Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

328

2729 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3576 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7382 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

150 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść z błon i tłuszczu. Pokrój w ok 1 cm grubości kotlety. Mięso oprósz dokładnie przyprawą do mięs.

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w drobna kostkę, czosnek rozetrzyj na pastę, pietruszkę drobno posiekaj – wszystko razem wymieszaj z majonezem i ketchupem. Tak przygotowany farsz nałóż na poszczególne kotlety.

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - Krok 2

Krok 3

Posyp je po wierzchu żółtym serem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczarki można zastąpić pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.

50

Opinie o przepisie

  • Anna Najbor

    Anna Najbor, 27.09.2018

    Bardzo dobre danie. Ja jednak schab trzymałam w piekarniku dłużej niż w przepisie. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kosela

    Marcin Kosela, 18.03.2017

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Jaszczak

    Zofia Jaszczak, 24.02.2016

    Schab troche potluklam i wyszlo bardzo dobre danie , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Sarowska

    Sara Sarowska, 25.12.2015

    Ja schab utłukłam.Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Podsiadło

    Katarzyna Podsiadło, 29.11.2015

    Pyszne danie ;-) Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Dambalova

    Halina Dambalova, 29.11.2015

    To jusz czas na przepisy , Swieta Bozego Narodzenia cos nowego !i pysznego !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Jarosław Lach

    Adrian Jarosław Lach, 29.11.2015

    nocka z kotletem?ochydne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Fara

    Ilona Fara, 29.11.2015

    chętnie spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak, 29.11.2015

    Pyszności.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kobierski

    Paweł Kobierski, 29.11.2015

    Zobaczymy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Harsson

    Damian Harsson, 20.10.2015

    https://www.facebook.com/Smakosz-1693561424190985/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia czajka

    kasia czajka, 20.10.2015

    Ja wydłużyłam czas do 20 minut,PYCHAAAA .naprawde polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ma Le

    Ma Le, 20.10.2015

    pierzynkę zostaw schab wyrzuc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Tomaszewska

    Monika Tomaszewska, 20.10.2015

    Bardzo mi sie podoba. Wyslij mi poczta elektroniczna prosze...tylko szybko bo zglodnialam na widok tego kotlecika :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Komorowska

    Ania Komorowska, 19.10.2015

    Prawdziwa bomba kaloryczna ale brzmi obłędnie!:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Markiel

    Małgorzata Markiel, 19.10.2015

    Jak się ukroi cienkie plastry,to starczy 15minut,a kalorie jak we wszystkim,trzeba jeść łyżeczka, pyszne Jadzia,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Markiel

    Małgorzata Markiel, 19.10.2015

    Dzisiaj zrobilam, pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Bartkowiak

    Karolina Bartkowiak, 19.10.2015

    Bardziej kalorycznie to się chyba nie dało...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Augustowski

    Patryk Augustowski, 19.10.2015

    ciekawe ile to ma kalorii ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Leń

    Danuta Leń, 19.10.2015

    Ale pychotka sywia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Matuszak

    Marek Matuszak, 19.10.2015

    Brakuje mi do tego kufla polskiego piwa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Avi Marta

    Avi Marta, 19.10.2015

    te 15 min w piekarniku to nie za malo na schab ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Lineage

    Marta Lineage, 19.10.2015

    15 min to nie za malo na surowy schab?? ;P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 1000 pomysłów na Święta

    1000 pomysłów na Święta, 19.10.2015

    Aneta Bielak-Szymanek ooo, brzmi pysznie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 1000 pomysłów na Święta

    1000 pomysłów na Święta, 19.10.2015

    Super pomysł <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 19.10.2015

    Aneta Bielak-Szymanek spróbujemy Twojego przepisu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Kląskała

    Ryszard Kląskała, 19.10.2015

    Ja tam do jedzenia siadam przy stole bo nie lubię okruchów w łóżku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 19.10.2015

    Pierzynka musi być apetyczna. Nasza jest z majonezu i żółtego sera ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass, 19.10.2015

    wygląda pysznie :) pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Bielak-Szymanek

    Aneta Bielak-Szymanek, 19.10.2015

    do tego jeszcze surowa cebula i marchew i dopiero majonez i ser i wtedy jest ekstra! polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego seraSchab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera to dobra alternatywa dla jego klasycznej wersji. Na początek umyty i osuszony schab bez kości pokrój na kawałki w formie kotletów. Następnie posyp gotową przyprawą do mięs. Zmieszaj składniki na farsz – pieczarki możesz z powodzeniem zastąpić śliwkami, dzięki którym potrawa zyska słodki posmak. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dodaj także pokrojoną w kostkę marchewkę i selera. Gotowy farsz wyłóż równomiernie na mięso. Posyp całość startym serem żółtym, mozzarellą, fetą lub serem pleśniowym. Podlej mięso wodą lub bulionem warzywnym, dzięki czemu będzie bardziej miękkie i aromatyczne. Na koniec posyp całość natką pietruszki. Tak przygotowane danie serwuj z kiszoną kapustą, opiekanymi w ziołach ziemniakami lub ulubioną kaszą. Sprawdzi się na przykład gryczana lub pęczak. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera. Koniecznie podziel się swoją opinią. Smacznego!