Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem żółtym | Przepisy.pl pixel

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

397

3113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4575 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9561 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

150 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść z błon i tłuszczu. Pokrój w ok 1 cm grubości kotlety. Mięso oprósz dokładnie przyprawą do mięs.

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w drobna kostkę, czosnek rozetrzyj na pastę, pietruszkę drobno posiekaj – wszystko razem wymieszaj z majonezem i ketchupem. Tak przygotowany farsz nałóż na poszczególne kotlety.

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - Krok 2

Krok 3

Posyp je po wierzchu żółtym serem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczarki można zastąpić pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.

59

Opinie o przepisie

  • Patka

    Patka , 18.04.2024

    Spróbuje ale po swojemu, wydaje mi się, że według tego przepisu danie nie może wyjść dobre. Schab albo leciutko wczesniej przysmażyć albo wydłużyć czas pieczenia. Ponadto jak warzywa mają się w 15 minut ładnie upiec ??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 18.12.2022

    TAK. Przepis wydaje się szybki i efektowny, podoba mi się. Do farszu dodam trochę papryki czerwonej pokrojonej w kostkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 17.12.2022

    Tak. Przepis jest wyśmienity. Schab wcześniej pozostawiam w przyprawach, aby był bardziej aromatyczny. Używam domowej mieszanki przypraw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 22.05.2022

    Bardzo dobre robiłam 2 razy dzisiaj kolejna porcja ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magdalena Wawrzaszek

    Magdalena Wawrzaszek , 03.12.2021

    Tak*ja jeszcze na każdego schabowego daje oo kawałku masła do pieczenia. Dzięki temu mięso nie wysycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ktoś

    Ktoś , 20.06.2021

    Na blachę dawać papier do pieczenia czy folię aluminiową?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Najbor

    Anna Najbor , 27.09.2018

    Bardzo dobre danie. Ja jednak schab trzymałam w piekarniku dłużej niż w przepisie. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kosela

    Marcin Kosela , 18.03.2017

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Jaszczak

    Zofia Jaszczak , 24.02.2016

    Schab troche potluklam i wyszlo bardzo dobre danie , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Sarowska

    Sara Sarowska , 25.12.2015

    Ja schab utłukłam.Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Podsiadło

    Katarzyna Podsiadło , 29.11.2015

    Pyszne danie ;-) Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Dambalova

    Halina Dambalova , 29.11.2015

    To jusz czas na przepisy , Swieta Bozego Narodzenia cos nowego !i pysznego !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Jarosław Lach

    Adrian Jarosław Lach , 29.11.2015

    nocka z kotletem?ochydne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Fara

    Ilona Fara , 29.11.2015

    chętnie spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 29.11.2015

    Pyszności.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kobierski

    Paweł Kobierski , 29.11.2015

    Zobaczymy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Harsson

    Damian Harsson , 20.10.2015

    https://www.facebook.com/Smakosz-1693561424190985/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia czajka

    kasia czajka , 20.10.2015

    Ja wydłużyłam czas do 20 minut,PYCHAAAA .naprawde polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ma Le

    Ma Le , 20.10.2015

    pierzynkę zostaw schab wyrzuc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Tomaszewska

    Monika Tomaszewska , 20.10.2015

    Bardzo mi sie podoba. Wyslij mi poczta elektroniczna prosze...tylko szybko bo zglodnialam na widok tego kotlecika :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Komorowska

    Ania Komorowska , 19.10.2015

    Prawdziwa bomba kaloryczna ale brzmi obłędnie!:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Markiel

    Małgorzata Markiel , 19.10.2015

    Jak się ukroi cienkie plastry,to starczy 15minut,a kalorie jak we wszystkim,trzeba jeść łyżeczka, pyszne Jadzia,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Markiel

    Małgorzata Markiel , 19.10.2015

    Dzisiaj zrobilam, pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Bartkowiak

    Karolina Bartkowiak , 19.10.2015

    Bardziej kalorycznie to się chyba nie dało...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Augustowski

    Patryk Augustowski , 19.10.2015

    ciekawe ile to ma kalorii ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Leń

    Danuta Leń , 19.10.2015

    Ale pychotka sywia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Matuszak

    Marek Matuszak , 19.10.2015

    Brakuje mi do tego kufla polskiego piwa.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego seraSchab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera

Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem to alternatywa dla wszystkim doskonale znanych kotletów schabowych, które często goszczą na typowym polskim stole. Farsz na bazie majonezu świetnie współgra z soczystymi kawałkami mięsa, które uprzednio oprószono aromatyczną przyprawą. Czosnek i cebula nadają wyrazu, a lekko gorzka, ostra i jednocześnie słona natka pietruszki dodatkowo aromatyzuje potrawę. Schab pod pierzynką z sera prezentuje się obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Dla kogo?

Schab pod pierzynką z majonezem to kusząca opcja dla zwolenników mięsnych dań obiadowych. Potrawa przypadnie do gustu prawdziwym smakoszom kotletów schabowych, a także tym, którzy poszukują nowych doznań kulinarnych przy jednoczesnym niedużym wysiłku. Każdy, nawet początkujący kucharz powinien sprostać temu zadaniu. Zatem do dzieła!

Na jaką okazję?

Proces przygotowania potrawy nie jest skomplikowany, a pieczenie trwa zaledwie 15 minut. Kotlety schabowe z pieczarkami i serem oraz majonezem to świetna propozycja na codzienny obiad, ale nie tylko. Danie sprawdzi się także jako główny punkt niedzielnego spotkania w rodzinnym gronie. Kotlety pod pierzynką atrakcyjnie prezentują się na talerzu, dlatego są odpowiednią propozycją nawet podczas uroczystych okoliczności.

Czy wiesz, że?

Schab bywa trudny w obróbce mięsem. Jak przygotować soczyste, pełne smaku kotlety? Sekret tkwi w marynacie! Kawałki mięsa marynuj na kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej jeszcze poprzedniego dnia. Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym smaczniejsze będzie. By schab nie był zbyt suchy, możesz dodać do każdej porcji odrobinę masła.

Dla urozmaicenia:

Przepis na schab pod pierzynką może być jedynie Twoją inspiracją, warto go dowolnie modyfikować. Jeśli nie przepadasz za pieczarkami, dobrym zamiennikiem będą suszone pomidory. Aromatyczne mięso serwuj w towarzystwie kaszy (sprawdzi się pęczak lub gryczana) albo pieczonych ziemniaków. By wzbogacić kompozycję, sprawdź nasze sprawdzone przepisy na surówki do obiadu!