Pieczony schab z dynią i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z dynią i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
165 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Długim cienkim nożem zrób w mięsie otwór na wylot. Posyp równomiernie przyprawą Knorr oraz majerankiem i natrzyj dłonią.

Pieczony schab z dynią i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Dynię obierz ze skóry, wydrąż środek a miąższ pokrój w kostkę 2x2 cm. Cebulę również pokrój w kostkę. Dynię przesmaż razem z cebulą w garnku na rozgrzanym oleju, wlej bulion i duś do miękkości pod przykryciem.

Pieczony schab z dynią i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną dynią nafaszeruj mięso i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni, następnie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 40 minut.

Pieczony schab z dynią i majerankiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak upieczony schab możesz podać jako danie gorące lub po wystudzeniu jako wędlinę.

37

Opinie o przepisie

  • Marta Sienkiewicz

    Marta Sienkiewicz , 05.10.2015

    A śliczne i mądre świnki co na to?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Sadkowska

    Hanna Sadkowska , 05.10.2015

    Cóż Maju po dyni jeśli nie jesz schabu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Majcher

    Wanda Majcher , 05.10.2015

    Warto eksperymentować pozdrawiam i smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Stawowa

    Ania Stawowa , 05.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Tkaczyk

    Józef Tkaczyk , 05.10.2015

    Przepraszam ale ja nie mam tak malutkiej dyni - to co mam zrobić dynie z schabem upieczonym ? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bojara

    Irena Bojara , 05.10.2015

    Super pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kosmaciński

    Janusz Kosmaciński , 04.10.2015

    śliwka i dynie daje wilgotność schabu i poprawia smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Knaś

    Wojciech Knaś , 04.10.2015

    Oj było, było. Nie pierdaście farmazonów. Niemal taki sam przepis znalazłem "Wieściach" sprzed... osiemnastu lat... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kaczmarek

    Jolanta Kaczmarek , 04.10.2015

    Smakowite. Pozdrawiam serdecznie milej nocki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Z Bagna

    Józek Z Bagna , 04.10.2015

    Ale ludzie potrafią spieprzyc dobre jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Strojna

    Krystyna Strojna , 04.10.2015

    bardzo dobre danie najlepszy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Guzewicz

    Aneta Guzewicz , 04.10.2015

    Jadłam schab ze śliwką rewelacyjny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Guzewicz

    Aneta Guzewicz , 04.10.2015

    trafione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Ostrowska

    Bozena Ostrowska , 04.10.2015

    wolę żurawinę jest pyszna ale droga

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Piotrowska

    Lucyna Piotrowska , 04.10.2015

    pyszny jest też z żurawinką a jeszcze lepsze są polędwiczki z żurawinką mniam mniam ;-) ten przepis napewno przetestuję wygląda smacznie ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Mędrkowski

    Witold Mędrkowski , 04.10.2015

    Schab tak z przyjemnością, - dynia to nie dla mnie.Może króliki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Konopa

    Paweł Konopa , 04.10.2015

    Mam na to ochotę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Flis

    Krystyna Flis , 04.10.2015

    Nie jem mięsa więc zostaje mi dynia i majeranek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Szwalec

    Małgorzata Szwalec , 04.10.2015

    ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Platokos Łucka

    Arleta Platokos Łucka , 04.10.2015

    Chyba w każdym bloku w niedzielę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Platokos Łucka

    Arleta Platokos Łucka , 04.10.2015

    Jadłam, pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Pazik

    Elżbieta Pazik , 04.10.2015

    Myślę, że to ciekawe i dobre połączenie.życzę smacznego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz , 04.10.2015

    A, po cholerę zmieniać świetną śliwkę mdłą dynią.Przecież to z góry bez sensu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wals Łoina

    Wals Łoina , 04.10.2015

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208222432661695&set=a.1807716395870.2104158.1328735210&type=3&theater

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Iwan

    Irena Iwan , 04.10.2015

    Ja robilam na obiad pierozki oczywiscie z grzybami :-))pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Flis

    Barbara Flis , 04.10.2015

    Moi bliscy nie dadzą się na to nabrać....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Borzęcki

    Maciej Borzęcki , 04.10.2015

    Smaczne, ale na dzień dzisiejszy jeszcze mam medyczny zakaz dla degustowania się takim jadłem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Romiński

    Mieczysław Romiński , 04.10.2015

    Bez chemii się nie da. Wszędzie Knor.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Koczy

    Maria Koczy , 04.10.2015

    .....zachęcająco wygląda....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszarda Bergandy

    Ryszarda Bergandy , 04.10.2015

    Czemu nie może być dobre :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z dynią i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z dynią i majerankiemPieczony schab z dynią i majerankiem

Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Długim cienkim nożem zrób w mięsie otwór na wylot. Posyp równomiernie przyprawą Knorr oraz majerankiem i natrzyj dłonią.