Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera

- Krok 1Schab oczyść z błon i tłuszczu. Pokrój w ok 1 cm grubości kotlety. Mięso oprósz dokładnie przyprawą do mięs.
- Krok 2Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w drobna kostkę, czosnek rozetrzyj na pastę, pietruszkę drobno posiekaj – wszystko razem wymieszaj z majonezem i ketchupem. Tak przygotowany farsz nałóż na poszczególne kotlety.
- Krok 3Posyp je po wierzchu żółtym serem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.

Pieczarki można zastąpić pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera to dobra alternatywa dla jego klasycznej wersji. Na początek umyty i osuszony schab bez kości pokrój na kawałki w formie kotletów. Następnie posyp gotową przyprawą do mięs. Zmieszaj składniki na farsz – pieczarki możesz z powodzeniem zastąpić śliwkami, dzięki którym potrawa zyska słodki posmak. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dodaj także pokrojoną w kostkę marchewkę i selera. Gotowy farsz wyłóż równomiernie na mięso. Posyp całość startym serem żółtym, mozzarellą, fetą lub serem pleśniowym. Podlej mięso wodą lub bulionem warzywnym, dzięki czemu będzie bardziej miękkie i aromatyczne. Na koniec posyp całość natką pietruszki. Tak przygotowane danie serwuj z kiszoną kapustą, opiekanymi w ziołach ziemniakami lub ulubioną kaszą. Sprawdzi się na przykład gryczana lub pęczak. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera. Koniecznie podziel się swoją opinią. Smacznego!