Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

142 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Ziarna kolendry utrzyj w moździerzu.

Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

W naczyniu połącz przyprawę Knorr, utartą kolendrę, kmin rzymski, oliwki oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Dynię odsącz i wymieszaj z drobno pokrojoną świeżą kolendrą. Długim, cienkim nożem zrób otwór na wylot, wzdłuż mięsa a następnie nafaszeruj je kawałkami dyni.

Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Przygotowaną pastą natrzyj karkówkę, umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby Twoja pieczeń nabrała ostrego smaku – do pasty dodaj pół papryczki chilli.

44

Opinie o przepisie

  • Zofia Królczyk

    Zofia Królczyk, 08.11.2015

    Oby jeszcze ktoś mi to ugotował

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 08.11.2015

    Tom, nawet lepiej :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Jarocki

    Roman Jarocki, 08.11.2015

    Tyle proponowanych dań, że trudno zdecydować się które wybrać, tym bardziej, że wszystkie propozycje są wspaniałe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Pukos

    Antoni Pukos, 08.11.2015

    A później myślisz ... Jak stracić na wadze? Ale ja wiem.. Kupujesz wagę za 150 zl., a sprzedajesz za 30,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kretowicz

    Jolanta Kretowicz, 07.11.2015

    Jakos nie widzę takiego połączenia. . .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Zajac

    Bogdan Zajac, 07.11.2015

    Miam, miam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Haniszewska

    Danuta Haniszewska, 07.11.2015

    No to smacznego))) *

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kordel

    Halina Kordel, 07.11.2015

    Która z Was ma takie dziwne smaki ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Plefonet Marta Wąsik

    Plefonet Marta Wąsik, 07.11.2015

    Ze szpinakiem wolę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Bishop

    Mariusz Bishop, 07.11.2015

    Nareszcie!!!! Mięso!!!! Jem i lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Grudzinski

    Jan Grudzinski, 07.11.2015

    Spędziłem w Meksyku 15 lat, nigdy nie widziałem, karkówki z dynia, może nie ten Meksyk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Podemska

    Barbara Podemska, 07.11.2015

    Musi być pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Weichert

    Danuta Weichert, 07.11.2015

    Ale smakołyki mniammmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Czernik

    Zdzisław Czernik, 07.11.2015

    Zjadłoby się !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Zabost

    Tomasz Zabost, 07.11.2015

    Ja chce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Drogi

    Grażyna Drogi, 07.11.2015

    uwielbiam:)))"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Zygalska

    Beata Zygalska, 07.11.2015

    jaszcze kup w ZORZY pomysł na i jast OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski, 07.11.2015

    Kubki smakowe nie wytrzymują!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tom To

    Tom To, 07.11.2015

    wygląda świetnie a jak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kobeluszczyk

    Zbigniew Kobeluszczyk, 07.11.2015

    hola Mexico, yo soy mexicano, besitosssssss todossssssssss

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Sofi

    Zosia Sofi, 07.11.2015

    Z dynią nie robiłam, spróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Boguszewska

    Hanna Boguszewska, 07.11.2015

    Hej Martynko widzę że lubisz smakołyki -smacznego i pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Boguszewska

    Hanna Boguszewska, 07.11.2015

    32

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazik Janiga

    Kazik Janiga, 07.11.2015

    Wygląda mniam,mniam, a jeszcze jak ktoś zrobi i zaprosi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Kosatka

    Rafal Kosatka, 07.11.2015

    jak to aga gotuje to jest smaczne. Pozdrowienia z okolic Debicy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 07.11.2015

    Maria, zajrzyj na naszą stronę, a na pewno znajdziesz jakiś smakowity przepis :) https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/karkówka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska, 07.11.2015

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dysiński

    Andrzej Dysiński, 07.11.2015

    Taką też zjem ... tylko gdzie i kto mi naszykuje ? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Pietrusiak

    Liliana Pietrusiak, 07.11.2015

    Don nokia u miś negocjacyjne a numery na fajery

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Borowski

    Robert Borowski, 07.11.2015

    W meksyku jedzą gołąbki?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z dynią po meksykańskuPieczona karkówka z dynią po meksykańsku

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych pieczeni z sosem, karkówka z dynią po meksykańsku to propozycja, którą warto przetestować. Soczyste i pikantne mięso połączone ze słodkawą dynią w ziołach stanie się smacznym obiadem lub ciepłą kolacją. Zaserwowane z ryżem z warzywami lub mieszanką sałat będzie świetnie smakować przy różnych okazjach. Pasta do mięsa z oliwek, kminu rzymskiego, utartych ziaren kolendry, oliwy i innych przypraw zapewni mu intensywny smak i ostrość. Będzie jeszcze bardziej pikantna, jeśli dołączysz do niej odrobinę chili. Posmaruj nią karkówkę przed włożeniem jej do piekarnika. Wcześniej musisz ją także nadziać. Farsz przygotujesz z marynowanej dyni wymieszanej ze świeżą kolendrą. Tak przyrządzona potrawa będzie bardzo aromatyczna. Doskonale będą z nią współgrać delikatne dodatki – oprócz ryżu i warzyw, wypróbuj też połączenia z kluskami śląskimi posypanymi świeżymi ziołami. Jeśli chcesz przygotować wyśmienite faszerowane mięso, zapoznaj się z naszym przepisem na pieczoną karkówkę z dynią po meksykańsku!