Składniki
600 gramów
3 łyżki
100 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz. Ziarna kolendry utrzyj w moździerzu.
Krok 2
W naczyniu połącz przyprawę Knorr, utartą kolendrę, kmin rzymski, oliwki oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.
Krok 3
Dynię odsącz i wymieszaj z drobno pokrojoną świeżą kolendrą. Długim, cienkim nożem zrób otwór na wylot, wzdłuż mięsa a następnie nafaszeruj je kawałkami dyni.
Krok 4
Przygotowaną pastą natrzyj karkówkę, umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby Twoja pieczeń nabrała ostrego smaku – do pasty dodaj pół papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych pieczeni z sosem, karkówka z dynią po meksykańsku to propozycja, którą warto przetestować. Soczyste i pikantne mięso połączone ze słodkawą dynią w ziołach stanie się smacznym obiadem lub ciepłą kolacją. Zaserwowane z ryżem z warzywami lub mieszanką sałat będzie świetnie smakować przy różnych okazjach. Pasta do mięsa z oliwek, kminu rzymskiego, utartych ziaren kolendry, oliwy i innych przypraw zapewni mu intensywny smak i ostrość. Będzie jeszcze bardziej pikantna, jeśli dołączysz do niej odrobinę chili. Posmaruj nią karkówkę przed włożeniem jej do piekarnika. Wcześniej musisz ją także nadziać. Farsz przygotujesz z marynowanej dyni wymieszanej ze świeżą kolendrą. Tak przyrządzona potrawa będzie bardzo aromatyczna. Doskonale będą z nią współgrać delikatne dodatki – oprócz ryżu i warzyw, wypróbuj też połączenia z kluskami śląskimi posypanymi świeżymi ziołami. Jeśli chcesz przygotować wyśmienite faszerowane mięso, zapoznaj się z naszym przepisem na pieczoną karkówkę z dynią po meksykańsku!