Filet z dorsza w ziołowej marynacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z dorsza w ziołowej marynacie

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

2 szczypty

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę opłukać pod bieżącą wodą. Posypać z dwóch stron przyprawą Knorr oraz obłożyć posiekanym czosnkiem. Zawinąć w folię aluminiową i odstawic na 30 minut.

Krok 2

W czasie marynowania ryby przygotować sos mieszając jogurt naturalny z posiekanymi listkami bazylii i szczyptą przyprawy w Mini Kostkach Czosnek Knorr.

Krok 3

Rybę upieć w folii aluminiowej - 180 stopni Celcjusza, ok. 20 minut. Podawać z sosem jogurtowym i ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos mięsny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z dorsza w ziołowej marynacieFilet z dorsza w ziołowej marynacie

Marynowane w aromatycznych ziołach i czosnku filety z dorsza, podane z jogurtowym sosem, to propozycja dla wszystkich miłośników pieczonych ryb. Danie przygotowuje się dość szybko, należy jednak pamiętać, że filety muszą przez kilkadziesiąt minut poleżeć w ziołowej marynacie, aby nabrać głębokiego, wyrazistego smaku. Piecze się je zawinięte w folię aluminiową, dzięki czemu są soczyste, delikatne i smaczne. Podane z sosem przygotowanym z jogurtu, bazylii i przyprawy czosnkowej, są dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Serwuj je z bagietką skropioną oliwą albo z grillowanymi warzywami. Będą dobrze smakować także z domowymi frytkami. Potrawa świetnie komponuje się również ze świeżymi warzywami, możesz więc do niej dołączyć sałatkę, np. z roszponki czy rukoli. Po upieczeniu, polej filety z dorsza w ziołowej marynacie sokiem z cytryny, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub świeżym tymiankiem. Zobacz, jak je przygotować, korzystając z tego prostego przepisu.