Filet z dorsza w ziołowej marynacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z dorsza w ziołowej marynacie

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

2 szczypty

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę opłukać pod bieżącą wodą. Posypać z dwóch stron przyprawą Knorr oraz obłożyć posiekanym czosnkiem. Zawinąć w folię aluminiową i odstawic na 30 minut.

Krok 2

W czasie marynowania ryby przygotować sos mieszając jogurt naturalny z posiekanymi listkami bazylii i szczyptą przyprawy w Mini Kostkach Czosnek Knorr.

Krok 3

Rybę upieć w folii aluminiowej - 180 stopni Celcjusza, ok. 20 minut. Podawać z sosem jogurtowym i ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z dorsza w ziołowej marynacieFilet z dorsza w ziołowej marynacie

Marynowane w aromatycznych ziołach i czosnku filety z dorsza, podane z jogurtowym sosem, to propozycja dla wszystkich miłośników pieczonych ryb. Danie przygotowuje się dość szybko, należy jednak pamiętać, że filety muszą przez kilkadziesiąt minut poleżeć w ziołowej marynacie, aby nabrać głębokiego, wyrazistego smaku. Piecze się je zawinięte w folię aluminiową, dzięki czemu są soczyste, delikatne i smaczne. Podane z sosem przygotowanym z jogurtu, bazylii i przyprawy czosnkowej, są dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Serwuj je z bagietką skropioną oliwą albo z grillowanymi warzywami. Będą dobrze smakować także z domowymi frytkami. Potrawa świetnie komponuje się również ze świeżymi warzywami, możesz więc do niej dołączyć sałatkę, np. z roszponki czy rukoli. Po upieczeniu, polej filety z dorsza w ziołowej marynacie sokiem z cytryny, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub świeżym tymiankiem. Zobacz, jak je przygotować, korzystając z tego prostego przepisu.