Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku
łatwe
168 osób zapisało

Składniki
600 gramów
3 łyżki
100 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz. Ziarna kolendry utrzyj w moździerzu.

Krok 2
W naczyniu połącz przyprawę Knorr, utartą kolendrę, kmin rzymski, oliwki oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

Krok 3
Dynię odsącz i wymieszaj z drobno pokrojoną świeżą kolendrą. Długim, cienkim nożem zrób otwór na wylot, wzdłuż mięsa a następnie nafaszeruj je kawałkami dyni.

Krok 4
Przygotowaną pastą natrzyj karkówkę, umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby Twoja pieczeń nabrała ostrego smaku – do pasty dodaj pół papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku
Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych pieczeni z sosem, karkówka z dynią po meksykańsku to propozycja, którą warto przetestować. Soczyste i pikantne mięso połączone ze słodkawą dynią w ziołach stanie się smacznym obiadem lub ciepłą kolacją. Zaserwowane z ryżem z warzywami lub mieszanką sałat będzie świetnie smakować przy różnych okazjach. Pasta do mięsa z oliwek, kminu rzymskiego, utartych ziaren kolendry, oliwy i innych przypraw zapewni mu intensywny smak i ostrość. Będzie jeszcze bardziej pikantna, jeśli dołączysz do niej odrobinę chili. Posmaruj nią karkówkę przed włożeniem jej do piekarnika. Wcześniej musisz ją także nadziać. Farsz przygotujesz z marynowanej dyni wymieszanej ze świeżą kolendrą. Tak przyrządzona potrawa będzie bardzo aromatyczna. Doskonale będą z nią współgrać delikatne dodatki – oprócz ryżu i warzyw, wypróbuj też połączenia z kluskami śląskimi posypanymi świeżymi ziołami. Jeśli chcesz przygotować wyśmienite faszerowane mięso, zapoznaj się z naszym przepisem na pieczoną karkówkę z dynią po meksykańsku!




































