Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

335

2780 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3666 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7567 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

150 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść z błon i tłuszczu. Pokrój w ok 1 cm grubości kotlety. Mięso oprósz dokładnie przyprawą do mięs.

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w drobna kostkę, czosnek rozetrzyj na pastę, pietruszkę drobno posiekaj – wszystko razem wymieszaj z majonezem i ketchupem. Tak przygotowany farsz nałóż na poszczególne kotlety.

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - Krok 2

Krok 3

Posyp je po wierzchu żółtym serem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczarki można zastąpić pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.

50

Opinie o przepisie

  • Anna Najbor

    Anna Najbor , 27.09.2018

    Bardzo dobre danie. Ja jednak schab trzymałam w piekarniku dłużej niż w przepisie. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kosela

    Marcin Kosela , 18.03.2017

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Jaszczak

    Zofia Jaszczak , 24.02.2016

    Schab troche potluklam i wyszlo bardzo dobre danie , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Sarowska

    Sara Sarowska , 25.12.2015

    Ja schab utłukłam.Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Podsiadło

    Katarzyna Podsiadło , 29.11.2015

    Pyszne danie ;-) Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Dambalova

    Halina Dambalova , 29.11.2015

    To jusz czas na przepisy , Swieta Bozego Narodzenia cos nowego !i pysznego !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Jarosław Lach

    Adrian Jarosław Lach , 29.11.2015

    nocka z kotletem?ochydne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Fara

    Ilona Fara , 29.11.2015

    chętnie spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 29.11.2015

    Pyszności.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kobierski

    Paweł Kobierski , 29.11.2015

    Zobaczymy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Harsson

    Damian Harsson , 20.10.2015

    https://www.facebook.com/Smakosz-1693561424190985/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia czajka

    kasia czajka , 20.10.2015

    Ja wydłużyłam czas do 20 minut,PYCHAAAA .naprawde polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ma Le

    Ma Le , 20.10.2015

    pierzynkę zostaw schab wyrzuc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Tomaszewska

    Monika Tomaszewska , 20.10.2015

    Bardzo mi sie podoba. Wyslij mi poczta elektroniczna prosze...tylko szybko bo zglodnialam na widok tego kotlecika :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Komorowska

    Ania Komorowska , 19.10.2015

    Prawdziwa bomba kaloryczna ale brzmi obłędnie!:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Markiel

    Małgorzata Markiel , 19.10.2015

    Jak się ukroi cienkie plastry,to starczy 15minut,a kalorie jak we wszystkim,trzeba jeść łyżeczka, pyszne Jadzia,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Markiel

    Małgorzata Markiel , 19.10.2015

    Dzisiaj zrobilam, pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Bartkowiak

    Karolina Bartkowiak , 19.10.2015

    Bardziej kalorycznie to się chyba nie dało...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Augustowski

    Patryk Augustowski , 19.10.2015

    ciekawe ile to ma kalorii ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Leń

    Danuta Leń , 19.10.2015

    Ale pychotka sywia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Matuszak

    Marek Matuszak , 19.10.2015

    Brakuje mi do tego kufla polskiego piwa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Avi Marta

    Avi Marta , 19.10.2015

    te 15 min w piekarniku to nie za malo na schab ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Lineage

    Marta Lineage , 19.10.2015

    15 min to nie za malo na surowy schab?? ;P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 1000 pomysłów na Święta

    1000 pomysłów na Święta , 19.10.2015

    Aneta Bielak-Szymanek ooo, brzmi pysznie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 1000 pomysłów na Święta

    1000 pomysłów na Święta , 19.10.2015

    Super pomysł <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 19.10.2015

    Aneta Bielak-Szymanek spróbujemy Twojego przepisu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Kląskała

    Ryszard Kląskała , 19.10.2015

    Ja tam do jedzenia siadam przy stole bo nie lubię okruchów w łóżku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 19.10.2015

    Pierzynka musi być apetyczna. Nasza jest z majonezu i żółtego sera ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 19.10.2015

    wygląda pysznie :) pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Bielak-Szymanek

    Aneta Bielak-Szymanek , 19.10.2015

    do tego jeszcze surowa cebula i marchew i dopiero majonez i ser i wtedy jest ekstra! polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego seraSchab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera to dobra alternatywa dla jego klasycznej wersji. Na początek umyty i osuszony schab bez kości pokrój na kawałki w formie kotletów. Następnie posyp gotową przyprawą do mięs. Zmieszaj składniki na farsz – pieczarki możesz z powodzeniem zastąpić śliwkami, dzięki którym potrawa zyska słodki posmak. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dodaj także pokrojoną w kostkę marchewkę i selera. Gotowy farsz wyłóż równomiernie na mięso. Posyp całość startym serem żółtym, mozzarellą, fetą lub serem pleśniowym. Podlej mięso wodą lub bulionem warzywnym, dzięki czemu będzie bardziej miękkie i aromatyczne. Na koniec posyp całość natką pietruszki. Tak przygotowane danie serwuj z kiszoną kapustą, opiekanymi w ziołach ziemniakami lub ulubioną kaszą. Sprawdzi się na przykład gryczana lub pęczak. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera. Koniecznie podziel się swoją opinią. Smacznego!