Filet z dorsza w ziołowej marynacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z dorsza w ziołowej marynacie

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

2 szczypty

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę opłukać pod bieżącą wodą. Posypać z dwóch stron przyprawą Knorr oraz obłożyć posiekanym czosnkiem. Zawinąć w folię aluminiową i odstawic na 30 minut.

Krok 2

W czasie marynowania ryby przygotować sos mieszając jogurt naturalny z posiekanymi listkami bazylii i szczyptą przyprawy w Mini Kostkach Czosnek Knorr.

Krok 3

Rybę upieć w folii aluminiowej - 180 stopni Celcjusza, ok. 20 minut. Podawać z sosem jogurtowym i ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z dorsza w ziołowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z dorsza w ziołowej marynacieFilet z dorsza w ziołowej marynacie

Marynowane w aromatycznych ziołach i czosnku filety z dorsza, podane z jogurtowym sosem, to propozycja dla wszystkich miłośników pieczonych ryb. Danie przygotowuje się dość szybko, należy jednak pamiętać, że filety muszą przez kilkadziesiąt minut poleżeć w ziołowej marynacie, aby nabrać głębokiego, wyrazistego smaku. Piecze się je zawinięte w folię aluminiową, dzięki czemu są soczyste, delikatne i smaczne. Podane z sosem przygotowanym z jogurtu, bazylii i przyprawy czosnkowej, są dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Serwuj je z bagietką skropioną oliwą albo z grillowanymi warzywami. Będą dobrze smakować także z domowymi frytkami. Potrawa świetnie komponuje się również ze świeżymi warzywami, możesz więc do niej dołączyć sałatkę, np. z roszponki czy rukoli. Po upieczeniu, polej filety z dorsza w ziołowej marynacie sokiem z cytryny, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub świeżym tymiankiem. Zobacz, jak je przygotować, korzystając z tego prostego przepisu.