Filet z dorsza w ziołowej marynacie

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

2 szczypty

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę opłukać pod bieżącą wodą. Posypać z dwóch stron przyprawą Knorr oraz obłożyć posiekanym czosnkiem. Zawinąć w folię aluminiową i odstawic na 30 minut.

Krok 2

W czasie marynowania ryby przygotować sos mieszając jogurt naturalny z posiekanymi listkami bazylii i szczyptą przyprawy w Mini Kostkach Czosnek Knorr.

Krok 3

Rybę upieć w folii aluminiowej - 180 stopni Celcjusza, ok. 20 minut. Podawać z sosem jogurtowym i ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z dorsza w ziołowej marynacieFilet z dorsza w ziołowej marynacie

Marynowane w aromatycznych ziołach i czosnku filety z dorsza, podane z jogurtowym sosem, to propozycja dla wszystkich miłośników pieczonych ryb. Danie przygotowuje się dość szybko, należy jednak pamiętać, że filety muszą przez kilkadziesiąt minut poleżeć w ziołowej marynacie, aby nabrać głębokiego, wyrazistego smaku. Piecze się je zawinięte w folię aluminiową, dzięki czemu są soczyste, delikatne i smaczne. Podane z sosem przygotowanym z jogurtu, bazylii i przyprawy czosnkowej, są dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Serwuj je z bagietką skropioną oliwą albo z grillowanymi warzywami. Będą dobrze smakować także z domowymi frytkami. Potrawa świetnie komponuje się również ze świeżymi warzywami, możesz więc do niej dołączyć sałatkę, np. z roszponki czy rukoli. Po upieczeniu, polej filety z dorsza w ziołowej marynacie sokiem z cytryny, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub świeżym tymiankiem. Zobacz, jak je przygotować, korzystając z tego prostego przepisu.