej mięso wodą lub bulionem warzywnym, dzięki czemu będzie bardziej miękkie i aromatyczne. Na koniec posyp całość natką pietruszki. Tak przygotowane danie serwuj z kiszoną kapustą, opiekanymi w ziołach ziemniakami lub ulubioną kaszą. Sprawdzi się na przykład gryczana lub pęczak. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera. Koniecznie podziel się swoją opinią. Smacznego!